Versenyzők, szervezők, nézők: ki a felelős a rally-tragédiáért?

2024. március 25. 11:15

Négyen meghaltak, nyolcan megsérültek az Esztergom-Nyerges Rallyn, miután Lábatlan és Bajót között egy autó a nézők közé vágódott. A szakértő szerint felelőtlenség történt. Büntetőeljárás indult.

2024. március 25. 11:15
null

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

***

Szörnyű tragédia történt az országos rally bajnokság hétvégi versenyén: a felvételek tanulsága szerint az egyik versenyző elvesztette az uralmát a járműve felett és a nézők közé csapódott. Négy halálos áldozatot követelt a baleset, amelyben gyerekek is megsérültek. A hivatalos vizsgálatok még tartanak, de úgy tudni, hogy az áldozatok olyan helyen állhattak, ahol tilos lett volna. A versenyt félbeszakították és vizsgálatokat rendeltek el.

Vizsgálódás,hallgatás

„A baleset körülményeit a hatóságokkal együttműködve az MNASZ haladéktalanul kivizsgálja. A vizsgálat lezártáig az MNASZ és a verseny rendezősége a balesettel kapcsolatos további tájékoztatást, illetve nyilatkozatot nem kíván tenni” – áll a Magyar Nemzeti Autósport közleményében. Azaz hivatalosan semmilyen információt nem közölnek a történtekről, hozzátéve, hogy „a körülmények tisztázása a hatóságok feladata”.

A versenyt ugyanakkor az MNASZ rendezte, s balesetveszélyes olajfoltok miatt egy időre le is állította. Korábban is előfordult, hogy néző esett áldozatul egy hazai országúti rally futamon. 2022 októberében egy segítségnyújtáshoz megálló autót egy mögötte érkező meglökött, s az irányíthatatlanná vált jármű elütött egy 36 éves férfit, aki a helyszínen életét vesztette. 

Felelőtlenség

A tragédiáról keringő felvételeken jól látszik, hogy a néző egy kanyarnál, egy kerítés előtti védtelen területen tartózkodtak. Ezt a rendőrség is megerősítette: „A baleset a nézők elől elzárt területen következett be, az ott tartózkodás tilalmára tábla is figyelmeztetett.”

Meg nem erősített hírek szerint az egyik áldozat egy édesanya, akinek a 12 éves gyermeke súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett. Felmerül a kérdés: megfelelően biztosítottak-e a hazai rally versenyek útvonalai, illetve az utak mellett szurkolók mennyire tartják be a szabályokat, viselkednek felelősségteljesen. 

„Sokféle oka lehet, akár műszaki vagy egyéb hiba, elmérnek egy féktávot. Ez autóverseny, tehát benne van. 

Tapasztalható, hogy nagyon sokszor a nézők nem fogadják meg a rendezők kérését. 

A verseny előtt a felvezető kocsiból elhangzik, hogy hol álljanak” – nyilatkozta Él István korábbi versenyző, szakértő a tv2-nek, amit a kemma.hu szemlézett.

Feldolgozhatatlan

Információnk szerint asofőr és navigátora nem szenvedett súlyos sérüléseket. Azonban nekik, valamint az áldozatok, sérültek családjainak örökre megváltozott az életük. Minden pillanatok alatt történt, s hiába voltak olyanok nézők között, akiknek egészségügyi képesítésük volt, azonnal a sérültek segítségére igyekeztek, de nem tudtak mit tenni. Egyikük, aki saját maga is megpróbált segíteni az áldozatok újráélesztésében, a kórházban megtörve nyilatkozott az M1-nek.

Sajnos a kezeink között kettő úr elment, és nagyon nehéz volt megbirkózni az eseményekkel. Főleg azzal, hogy 

az egyik családtag folyamatosan könyörgött nekünk, hogy hozzuk vissza.

 Azt gondolom, hogy nagyon nehezen fogjuk ezt mi is feldolgozni, és tényleg azt kívánom a családtagoknak, hogy próbáljanak megnyugodni..ebben.. nem tudok mit mondani. Nagyon nehéz volt a helyszínen” – fogalmazott Péter.

A rendőrség hétfő délelőtt közleményben tudatta: a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja – halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­g­­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­y­o­­k­­­ ­v­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Martell 2
2024. március 25. 21:46
Azt kell mondanom hogy az áldozatok igazi Darwin díjasok voltak, maguknak okozták a bajt.
Spiritmonger
2024. március 25. 20:31
Milyen büntetőeljárast folytatnak? Miért? Hülyeség ellen nincs orvosság. Sajnálatos, hogy négyen meghaltak és sokan megsérültek, de nem lehet, nem kell és főleg nem szabad senkit megmenteni főleg magától főleg akarata ellenére. Ki volt táblázva, hogy a baleset helyszínén tilos állni. Hangosbemondóval közölték, hogy a baleset helyszínén tilos állni. Mi mást kellett volna tennie a szervezőknek? Autóverseny volt, veszélyes üzem.
tintapaca
2024. március 25. 16:28
Fiatal koromban - mintegy 45-50 éve -, számos moto-cross és autóverseny szervezésében és biztosításában vettem részt. A véleményem szerint a szervezők viselnek minden felelősséget, mert az nem elég, hogy leszalagozzák az elzárt területeket. Ellenőrizni és elküldeni kell a veszélyes helyekre merészkedő nézőket! De itt is érvényes a költségtakarékosság és a nemtörődömség. Másodszor: vizsgálni kell, hogy egy-egy versenyre kijelölt útszakasz alkalmas-e egyáltalán a versenyre. A szervezésnek van eljárásrendje, amelynek része a biztosítás. A kockázatot nem lehet kizárni száz százalékig, de tenni kell a csökkentéséért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!