Döntöttek Kenderesi Tamás sorsáról, így folytatódik az olimpiai bronzérmes úszó doppingkálváriája – Mandiner exkluzív

2023. szeptember 21. 10:59

Csak a Mandinernek nyilatkozott Kenderesi Tamás ügyvédje és meglepő részleteket árult el arról, hogyan folytatódik a – biológiai útlevelében tapasztalt eltérések miatt – első fokon elmarasztalt úszó ügye. Íme a részletek.

2023. szeptember 21. 10:59
KENDERESI Tamás
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Első fokon elmarasztalták Kenderesi Tamást – ebbe nem nyugodott bele

Csak a Mandinernek nyilatkozott Kenderesi Tamás ügyvédje, dr. Hergenrőder Tamás, aki a legfőbb nyitott kérdésekre is megadta a választ, de mielőtt ezt részleteznénk, íme egy kis emlékeztető az olimpiai bronzérmes úszó doppingkálváriájáról.

Több mint fél éve érkeztek az első hírek arról, hogy több magyar sportoló, köztük egy olimpiai érmes úszó is érintett a biológiai útlevelükben tapasztalt eltérések miatti vizsgálatban. Később aztán az egyik érintett, az olimpiai bronzérmes pillangóspecialista Kenderesi Tamás maga vetett véget a találgatásoknak, amikor az idei országos úszóbajnokság előtt úgy döntött, a versenytől való távolmaradását és a találgatásokat lezárja azzal, hogy leírja, miért nem indul és mi zajlik körülötte. Ahogy a Mandineren is részletesen beszámoltunk róla, elindult egy hosszas eljárás, amelyben több fázisban vizsgálták a mások mellett Kenderesi jóval korábban begyűjtött mintáit. 

Egy doppingvizsgálat menete. Képünk illusztráció. MTI Fotó: Balaton József

Az időfaktor jelentőségére és az eljáráshoz tartozó szakmai furcsaságokra már a Magyar Úszó Szövetség egyik orvosa, dr. Kováts Tímea hívta fel a Mandiner figyelmét, amikor hosszú és részletes interjút adott lapunknak. A Kenderesi Tamás orvosszakmai védekezését is részben kézben tartó szakember hosszasan ecsetelte, mennyire megváltoztatta egy sportoló védekezéseinek esélyét az a tény, amely szerint a biológiai útlevélben tapasztalt eltérések, és az azt külön-külön vizsgáló orvosszakmai expertek véleménye már elegendő a sportolót elmarasztaló ítélet meghozatalához, 

vagyis az egész eljárás nem igényel kétséget kizáró bizonyítást a régebbi gyakorlattal ellentétben.

A doktornő hosszasan ecsetelte az eljárásban tapasztalható matematikai modellben rejlő esetleges rizikókat, s úgy fogalmazott, hogy

én úgy érzem, hogy az a modell, amely kételyeket ébreszt, nem lehet alapja egy ítéletnek. Pláne nem úgy, hogy a valószínűsítés már teljesen megbélyegzi a sportolót.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyökeres fordulat jöhet Kenderesi Tamás doppingügyében? – Kováts Tímea a Mandinernek

Lehet, hogy Kenderesi ártatlan? A Magyar Úszó Szövetség keretorvosa legalábbis erősen kételkedik a biológiai útlevele alapján a sportolót elmarasztaló döntés tudományos megalapozottságában, és úgy véli, a WADA biológiai útlevelekre kifejlesztett rendszere ártatlanokat is elmarasztalhatnak. Erről is beszélt lapunknak az orvosnő, aki hosszú ideje behatóan vizsgálja ezt a tesztelési módot és magukat a versenyzőket. Interjúnk.

Ezzel nehéz lenne vitatkozni, hiszen az összes létező fórumot még nem merítette ki az első fokon elmarasztalt magyar úszó, ugyanakkor 

az elmúlt hónapokban nemcsak családja és szerettei roppantak bele a gyanúsításba és az elsőfokú elmarasztaló ítéletbe, de értelemszerűen Kenderesi versenyzői pályafutása is megrekedt,

amely ha egyszer lesz jogerős ítélet, sem biztos, hogy folytatható. Dr. Kováts Tímea orvosszakmai véleményt mondott ugyan, de arra a különösebb jogi ismereteket nem igénylő lényegi pontra is rámutatott egyben, hogy 

roppant nehéz dolga van akkor a sportolónak, amikor orvosi értelemben is teljes bizonyosság nélkül vélelmezik a sportoló bűnösségét, miközben az ártatlanságát kellene bizonyítani, amely szinte – jogi értelemben is – lehetetlen.

Nyilatkozata idején még nem lehetett tudni, hogy Kenderesi Tamás, vagy a Nemzetközi Úszó Szövetség (World Aquatics), vagy éppen a Magyar Antidopping Csoport (MACS, illetve HUNADO – a nemzetközi elnevezés szerint) vajon fellebbez-e majd a döntés ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróság, vagyis a CAS fórumán, s azért ott, mert nemzetközi szintű sportolók esetében kizárólag ott lehet. 

Kenderesiék fordultak most a CAS-hoz – ott keresik az igazukat

Időközben ketyegett a rendelkezésre álló eljárási határidő, és azt is tudni lehetett – ahogy a Mandineren megírtuk –, hogy Wladár Sándor, a MUSZ elnökének korábbi nyilatkozata alapján a hazai szövetség ötmillió forintos kölcsönt is megajánlott az érintett sportoló nemzetközi jogi védekezéséhez, amennyiben Kenderesiék így döntenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Így döntöttünk! Beadtuk a fellebbezésünket a Lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz 

határidőn belül, vagyis még a nyár elején” – erősítette meg a Mandiner kérdésére Hergenrőder Tamás ügyvéd. „Jelen pillanatban túl sok információval nem szolgálhatunk, hiszen egy folyamatban lévő eljárásról van szó. 

Mi, a magunk részéről, ezúttal felperesi pozícióban vagyunk, mi fordultunk a CAS-hoz jogorvoslatért. Eddig a HUNADO határidő-hosszabbításokat kért,

a legutolsó határidejük szeptember 17-én járt le a válaszadásra, a válasziratot végül az erre irányuló kifejezett kérésünk után 2023. szeptember 19-én kaptuk meg” – mondja Kenderesi Tamás ügyvédje. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság Lausanne-i központja. Fotó:  Fabrice COFFRINI / AFP)

A Nemzetközi Sportdöntőbíróságon korábban folyamatban lévő eljárásokat jól ismerő jogi szakemberek véleménye szerint egy 

nehéz és nagy anyagi terheket, tízmilliós nagyságrendű kiadásokat jelentő eljárás vár most Kenderesi Tamásékra,

amely eljárás költségeiről jelenleg annyi tudható, hogy ebben a fázisban a CAS egyelőre az eljárási költségek fele-fele arányú viselésére kötelezte a peres feleket. „Ami az eljárás menetét illeti, mindegyik fél – hiszen ez egy választottbírósági fórum –, választ magának egy bírót, majd a CAS elnöke kijelöl egy harmadik bírót, így a háromfős választottbírói tanács fog dönteni Tamás ügyében” – magyarázza dr. Hergenrőder Tamás. 

Itt is volt egy érdekes körülmény, amelyről egyelőre nincs felhatalmazásom, hogy beszéljek,

de amikor lezárul az eljárás, talán ezt is megoszthatjuk a Tamás sorsáért aggódókkal, mert remélem, azt senki nem felejti el, hogy ez nem csupán egy drága jogi eljárás, itt emberi sorsokról van szó, mi több, egy egész család szenvedi meg azt, ahogy ellehetetlenítik egy sikeres sportoló életét. 

Roppant kemény tanulságokat tartogat majd ez a történet, ha a végére érünk” 

– fűzi hozzá a jogi szakember. Arra vonatkozólag, hogy Kenderesiék vajon kit választottak a bírói karból, még konkrét információ nem ismert, de annyi azért tudható, hogy a CAS-ban – mások mellett – kitűnő magyar jogi szakemberek is dolgoznak, mint például dr. Dávid Gyula, dr. Pákay Péter vagy épp az expedíciós hegymászóként is ismert, dr. Neszmélyi Emil.

A nyitóképen: Kenderesi Tamás a tokiói olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. november 30. 16:18
Pernahajder Jó, akkor törölni kell az Olimpiát.
survivor
2023. november 30. 16:17
A WADA ról leperelni a gatyát is ... Dollár milliókat. Orvosi műhiba+ártatlanság vélelme...
Pernahajder
2023. szeptember 23. 07:05
Minden olimpikon atléta doppingol. Aki nem, közel sem tud kerülni. Az a matek már csak, hogy ki tudja jól elmaszkolni.
Akitlosz
2023. szeptember 23. 00:53
"a valószínűsítés már teljesen megbélyegzi a sportolót." Mert a sajtó hogyan működik? Elég ha csak ráfognak valakit valamire, onnantól az van a cikkeikben, hogy vádolt, holott csak ők vádolják, bizonyíték nem kell, bírósági ítélet pláne nem. ---- Azért érdemes lenne a civil lakosság laborleleteit összehasonlítani a sportolók eredményeivel. Szerintem lenne némi eltérés a doppinggyanús eredmények mértékében. Kevesebb az ártatlan sportoló, mint amennyire nem tudják rábizonyítani, hogy doppingolt. A sportolók nem részt venni akarnak a versenyeken, hanem aranyérmet szerezni. Az ezüst éremnek sokan nem tudnak örülni. https://i.dailymail.co.uk/i/pix/scaled/2012/08/08/article-2185554-1472E21F000005DC-128_308x185.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!