Álomnévsor: ők akasztották szögre csukájukat 2023-ban

2024. január 06. 19:56

Csodálatos pályafutások értek véget a tavalyi esztendőben.

2024. január 06. 19:56
IBRAHIMOVIC, Zlatan

Gianluigi Buffon

Csodás pályafutása után rögtön az olasz labdarúgó-válogatott új delegációvezetője lett. Minden idők egyik legjobb kapusaként tette le a kesztyűit 45 évesen „Gigi”, aki csúcstartóként 176-szor védte a Squadra Azzurra kapuját, 2006-ban világbajnok lett. Parmától Parmáig tartó útja közben sokáig úgy tűnt, csak a Juventus mezét ölti magára,ám a 20 éves hűséget és örök szerelmet egy párizsi futó kaland törte meg. Idén már nem sikerült elérnie a nagy utolsó célját, hogy feljusson – a magyar felnőttválogatott, Balogh Botondot is alkalmazó – nevelőegyesületével az élvonalba. Ötször választották meg posztján a világ legjobbjának, a BL-ben három elveszített döntő jutott neki. (A világsztár életének számos érdekességéről itt is írtunk!)

Ezt is ajánljuk a témában

Diego Godin 

Az uruguayi futball egyik legnagyobb sztárja 161-szeres válogatott, négyszeres vb-résztvevő, 2011-ben Copa América-győztes. Az Atlético előtt a Villarrealban és a Nacionalban bizonyított, később az Interben nem ment neki; 2020 után játszott a Cagliariban, az Atlético Mineiróban és a Vélez Sarsfieldben is. Apósa az uru védőlegenda, José Herrera, aki 1990 és 1995 között légióskodott a Cagliariban, a nagy Enzo Francescoli oldalán ő is nyert egy Copát.

HAKIMI, Asraf; HAZARD, Eden; ZIJES, Akim
Eden Hazard-t utolsó világbajnokságán, Katarban néha ketten sem tudták megállítani Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Eden Hazard

A belga világsztár a francia Lille-ben nevelkedett, s ott mutatkozott be a felnőttek között, majd 2011-ben francia bajnok és kupagyőztes lett a „terrierekkel”. 2012-ben 35 millió euróért szerződött a Chelsea-hez, ahol rövidesen meghatározó játékossá vált. A londoni „kékekkel” hét év alatt két angol bajnoki címet, két Európa-ligát, valamint 1-1 FA-kupát és Ligakupát nyert. A Real Madrid 2019 nyarán 115 millió eurót fizetett a játékjogáért, de sorozatos sérülései miatt nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ennek dacára két spanyol bajnoki címet, valamint egy-egy Bajnokok Ligáját, Király-kupát, Európai Szuperkupát, Spanyol Szuperkupát, illetve egy klubvilágbajnoki címet nyert a királyi gárdával. A belga válogatottban 126 mérkőzésen 33 gólt szerzett, s a 2018-as oroszországi világbajnokságon bronzérmet nyert a „vörös ördögökkel”. A Real Madridtól ez év júliusában távozott, s noha egy adott ponton úgy tűnt, hogy a belga bajnok Royal Antwerphez igazol, végül a visszavonulás mellett döntött.

„Hallgatnod kell a testedre, és a megfelelő pillanatban kell megálljt parancsolj magadnak. Tizenhat év és több mint hétszáz lejátszott mérkőzés után úgy döntöttem, hogy befejezem a profi labdarúgást” – mesélte el búcsúinterjújában a belga futball elköszönő világsztárja.

Zlatan Ibrahimovic

701 mérkőzés, 442 gól, jutott a magyaroknak is belőlük... 41 évesen csak felhagyott a labdarúgással a kivételes technikai képzettségű és fizikai erejű bosnyák származású svéd legenda. (Bővebbet itt is olvashat róla!) Szinte nem akadt olyan sztárcsapat, amelyben ne fordult volna meg az Ajax-Juventus-Internazionale-Barcelona-AC Milan-Paris SG-Manchester United tengelyen. A Los Angeles-i kaland után a Milanban fejezte be a BL-sikerről mindig lemaradt csatár, aki a napokban harmadszor is visszatért a piros-feketékhez, de nem játékosként: a júniusban visszavonult labdarúgó a RedBird magánbefektető vállalatnál operatív partnerként, a milánói klubnál pedig vezető tanácsadóként dolgozik a jövőben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nikolics Nemanja

Három ország gólkirálya volt a rendkívül közvetlen és szerény támadó, aki az NB I-ben háromszor, a lengyel és az észak-amerikai első osztályban egyszer-egyszer lett a legjobb gólszerző. Itthon a Videoton-, Lengyelországban a Legia Varsóval is 2-2 bajnokságot nyert meg. a szerbiai Zentáról indult focista 2013-ban mutatkozott be a magyar válogatottban, két Európa-bajnokságon is pályára lépett, összesen 43 meccsen 8 gólt szerzett, de a 2016-os Európa-bajnokságon és a 2020-as pótselejtezőn egyaránt az izlandiak ellen adott gólpassza is felettébb emlékezetes. Utolsó klubja a ciprusi AEK Larnaca volt. Visszavonulását a székesfehérvári stadionban tartott sajtótájékoztatón tudatta, a város tiszteletbeli polgára címet is megkapta (bővebben erről itt olvashat).

Ezt is ajánljuk a témában

SZALAI Ádám
Egy kép többet mond minden szónál... Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Szalai Ádám 

Igazi sztárnak kijáró körítés közepette, 86. fellépésén, csapatkapitányként köszönt el (erről itt is írtunk) a magyar labdarúgó-válogatottól 2022 őszén, az olasz elleni Nemzetek Ligája találkozón a Puskás Arénában. Néhány nappal korábban a németek elleni idegenbeli találkozón győztes gólt sarkallt, a 26. találata volt az utolsó a nemzeti együttesben. Klubszinten szerette volna még folytatni az Újpestről indult, a Real Madrid akadémiáján is nevelkedett, felnőtt pályafutása túlnyomó részét a német első osztályban töltő csatár. Utolsó csapatánál, a svájci Baselnél azonban hiába küzdött az igazáért és a játéklehetőségért, nem járt sikerrel. Júniusban bejelentette a búcsúját, júliusban kinevezték az akadémiák felügyelő Labdarúgó Módszertani Központ képzési és szakmai tanácsadójának.

Giorgio Chiellini

Egészen friss fejlemény a 2021-es Európa-bajnok veterán bejelentése. A 39 esztendős belső védő Buffonnal szemben nem 10, mindössze 9-szeres olasz bajnok és csak 117-szeres válogatott. A bokszolókat megszégyenítő elszántsággal harcoló ballábas bekk gólerős is volt, a nemzeti együttesében 8-szor, a Juventus színeiben 36-szor köszönt be az ellenfeleknek. Los Angelesben fejezte be a pályafutását, érzelmes posztban köszönt el: „Életem legszebb és legintenzívebb utazása voltál. Te voltál a mindenem. Veled egyedi és felejthetetlen utat jártam meg.”

Nyitókép Zlatan Ibrahimovic 2023 nyarán lépett le a futballszínpadról Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2024. január 06. 21:09
Egy baj van csak: A képen nem Buffon, hanem Zlatan Ibrahimovic. Mint a Puskás díj cikknél is látható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!