Hoppá! Indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a párizsi olimpián!

2023. december 08. 16:34

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

2023. december 08. 16:34
Szabó Péter

„Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Az egyéni semleges sportolók orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók” – olvasható a NOB közleményében, amely leszögezte, azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

A NOB szerint a nemzeti olimpiai bizottság felfüggesztése ellenére az egyéni sportolók részvételi jogának védelme jól bevált gyakorlat, tiszteletben tartva az emberi jogokat. A megfogalmazás szerint a sportolók nem büntethetők országuk kormányának tettei miatt. A NOB jelezte, hogy az orosz és a fehérorosz kormány vagy állam képviselői nem lesznek meghívva a párizsi olimpiára.

Eddig világszerte 4600 sportoló kvalifikálta magát a párizsi játékokra, ebből nyolc orosz és három fehérorosz versenyző. A NOB mostani döntése ellenére az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

(MTI)

Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trl9
2023. december 12. 09:15
Hoppá! Nem olvasok hoppás cikket.Hoppá!
pandalala
2023. december 10. 06:51
brutális de mutatós
herceg-3
2023. december 09. 16:21
Eddig is indulhattak ha megtagadták az országuk zászlaját (már ahhoz is pofa kell, hogy ilyet elvárjon valaki)! Nagyon remélem, hogy Oroszország - ha indulhatnak, ha nem - bojkottálni fogja a párizsi olimpiát! Én nézni sem fogom!
vip era
2023. december 08. 19:54
Minden csoda 3 napig tart. Ez a csoda nagy baromság,az oroszok ,fehéroroszok eltiltása kicsit tovább. Büszkék lehetnek rá azon szarháziak,akik eltiltották őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik