Mutatjuk, miért Szoboszlai a Liverpool legfontosabb játékosa!

2024. február 19. 22:31

Pontosabban a FourFourTwo mutatja, amely videóban elemezte a magyar játékos szerepét a Liverpool együttesében. Mi csak tolmácsoljuk.

2024. február 19. 22:31
LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 21: Dominik Szoboszlai of Liverpool during the Premier League match between Liverpool FC and Everton FC at Anfield on October 21, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)/Robbie Jay Barratt

„Szoboszlai Dominik a Liverpoolban bámulatos, és aki nem veszi észre, hogy azonnali és rendkívül fontos hatással volt a csapat játékára, az nem figyelt eléggé. 

Szoboszlai a Liverpool legfontosabb játékosa!”

– ezzel a felvezetéssel kezdi a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának a Liverpool játékában betöltött szerepéről készült videóelemzését Adam Cleary, a lap szakírója. 

Az újságíró először is felvázolta a Liverpool Jürgen Klopp vezetőedző által kialakított jelenlegi felállását, ami szerinte nagyjából így néz ki:

A Liverpool FC alapfelállása Adam Cleary, a Fourfourtwo újságírója szerint
Forrás: Fourfourtwo

Emlékezetet, hogy bár Szoboszlai korábbi együtteseiben 4-3-3-mas felállásban jobb- és balszélsőként is szerepelt, ám Klopp a 8-as, azaz a középső középpályás pozícióján szerepelteti. 

„Ez érthető, hiszen (Szoboszlai) rendkívüli játékintelligenciával rendelkezik, nagyon atletikus, hihetetlen keményen dolgozik és megvan benne az intenzitás, ami a Liverpool középpályás-játékához kell, szóval tökéletesen passzol ide. De mégsem ez a fő oka, hogy itt szerepel!”

– fogalmaz Cleary, majd emlékeztet, hogy milyen sikereket ért el a Manchester City és az Arsenal a betömörült középpályával. 

Szoboszlai megoldotta Klopp gondjait

Az említett játékrendszerben a felfutó három középpályáshoz csatlakozik az egyik szélső védő, és így ideiglenesen egy 3-4-3, azaz 3-box-3 felállás alakul ki. Ennek köszönhetően a csapat négy középső középpályással (két hatossal és két nyolcassal) dominálhatja a játéktér közepét (különösen a kevesebb középpályással felálló csapatok ellen). Plusz, amennyiben a két nyolcas az ellenfél tizenhatosáig felfutva támogatja a támadósort, két szélsővel és egy középcsatárral többségbe kerülnek a támadóharmadban.

Jürgen Klopp azonban nem ezt a taktikát választotta, mert ezzel nem tudta volna kihasználni a Premier League egyik legjobb szélső támadója, Mo Salah játékát, ugyanis az egyiptomi egy sorral beljebb játszik mint általában a szélső támadók. 

Épp ezért volt számára tökéletes választás Szoboszlai, aki támadás közben nem középre fut fel, hanem kimegy a szélre, ezzel gyakorlatilag helyet cserélve a szélsővel, így Klopp csapata is képes ebben a rendszerben játszani.

Szoboszlai extrája: a lenyűgöző labdaszerző-munka

Mindez azonban csak töredéke annak, amit a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a Liverpool játékához hozzátesz! – emeli ki a brit újságíró. Legalább ennyire fontos szerinte az, hogy Szoboszlai Dominik óriási mennyiségben szerez labdákat. Ez azért fontos, mert lehetővé teszi a Liverpool korábbi presszingelő játékát. Ebben a játékrendszerben a két szélső védő megy fel a támadásoknál, ezzel abszolút többséget kialakítva a támadóharmadban. 

Ahhoz, hogy ez a játék működjön, olyan szűrő középpályások kellenek, akik megakadályozzák, hogy az ellenfél kitörjön a szorításból és kihozza a labdát. Ezt a szerepet korábban a Jordan Henderson, Fabinho, Wijnaldum trió töltötte be. 

Szoboszlai azonban magasabb szinten végzi ezt a tevékenységet

 – mondja Cleary. A magyar labdarúgó ugyanis nem csak rengeteg labdát szerez, de amint az alábbi képen is látható, gyakorlatilag a pálya MINDEN részén vannak labdaszerzései.

Szoboszlai Dominik labdaszerzései a 2023/2024-es idény első felében
Szoboszlai Dominik labdaszerzései a 2023/2024-es idény első felében
Forrás: pranav_m28, X

Persze általában nem sokat szerel, de például az ellenfél lövéseinek és átadásianak blokkolásában a nyolcadik-kilencedik legjobb a Premier League-ben. Úgy, hogy e téren kizárólag védekező középpályások teljesítenek jobban, azaz olyan játékosok akiknek kifejezetten ez a feladata, 

Szoboszlai pedig mindezt csak amolyan pluszként végzi saját dolga mellett.

De itt még mindig nem áll meg a Fourfourtwo elemzője! Az újságíró emlékeztet, hogy milyen hihetetlen fontos a magyar klasszis passzjátéka. Klubjában és az egész bajnokságban is az egyik legjobb a kulcspasszok és az ellenfél tizenhatosán belülre érkező passzok tekintetében, és meccsenként átlagosan 5 gólhelyzetet teremtő átadása van, ami a legjobb a Liverpool játékosai közül. (Az már egy másik kérdés, hogy csapattársai nem mindig tudnak élni az általa megteremtett lehetőséggel. Lásd például Darwin Núnezt.)

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. február 20. 06:25
..leszámítva, hogy lassan többet sérült, mint amennyit a pályán tölt.
pandalala
2024. február 20. 02:32
Kúl! :-)
2xli
2024. február 20. 00:22
És ezt nem egy elvakult magyar drukker írja, mondja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!