Miért nevették ki a csapattársak Keszthelyi Ritát az olimpiai kvótáról döntő meccs előtt? (VIDEÓ)

2024. február 12. 20:52

A férfi után a női vízilabda-válogatott is biztosította a helyét a Párizsi olimpián. A csapatkapitány mellett Magyari Alda, Kurucz-Gurisatti Gréta és Mihók Attila társkapitány is nyilatkozott.

2024. február 12. 20:52
Doha, 2024. február 12.
Magyari Alda (k) örül a győzelemnek a női vízilabdatorna negyeddöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzés után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én. A magyar csapat ötméteresekkel 13-12-re nyert a címvédõ és Európa-bajnok Hollandia ellen, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára.
MTI/Kovács Tamás

Az első meccslabdát értékesítette Magyarország, nem kell az 5-8. helyért az olimpiáért küzdeni a görögökkel és az olaszokkal a két kiadó kvótáért. Női vízilabda-válogatottunk ugyanis a riválisokkal ellentétben bejutott a legjobb négy közé a dohai világbajnokságon, így éremért küzdhet, s zsebre vághatta a párizsi repülőjegyet. A Hollandia elleni drámai, ötméterespárbajban kivívott győzelemmel nagy kő esett le a szívekről. Mihók Attila társ szövetségi kapitány szerint ez a siker többszörösen értékes.

Ezt is ajánljuk a témában

„Frenetikus boldogságot érzek, meg úgy látom, a csajok is. Messziről indultunk, és ez egy álom, nagyon boldogok vagyunk. A védekezésünk összehasonlíthatatlanul jobban ment, mint korábban. Ezt szerettük volna, de a világbajnokot hogy lehet másképp megverni? 

Az olimpiai kvóta megszerzése több mint megkönnyebbülés, mert ez ennek a csapatnak is egy hatalmas élmény. Ezt nagyon be kell építenünk!”

 – mondta a szakember az M4Sportnak. 

CSEH Sándor; MIHÓK Attila
Doha, 2024. február 12. Mihók Attila (b) és Cseh Sándor szövetségi kapitányok a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én. A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte a címvédő és Európa-bajnok Hollandiát, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára.
MTI/Kovács Tamás

Mélyről indultak

Mihók Attila és Cseh Sándor 2023 őszén vette át a nemzeti együttes irányítását a nyolc év után, a vb 6. és Eb 5. hely miatt leváltott Bíró Attilától. Az első kvótaszerzési esélyt még elszalasztotta a csapat, 5. lett a januári kontinensviadalon, ezért Keszthelyi-Nagy Ritáék abban a tudatban utaztak Katarba, hogy megragadják az utolsó lehetőséget.

„Ebben az elmúlt három napban csak azt sulykoltuk magunkba, hogy képesek vagyunk rá. És teljesen mindegy, mi történik az egész mérkőzésen, senkinek nem férkőzhet a fejébe a legkisebb kétség, kétely. Egy pillanatra sem veszítettük el a hitünket, míg náluk talán egyedül a kapusuk tudott extázisban lenni. Nálunk mindenki tűzön-vízen átment a másikért, hogy ezt behúzzuk. 

Pont ezen röhögtek, hogy én tegnap mondtam, hogy gyakoroljuk már az ötmétereseket. Még jó, hogy gyakoroltuk!”

 – osztotta meg történetét a csapatkapitány, aki a hollandok elleni 3 góljával is kulcsszerepet vállalt.

Nagy felelősség hárult a mérkőzésen és az ötméterespárbajban Magyari Aldára. A kapus az ötödik körben kivédett egy lövést, ezzel nyerőember lett.

„Mindenen, csak nem az utolsó védésen múlott. Erre a mérkőzésre összeállt a védekezésünk és a támadójátékunk. Nagyon jó érzés volt így a kapuban állni, de nincs megállás! Ha így játszunk, jöhet bárki. Viszont arra is figyelni kell, hogy most nem szállhatunk el magunktól.”

„Végtelen hit van bennünk”

Kurucz-Gurisatti Gréta már a torna előtt bizakodó volt a Mandinernek adott interjújában. A Ferencváros pólósa Szilágyi Dorottyával együtt kétszer villant a világbajnok ellen, de a szétlövésben nehezen viselte a tétlenséget.

Jobban megérdemeltük a győzelmet! Végig vezettünk, pedig ők több fórt kaptak. Minden egyes jó védekezésnél, blokknál azt éreztem, egyre közelebb vagyunk ahhoz, amit kitűztünk magunk elé. Nagyon jó érzés ezt átélni, hogy ami miatt mi ilyen nagyra tartjuk magunkat vagy ezt a társaságot, hogy egy ilyen jó csapat. Most itt van, itt vannak a magyarok, megyünk tovább. Csak az tud ilyen szinten játszani, aki előtte megéli azt, amit mi az Európa-bajnokságon. Végtelen hit van bennünk, és mentünk tovább kéz a kézben. Az ötből három játékos, aki szokta lőni az ötmétereseket, kipontozódott. Furcsa érzés volt, remélem, nem kell többször megtapasztalnom. De nem bíztam volna rá senki másra, mint azokra, akik végül lőtték. 

Ezt is ajánljuk a témában

Görög leckék

Időközben kialakultak az elődöntők párosításai: Magyarország ellenfele Görögország lesz szerdán (15.30), a másik ágon az Egyesült Államok Spanyolországgal játszik. A görögöket – akik 14-12-re verték Olaszországot – általában legyőztük az utóbbi években, ugyanakkor egyre inkább kezd a javukra fordulni a mérleg nyelve. Januárban az Eb-csoportmeccset 14-12-re nyerték meg a hellének, akik végül bronzérmesek lettek. A 2023-as vb-n az 5-8. helyért 10-9-re mi győztünk, de a 2022-es kontinensviadalon is nekünk kellett gratulálnunk a csoportkörben elszenvedett 9-8-as vereség után. Fiatal, lendületes, jól lövő, mozgékony csapatuk van – a miénk pedig remélhetőleg nem elégszik meg az olimpiai kvótával!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. február 12. 20:55
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!