„Ötmillió forintos kölcsönnel támogatjuk Kenderesi jogi védekezését” – Wladár Sándor a Mandinernek

2023. június 20. 15:00

„Nem engedjük el Kenderesi Tamás kezét. Segítjük, ha jogorvoslatot kér. Eddig is támogattuk, és ezután is fogjuk” – mondta lapunknak a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

2023. június 20. 15:00
null
Csisztu Zsuzsa

Wladár szerint Kenderesi számíthat a szövetség támogatására

Exkluzív interjúnkban mutattunk rá arra, hogy a Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó körül kialakult turbulens helyzet, a biológiai útlevelében talált eltérések miatti elsőfokú elmarasztó ítélet milyen hatással van (és lehet) hosszú távon a pályafutására. A Mandineren olvashatták Dr. Kováts Tímea tudományos okfejtését arról, hogy milyen aggályokat vet fel az, hogy 2015 óta nem szükséges a direkt bizonyítás, vagyis az érintett sportoló szervezetéből nem kell kimutatni direkt módon a tiltott szer vagy módszer jelenlétét, illetve alkalmazását, a matematikai modell valószínűsítése és az expertek véleménye már elegendő az elmarasztaló ítélethez, erről részletesen itt írtunk.

Dr. Borbély Zoltán ügyvéd mélységében kifejtette miért ért teljesen egyet Dr. Kováts Tímeával és milyen módon állítja extrém nehéz helyzet elé a versenyzőt, amennyiben a CAS-hoz fordul jogorvoslatért, hogy ott majd megfordul a bizonyítási teher és Kenderesi Tamásnak valójában a „vélelmezett bűnösségét” kell megcáfolnia ellenbizonyítással.

„Igen, úgy tudjuk, hogy Kenderesi Tamás elmegy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság, a CAS fórumához” – adott tájékoztatást a Mandiner kérdésére Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke. Kenderesi esetében azért lehet a következő fórum, a CAS, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság, mert nemzetközi szintű sportolóról van s esetében és ilyenkor már nincs lehetsőg egy hazai fellebviteli fórum előtt érvelni tovább. 

Fontos azt tudni, hogy ez visszatérítendő kölcsön, ami annyit jelent, hogy akár nyer, akár veszít Tamás a CAS előtt, ezt az összeget vissza kell fizetnie a szövetség kasszájába. De nyilván, ha nyer – amit szívből kívánunk neki – akkor visszakapja az eljárási- és egyéb díjakat. Akkor majd a WADA fizet, vagyis abból vissza tudja majd ezt az összeget téríteni” – magyarázta az elnök. „Kenderesi Tamás egyelőre még ezt nem fogadta el, ez egyelőre a mi segítő ajánlatunk.

Akár 25-40 millió forintos tehertétel is lehet a versenyzőnek az igazságkeresés

„Azzal is tisztában kell lennie a közvéleménynek, hogy

– tette hozzá Wladár Sándor.

A képen: Dr. Kováts Tímea Phd, a MÚSZ egyik válogatott keretorvosa, a szakmai érvelést segíő team vezetője. Fotó: Dr. Kováts Tímea
A képen: Dr. Kováts Tímea Phd, a MÚSZ egyik válogatott keretorvosa, a szakmai érvelést segíő team vezetője. Fotó: Dr. Kováts Tímea

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hónapok óta zajló bizonytalan időszakban, ami az értesítéstől számítva a versenyző érvelésével a WADA-nak történő válaszlevél és tudományos érvelés megszerkesztésével telt, milyen álláspontra helyezkedett a versenyzővel kapcsolatban az úszószövetség.  „Érdemes azt tudni, hogy Dr. Kováts Tímea és csapata, Dr. Csalódi Renáta hematológus, valamint Dr. Farkas Nelli és Rakovics Márton statisztikusok nagyon kemény és rendkívül precíz, alapos munkát végeztek. Szinte orvosi Phd-vel felérő dolgozatot írtak, amelyben minden egyes esetleges eltérést teljesen megalapozott, tudományos irodalmi hivatkozásokkal alátámasztott érvelésekkel indokoltak meg. Részese voltam a levelezésnek, láttam és nyomon követtem a munkájukat. Mi több, ezt a munkát a MÚSZ finanszírozta, a munkájukat ebben az esetben mi fizettük, mert szerettünk volna minden segítséget megadni még ebben a fázisban is a meggyanúsított versenyzőnknek” – emelte ki az elnök.

– foglalta össze gondolatait Wladár Sándor.

A képen: A későbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. MTI/Kovács Tamás
A képen: A későbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. MTI/Kovács Tamás

Temetjük a dicső múltat – Wladár szerint ez olyan mint a gyász

Persze azt is tudni szerettük volna, hogy a szintén úszó olimpiai bajnok elnök, Wladár Sándor hogy látja Kenderesi esélyeit a sportághoz való visszatérést tekintve.

Ha azonban valami tanulságot is le szeretnénk vonni a jövőre nézve, azt azért mindenképpen kiemelném, hogy nagyon kevés a tudásunk az egész magyar sporttársadalmon belül a biológiai útlevél kritériumaival kapcsolatban, úgy is mondhatnám, hogy szinte nulla. Vagyis Kenderesi Tamás esete is rámutatott, hogy mennyire fontos edukációs munkára lenne szükség ahhoz a megfelelő szakemberek bevonásával, hogy átlássuk mi mindennek kell megfelelniük a versenyzőknek a teljes fedhetetlenség elérése érdekében. Ez a munka nem tűr halasztást” – zárta gondolatait Wladár Sándor elnök.

Nyitókép: Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2023. június 22. 13:14
Kiváncsi lennék a transznemű úszók biológiai abnormalitásaira. Ti. hogy megegyezik-e a valójában férfi úszó akármilyen értékei a straight nők megszokott véreredményeivel. Kezdjük pl az X kromoszómák számával.
Jack Reynor
2023. június 22. 09:17
Nem jogászkodni kellene, hanem úszni. Értem ezelatt, hogy bassza meg a WADA magát.
Behemót Tamás
2023. június 21. 17:52
Milák, pillangózó olimpiai bajnok is lemondta a soron következő vizes vb-t. Azért ez is egyfajta, gyökeres fordulat, még ha a sport-hivatalosságok - egyébként magától értetődően, hiszen az ellenség esetleg képes manipulálni vele - egyelőre nem hozták is szóba az ő biológiai útlevelét. Olcsóbb is ez így, még úgy is, hogy a versenyző eddig már tetemes felkészülési pénzeket vett fel és költött el.
KBA98
2023. június 20. 16:49
Nem kölcsön kell neki, hanem tisztázni kell, hogy bűnös vagy nem. Ha nem akkor védjék meg, ha bűnös, akkor meg támogassák, hogy újra kezdhessen, bár én hiszek neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!