Bivalyerős szerb csapattal néz szembe a magyar labdarúgó-válogatott szombaton

2023. október 12. 20:21

Összeszedtük, kik a szerb válogatott kulcsjátékosai, és milyen formában játszanak a hétvégi Eb-selejtező előtt.

2023. október 12. 20:21
Belgrád, 2023. szeptember 7.
Varga Barnabás (b), a magyar, valamint Filip Kostic (j) és Strahinja Pavlovic, a szerb válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõ G csoportjában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

E hét szombaton a Puskás Arénában lép pályára majd a magyar labdarúgó-válogatott a szerb nemzeti csapat ellen. A mérkőzés jelentősége óriási, hiszen a magyar együttes 10 pontjával és jobb gólkülönbségével épp a szintén 10 pontos szerbeket megelőzve vezeti az Eb-selejtezők G csoportját, így amennyiben a közvetlen rivális ellen sikerül nyernie, nagy lépést tesz az Eb-szereplés felé.

Papíron erősebbek a szerbek, kérdés, milyen formában lesznek

A két csapat többször is találkozott az elmúlt években, és az egymás elleni eredményeket tekintve e mérkőzéseken mi voltunk a jobbak. Legutóbb épp szeptemberben, Belgrádban nyertünk ellenük 2:1-re. Tavaly egy barátságos mérkőzésen ugyan egy öngóllal ők győztek 1:0-ra, de 2020-ban a Nemzetek Ligájában, és az idegenbeli 1:0-s győzelmünket követően 1:1-es döntetlent játszottunk velük. A magyar válogatott jó teljesítményének köszönhetően előrelépett a FIFA ÉLŐ-világranglistáján, amelyen jelenleg a 32. helyen áll, a szerbek pedig 3 helyet visszaestek, de 28. helyezésükkel még mindig erősebbek mint mi.

Belgrád, 2023. szeptember 7.
Nagy Ádám (j), a magyar és Aleksandar Mitrovic, a szerb válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõ G csoportjában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Nagy Ádám nagy küzdelemet vívott Belgrádban a szerb nemzeti csapat ellen
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A különbség a keretek értékeiben is megmutatkozik, és bár a magyar válogatott idén nagyot erősödött e téren és elérte a 130 millió eurót, a szerb játékosok még így is csaknem háromszor ennyit, 370 millió érnek. Az nyáron klubváltások tekintetében is szintet lépett a magyar válogatott, és immár nyolc olyan játékosunk is van, aki az öt topbajnokság valamelyikében szerepel rendszeresen, ám a szerb keret tagjai közül jóval többen szerepelnek a világ legjobb bajnokságaiban. A magyar válogatott aktuális állapotáról már írtunk a héten, de nézzük, milyen csapattal jönnek Budapestre a szerbek, és milyen kulcsjátékosaik aktuális formája a mérkőzés előtt! 

Ezt is ajánljuk a témában

Vlahovics nem játszik, de még így is nagyon erős a szerb csapat 

A szerb válogatott kezdőkapusa Vanja Milinkovics-Szavics a jelenleg a Serie A 14. helyén szerénykedő Torino játékosa. A csapatnak nem megy túl jól mostanában, a legutóbbi öt mérkőzésükön két döntetlen és két vereség mellett egy győzelmet értek el, és utóbbi értékét is árnyalja, hogy a kieső helyen álló Salernitana ellen nyertek. A Torino 8 meccsen 9 gólt kapott eddig, ami azt jelenti, hogy Milinkovics-Szavicsnak meccsenként átlagban több mint 1 kapott gólja van, de az is igaz, hogy volt négy meccse (a Cagliari, a Genoa, a Verona és a Salernitana ellen), amelyeken nem kapott gólt. A szerb ezzel együtt kiváló hálóőr, de komolyabb támadósor azért zavarba tudja hozni – ahogy ezt a magyar válogatott is bizonyította legutóbb szeptemberben. 

A szerb védelem közepén az Európa-liga győztes Sevilla rutinos játékosa Nemanja Gudelj szokott szerepelni, aki klubcsapatával jelenleg 14. a spanyol bajnokságban. Gudelj rendszeresen kezdőként játszik a csapatban, a maximális játékidő 75 százalékát játszotta le eddig és van egy gólja is az idei szerzonban. A rutinos, 31 éves védő nagyon kemény ellenfél, még ha a gyorsasága kopott is valamit az elmúlt években.

Mellette – ahogy a belgrádi meccsen is – a Red Bull Salzburg ifjú tehetsége, Strahinja Pavlovics kaphat szerepet. A 22 éves, 194 centiméteres kőkemény védő ellen szintén nem lesz egyszerű dolga Szoboszlaiéknak. Pavlovics szintén rendszeresen kezdő az osztrák bajnokságban, és klubcsapatában nem csak a védekezésben jeleskedik, hiszen eddigi nyolc mérkőzésén szerzett egy gólt és 2 asszisztot is jegyez. 

 A szerb védelem baloldalán a Werder Bremen játékosa, Milos Veljkovics szokott kezdeni. A 28 éves hátvéd a lehetséges 8-ból eddig 5 meccsen kapott bizalmat a klubjában, de kezdőjátékosnak számít a Bundesligában 14. csapatban, és csak egy fertőzés miatt hagyott ki meccseket. A hátvédenek idén egyébként van egy gólja is, és bár az elmúlt meccseken általában 6-os körüli értékeléseket kapott, azért kemény ellenfélnek számít. 

A középpályán a szerb csapat egyik legtapasztaltabb játékosa Szergej Milinkovics-Szavics irányíthat, aki nyáron igazolt a Lazióból a szaúdi Al-hilalhoz, és a szezonban eddig kiválóan játszik, két gól és két gólpassz (valamint egy piros lap) is szerepel a neve mellett. A támadásban és védekezésben is kiváló középpályás bombaformában érkezik Budapestre – két gólját a legutóbbi mérkőzésén az Al-akhood ellen szerezte, nem csoda, hogy 9,9-es értékelést kapott a teljesítményére, de a többi meccsen is rendre 7-8 felett értékelik. 

A spanyol bajnokság középmezőnyéhez tartozó Getafe 28 éves középpályása, Nemanja Makszimovics rendszeres kezdőjátékosa csapatának, és szinte minden meccset végig is játszott a szezonban, a formája azonban kissé ingadozó az elmúlt időszakban. Szintén kiváló formának örvend Mihajlo Radonjics, aki ugyan csak a meccsek felén kezdő a Torino csapatában, de így is szerzett már három gólt a szezonban, pedig a játékperceinek száma sem sok. Még nála is kevesebbet játszik a Juventus szélsője, a 30 éves Filip Kosztics, aki legutóbb ellenünk sem játszott túl jól, és ebben talán a mostani mérkőzésen is bízhatunk – Sallai roland azért jóval gyorsabb, mint a szerb játékos. 

A 34 éves csapatkapitány, Dusan Tadics biztosan játszik majd, aki kiváló formában játszik a török bajnokságban. A Fenerbachce 10-ese nem fiatal, mégis kezdőként végigjátszotta a szezon eddigi nyolc mérkőzését és négy gólban is szerepet vállalt – kettőt előkészített, a másik kettőt pedig ő szerezte. A rutinos játékos rendkívül veszélyes ellenfél, ahogy ezt korábbi meccseinket is megmutatta. 

A támadósor jobb oldalán Alexander Mitrovics kaphat játéklehetőséget, aki Milinkovics-Szavicshoz hasonlóan az Al-hilalban szerepel. A 29 éves csatár brutális formában várja az Eb-selejtezőt: 8 meccsen hat gólt rúgott és két gólpasszt adott eddig, nem lesz egyszerű dolga ellene a magyar védelemnek. A másik oldalon sérülés miatt hiányzik Dusan Vlahovics, a Milan támadója, Luka Jovics pedig nincs ott a keretben, ezért Petar Ratkov, a Red Bull Salzburg mindössze 20 éves támadója szerepelhet, aki nem sok lehetőséget kap kezdőként klubjában, azonban igyekszik élni ezzel és egy gólt is szerzett már az idei szezonban, ám a játékpercek hiányában azért bízhatunk. 

Biztatóul azért idetesszük a szerbek elleni belgrádi győzelmünkről készült összefoglalót:

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lpazo
2023. október 13. 10:10
Papíron erősebbek voltak Szerbiában is, akkor is egy bivalyerős csapat volt. És mit értek vele? A legfontosabb, hogy higgyék el a mieink, hogy nyerhetnek és akkor, de csak is akkor van esély még meg is verni őket.
KBA98
2023. október 12. 18:30
Valami érzékenyítő program keretében tudatni kéne a szerbekkel, hogy nem velünk háborúznak!
Mazsola0408
2023. október 12. 15:57
Minek kell ennyit rinyálni bizzatok a játszókban és Rossiban Angliába sem esélyesként érkeztünk.
need-info
2023. október 12. 15:02
Minden faluba egy stadiont!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!