Eb-történelmet írt Kölnben férfi kézilabda-válogatottunk!

2024. január 26. 16:43

Hatalmas csatában győzték le Szlovéniát Lékai Mátéék.

2024. január 26. 16:43

Az már a németországi Eb játszott utolsó mérkőzésünk előtt biztossá vált, hogy a nemzeti csapat a hatodik hellyel beállítja az 1998-as gárda eredményét, az ötödikkel pedig felül is múlhatja minden idők eddigi legjobb Eb-teljesítményét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére a szlovénok kezdték jobban a találkozót, néhány perc után már 5–2-re vezettek, a mieink azonban gyorsan összekapták magukat, egyenlítettek, és ahogy egyre jobban összeállt a védekezésünk, úgy vettük át a vezetést a 13. percben. A többgólos előny azonban sehogy nem akart összejönni, a kimaradt ziccerek és hétméteresek, illetve a kapufák sem segítettek Chema Rodríguez együttesének, a félidő végén pedig egy hosszabb gólcsend miatt a szlovénok visszavették az előnyt.

A szünet után nem sokkal bemondta az unalmast a kölni Lanxess Arena kivetítője, így a közjáték alatt újabb pihenőt kaptak a játékosok.

A hétmétereseinket továbbra sem tudtuk belőni, a hat megítélt büntetőből mindössze egyszer találtunk be Ferlinnek. Egészen a hajráig fej fej mellett haladtunk a szlovénokkal, a 48. percben pedig újra nálunk volt az előny! A végletekig kiélezett volt a hajrá, érződött a fáradtság mindkét oldalon, azt a minimális pluszt, ami a győzelemhez kellett, viszont ki tudták még préselni magukból a mieink. Bartucz fontos védésekkel, Bóka pedig két értékesített hetessel járult hozzá a fordításhoz!

Ezt is ajánljuk a témában

A végeredmény: Magyarország–Szlovénia 23–22, ezzel a válogatott az Eb ÖTÖdik helyén végzett.

Rendkívül nehéz mérkőzés volt, de nagyon megérdemelte a gárda a győzelmet. Óriási eredmény, a világ legnehezebb tornáján a legjobb öt között végezni!

„Aki ma itt volt, beleadta a szívét, lelkét ebbe a mérkőzésbe, itt már nem lehet szakmázni, ezen múlt. Óriási siker, ötödik még nem volt Eb-n a magyar válogatott, de most annyira fáradt vagyok, hogy még örülni sem tudok ennek” – szuszogott a tíz védésig jutó kapusunk, Bartucz László.

„Ezt az eredményt előre aláírtuk volna. Mindenki arról beszélt a torna előtt, hogy jó lenne továbbjutni a csoportból, de egymás között hittünk a sikerben, hogy képesek vagyunk ennél többre is. Nem sokon múlt, hogy bejussunk a legjobb négy közé, de ez az ötödik hely is óriási siker.

Márciusban az olimpia selejtezőtorna arról szól majd, hogy élet vagy halál!”

– fogalmazott Bánhidi Bence.

Fazekas Gergő a szlovén Borut Mackovsek és Blaz Blagotinsek szorításában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság ötödik helyéért játszott mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

„Óriási küzdelem volt, az utolsó energiánkat adtuk bele, talán jobban akartuk, mint a szlovénok. Nem játszottunk jól, rengeteget hibáztunk, öt hetesünk is kimaradt, de nagyon büszkék vagyunk erre a győzelemre. Eddig az olimpiai negyedik helyem volt a csúcs, és még egy vb ötödik helyünk, de utóbbit ez most megelőzte. Az olimpia előtt fél évvel mindenki nyerni szeretne, ez is mutatja, milyen kemény az Eb mezőnye.

Büszke vagyok arra, hogy a csapatkapitánya lehettem ennek a csapatnak!

– erősítette meg Lékai Máté.

„Most az ünneplésé a terep. Elképesztően örülök, ezek a srácok megérdemlik ezt az eredményt. Elkövettünk hibákat, de végig küzdöttünk, jól védekeztünk, és sikerült begyűjtenünk ezt az ötödik helyet. Az egész stábomnak szeretném megköszönni a támogatást, büszkék lehetnek erre az eredményre!” – mondta Chema Rodríguez szövetségi kapitány.

A válogatott következő nagy feladata a márciusi olimpiai selejtezőtorna lesz, ahol a nemzeti csapat kivívhatja a párizsi kvótát, és 2012 után ismét résztvevője lehet az ötkarikás játékoknak! Az ellenfelek és a helyszín az Eb után válik véglegessé.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swansea2688
2024. január 26. 21:15
Nem volt rossz ez az Eb. A csoportmérkőzéseket mind megnyertük, veretlenül menve tovább, egy meccset a középdöntőben is sikerült, agyon sem vert minket senki (mondjuk a német meccsért kár volt, főleg annak alapján, ahogy indult; azt szorosabbra is meg lehetett volna fogni), az ötödik hely meg, ahogy írják, történelmi: olyan neves kézilabdanemzetek végeztek mögöttünk, mint Norvégia, Izland, vagy pláne a két éve még címvédő-ezüstérmes Spanyolország. Énszerintem nem rossz eredmény ez.
benedek77
2024. január 26. 19:43
Ennyi közpénz elbaszása után már ideje volt valamit produkálni.
Devil
2024. január 26. 19:35
Gratula uraim! Nagyon komoly eredmény ez! Hajrá Magyarország!!:)
mreinstand-2
2024. január 26. 18:40
Geautalok, nagyon szép eredmény! A szlovén meccs kemény lehetett, nagyon kevés gól született. További sok sikert és hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!