Itt a válasz Rio Ferdinandnak: Mezey György keményen visszavágott Szoboszlai kritizálása miatt

2024. január 13. 05:39

A korábbi magyar szövetségi kapitányt és Hrutka Jánost is megkérdeztük, illetve összegyűjtöttük az angol legdurvább beszólásait, balhéit.

2024. január 13. 05:39
Liverpool, 2023. december 17.
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa egy kapu mellé ment lövése után az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Manchester United mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2023. december 17-én.
Kiss B. László

Apait-anyait beleadva, páros lábbal szállt bele verbálisan Szoboszlai Dominikba a minap Rio Ferdinand. A Manchester United labdarúgócsapatának Bajnokok Ligája-győztes védője szerint a Liverpool magyar középpályása egyértelműen túlértékelt, nem érdemli meg mindazt a dicséretet, amit az Anfieldre érkezése óta kapott.

Az eddig nyújtott produkciója alapján szerintem 

túlértékelt játékos, nem nyújtott olyan teljesítményt, amely indokolná, hogy a Pool korábbi klasszisához, Steven Gerrardhoz hasonlítsák. 

Az emberek hajlamosak túlzásba esni. Jó játékos, de igazán még nem mutatta meg, mit is tud valójában” – mondta pár napja Rio Ferdinand. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Mások értékelik a játékát

A magyar válogatott csapatkapitányát a nyáron vették meg a vörösök a német RB Leipzigtől 70 millió euróért (26,6 milliárd Ft). 

Válogatottunk csapatkapitánya a Premier League-ben eddig kétszer volt eredményes, és kétszer talált a kapuba a Ligakupában. Emellett gólpasszokat adott, és a sokoldalú játéka is dicséreteket kapott.

A bajnokságot 20 forduló után három ponttal vezető csapat vezetőedzője, Jürgen Klopp is kiemelte, milyen gyorsan ment a beilleszkedése, s egyből a Liverpool alapembere lett.A korábbi liverpooli csatár, Peter Crouch például Rolls Royce-hoz hasonlította Szoboszlait. És vele ért egyet Mezey György is.

Tisztelem Rio Ferdinandot, jó focista volt, de úgy vélem, Szoboszlait mi magyarok – akiknél Puskások, Bozsikok futballoztak – tudjuk a legjobban megítélni. Az évtizedek során rengeteg zseniális labdarúgónk volt, akikhez hasonlíthatjuk őt. 

Az én szemem előtt a magyar világklasszisok vannak, akikkel összevethetjük Dominikot, s nálam az ő szintjükön van. 

Még fiatal, 23 éves, rengeteg meccs, győzelem és siker vár rá, aki már most végleges ítéletet mond róla, az komolytalan ember. Persze meg kell várni a kifutását, de az eddig látottak alapján a legnagyobbakkal, Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval tudnám összehasonlítani. Engem amúgy felvidít mindig a játéka, a pengés megoldásai most is előttem vannak. Ferdinand egy romboló futballista volt, míg Szoboszlai egy építő, alkotó játékos, akinek öröm nézni minden megmozdulását. Persze a foci azért szép, mert mindenki azt hiszi, igaza van” – mondta a Mandinernek a magyar labdarúgó-válogatottat kétszer is irányító korábbi szövetségi kapitány.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A szakkommentátor a megmondóemberről

A magyar és német bajnok Hrutka János sem ért egyet a MU korábbi védőjével.

„Nem kell foglalkoznunk Ferdinand nyilatkozatával, Angliában rengeteg ilyen megmondóember van. Természetesen véleménye mindenkinek lehet, de a számok nem neki adnak igazat. És vélekedhetünk mi bárhogyan is, 

a legélesebb, legbeszédesebb kritikát mindig az edző, ebben a történetben Jürgen Klopp mondja ki, aki nagyon bízik a magyar középpályásában, s hétről hétre kezdőként számol vele. 

Dominik fél év alatt bebizonyította, helye van a világ legerősebb bajnokságában a legjobbak között, ráadásul nem is epizodistaként, hanem főszereplőként a Liverpoolban” – vélekedett a Ferencváros és a Kaiserslautern egykori hátvédje.

Ferdinand zűrös ügyei

Egyébként a Saint Lucia-i és dominikai származású angol ex-futballista nem először kritizált keményen másokat. Tavaly nyáron az Arsenal védőjével, Gabriel Magalhaesszel veszekedett egy online chat-ben. Ferdinand úgy vélte, a brazil mellőzése a londoniaknál a játékos hibaérzékenységével, pontosabban a hibázásra való hajlamával függ össze. De másokat is ekézett már korábban a Vibe with Five című YouTube-műsorában. Az angol PL-ben játszó külföldi játékosok közül sokan úgy érzik, hogy Ferdinand túl erős kritikával illeti őket.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, olykor a sajátjait, a Manchester United játékosait sem kíméli. Tavaly tavasszal például Harry Maguire-t, Marcus Rashfordot és Luke Shaw-t is élesen bírálta. 

Még korábban Phil Jonesba szállt bele, igaz, később aztán bocsánatot kért a játékos hiányosságaira tett vad megjegyzéseiért.

„Azt hiszem, Rio egy kicsit túllőtt a célon, az, amit mondott, nem volt jogos” – vélte az akkori edző, Ole Gunnar Solskjaer. Két és fél éve ezelőtt, 2021 nyárán Ferdinand arra buzdította Harry Kane-t, hogy sztrájkoljon a Tottenham Hotspurnél, ha nem engedik el máshova. Ezzel még csak az észak-londoni kékek drukkereit haragította magára, ám a 2022-es katari világbajnokság előtt már a teljes angol szurkolótábor, amikor azt nyilatkozta, hogy John Stones-t, Mason Mountot és Jack Grealish-t is ki kellene hagyni a válogatott kezdő tizenegyéből, ha sikeresen akarnak szerepelni a tornán. Anglia aztán a negyeddöntőben búcsúzott, miután 2-1-re kikapott a későbbi döntős Franciaországtól.

A legnagyobb balhéja azonban válogatottbeli csapattársával, John Terryvel volt 2022 májusában. A felek azt követően keveredtek szóváltásba, hogy Ferdinand összeállította szubjektív listáját a Premier League történetének legjobb középhátvédjeiről és Chelsea legendáját csupán az 5. helyre tette saját maga, Nemanja Vidics, Jaap Stam és Virgil van Dijk mögé. A 78-szoros válogatott Terry ezen megsértődött, és egy Insta-bejegyzéssel vágott vissza, amelyben felsorolta karrierje irigylésre méltó statisztikáit, majd kijelentette, hogy „a számok nem hazudnak”. A kékek klasszisa öt bajnoki címmel, öt FA-kupa és három Ligakupa-győzelemmel, illetve Bajnokok Ligája- és Európa-liga-elsőséggel büszkélkedhet. Erre persze reagált a MU 81-szeres válogatottja (hat bajnoki cím, két Ligakupa- és egy BL-győzelem), s megjegyezte, Terry inkább örüljön, hogy egyáltalán felkerült a listájára.

De visszakanyarodva Szoboszlaihoz, ő általában ezeknek a nyilatkozatoknak nem tulajdonít nagy jelentőséget, ha dicsérik, vagy ha éppen kritizálják. Mint ahogy az sem érdekli, ha Puskáshoz hasonlítják, mert ő a saját útját szeretné járni. És neki van igaza.

Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan
 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marcon-2
2024. január 14. 01:14
Alapvetően egyetértek a nemzeti összetartással, de azért nem kellene a valóságtól ennyire elrugaszkodottan túltolni ezt a dolgot. Messi és Ronaldo szintjén kellene mérni Dominikot? Ne vicceljünk már. Dominik előtt fényes jövő állhat, de Rio Ferdinandnak igaza van: Liverpoolban még nem mutatta meg igazán, hogy mit tud. Amúgy pedig az, aki Ferdinandot ócsárolja a véleménye miatt, inkább reménykedjen abban, hogy neki van igaza, és Dominik még tényleg nem hozta ki magából a maximumot, mert az tényleg baj lenne. Tehát egyrészről -szerintem- Ferdinand szavaiban van igazság, másrészről pedig Dominikban megvan a potenciál ahhoz, hogy nagyot alkosson, de ahhoz még van hová fejlődni. Az biztos, hogy Dominik Klopp keze alatt jó helyen van, nálam ő az edzők Messije - Arsenal drukkerként miattuk nézem a Liverpool meccseket (is)...
Töki
2024. január 13. 16:44
Szép dolog, hogy Mezey doktor megvédte Domát! Teljesmértékben egyetértek vele.
lájkbajnok
2024. január 13. 16:19
Mezey dokitól arra emlékszem, hogy valamelyik EB előtt megkérdezték a dán csapatról. „Ők a legjobban fésült fiúk a tornán” - mondta gúnyosan. A dánok megnyerték az EB-t.
states-2
2024. január 13. 14:44
Valljuk be, de őszintén, ha ezek a komcsik nem lennének ekkora hülyék, dögunalmas lenne a politika. Ezek a magyar szórakoztatóipar részei. Karógeri mint Európa hírű politikus, aki egy kukkot sem semmilyen nyelven, még jogsit sem tudott megszerezni, négyszer húzták meg. Bár lehet, hogy mégis van valami igaza Demszkynek, mert pont ekkora barmok vezetik jelenleg is az uniót, mint Karógeri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!