Senkinek nem lehet érdeke, hogy ekkora különbség legyen Magyarország két legnépszerűbb klubja között! Az 5–0 után Szűcs Lajos és Kovács Zoltán értékelt a Mandinernek

2024. február 26. 15:47

A vasárnap lejátszott Újpest–Ferencváros mérkőzésen sima, 5–0-ás vendéggyőzelem született. A Mandiner a két klub ikonját kérdezte a történtekről, és persze a jövőről.

2024. február 26. 15:47
PESICS, Alekszandar; BANAI Dávid

Szűcs Lajos esetében közismert, hogy bár a Ferencvárosban nevelkedett, az élvonalban az Újpest FC színeiben mutatkozott be, három idényen keresztül őrizte a lilák hálóját, mielőtt a Bundesligába, a Kaiserslauternhez szerződött volna. Az NB I-be visszatérve már a Fradihoz írt alá, amellyel kétszer szerzett bajnoki címet, egyszer Magyar Kupa-győztes lett; élvonalbeli pályafutása utolsó évtizedében a Lombard Pápa játékosa volt.

 

Szűcs Lajos az utódok elemzése kapcsán kitért a nemzetközi kupaszereplésre

 

„A Fradi már bizonyította, hogy eredményes tud lenni nagycsapatok ellen is, ha még ez nem is mindig párosult továbbjutással. Úgy gondolom, hogy idén sincs szégyenkezni való, mert bár szintet nem tudtak lépni, egymás után két kupatavaszt is megéltek, és ez mindenképpen dicséretes – fogalmazott lapunknak a korábbi hálóőr. –

Az Újpest elleni derbi előtt meglepett, hogy Dejan Sztankovics nem a legerősebb összeállításban küldte pályára a csapatot, a lilákat tulajdonképpen a Fradi »B« csapata verte meg.

A mérkőzés előtt csak annyi volt a kérdés, hogy mennyi lesz a különbség. Bevallom, kishitű voltam, hiszen csupán 3-0-s vendéggyőzelmet tippeltem a Sportrádióban.”

 

Kovács Zoltán: Az Újpestnél hosszú idő után májusban kezdődhet a tervszerű munka...

 

Kovács Zoltánnal egy miniinterjút készítettünk a derbit követően. Köztudott újpesti kötődése, mennyire lepte meg, hogy a bajnokcsapat és a lilák között ekkora volt ismét a különbség? – érdeklődtünk. „Az Újpest FC a bajnokságban sem tud évek óta semmilyen eredményt elérni, még a dobogóra sem érnek oda. Fogalmam sincs, hogy egy ilyen nagy múltú klubnál ez miképpen fordulhat elő, ezt a helyzetet a korábbi vezetőségnek már régen át kellett volna értékelnie. Hiszen míg a Fradinál évek óta tudatos csapatépítés folyik (lásd: Somalia, Uzuni, Laidouni, Besic, Ramírez vagy éppen Isael da Silva Barbosa felfedezését, majd értékesítését),

az Újpestnél hosszú idő után májusban kezdődhet a tervszerű munka...”

 

KOVÁCS Zoltán
Az Újpest legendás támadója az új tulajdonosban bízik Fotó:magyarfutball.hu

 

Kovács Zoltán korábban az Újpest-tábor nagy kedvence volt, legutóbb a Fehérvár FC sportigazgatójaként dolgozott, sőt, a közelmúltban az ő kapcsolatrendszerének is köszönhetően már majdnem létrejött egy egyezség arról, hogy átveszik az Újpest FC-t. Ami viszont tény: az eddigi tulaj, Roderick Duchatelet eladta tulajdonrészét, így nemsokára a MOL egyik leányvállalata szerezhet többségi tulajdont az Újpest FC-t üzemeltető kft.-ben. Az átadás-átvétel április végére zárulhat le, addig viszont tovább szenved a csapat, és a szimpatizánsok is, köztük Kovács Kokó.

„A derbi előtt maximum egy döntetlenre számítottam, és nem azért, mert kishitű lennék. Egyszerűen látni kell, hogy a Fradi jóval előrébb tart nálunk csapat- és klubszinten is – fogalmazott portálunknak Kovács. – Az előttünk álló rövid időszakot egyszerűen túl kell élni, az új tulajdonosoknak olyan sportszakmai célokat kell kitűzni és megvalósítani, amely a korábban megszokott, megfelelő szintre helyezi vissza a klubot. Nagyon egyszerű  képlet:

olyan együttest kell kialakítani, ami minden évben reálisan küzdhet a dobogóért, majd a bajnoki címért. Ezt érdemli meg Magyarország legjobb szurkolótábora, az Újpest-tábor!”

 

Miként élte át az újabb súlyos vereséget, a 0–5-öt?

 

– érdeklődtünk ugyancsak. „Sajnos nem lepett meg a végeredmény. Mészöly Gézát különösen sajnálom, hiszen elvállalta ugyan a feladatot, azonban ez még nem az ő csapata. A keretben érdemi módosítás egyelőre nem történt; elsősorban erőnléti és mentális problémákat látok, de ezért egyáltalán nem Géza okolható.”

Mindent egybevetve az utolsó 12 bajnokin mindössze 4 pontot szerzett az Újpest FC, akár még az NB I-es létük is veszélybe kerülhet. „Sajnos izgulni való még lehet, ám szerencsére a Kisvárda és a Mezőkövesd sem gyűjtögeti a pontokat – értékelt az egykori csatár. – Meggyőződésem, ha nem Újpestnek hívnák a klubot, ha nem egy ilyen remek szurkolótábor állna csapat mögött, már évekkel ezelőtt kiestünk volna. Még egyszer mondom: ezt az idényt kell túlélni, s akkor az új tulajdonossal elkezdődhet az érdemi munka.

Hiszen az senkinek nem lehet érdeke, hogy ekkora különbség legyen Magyarország két legnépszerűbb futballklubja között...”

 

Nyitókép: A Ferencváros ismét kivégezte az Újpestet /// Fotó forrása: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. február 26. 16:33
A Fradi már elindult az úton, most már csak az kellene hogy követői legyenek. Ez lehet a lila vagy más csapat is.
Polly_neni
2024. február 26. 16:16
És remélem megszűnik a derbi elnevezés is. Több okból is...
oberennsinnen49
2024. február 26. 16:02
A magyar futball az 1968-as FTC bajnoki cím megnyerése óta a megállíthatatlan lezüllés pályáján mozog. Szücs és Kovács is megtört emberek, amiért élni-halni akartak egykor, rútul megcsalta őket, mert nem kapták meg Magyarországon a nemzetközi közepes szintű játékosképzést, játékosnevelést, a profivá válás lépcsőinek az alján rekedtek, ráadásul a koldusszegény magyar futballban kellett volna - korosztályaikkal együtt - versenyképes eredménysort elérni. A véleményüket is ebből a szempontból kell és szabad nézni. Sehol nem volt meg bennük, a 10-es skálán hol is áll a tegnapi meccs európai viszonylatban, az általános bajnoki színvonal, és a kiemelt derbik között. Szerintem mindkettő mércén kb. a 3-4-es vonalon, ami siralmas. és hogyha azt is értékeljük, hogy mindezt a siralomházat talán 6 -8 magyar játékossal érjük el, a többi 22: idegen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!