A FIFA valójában „letartóztatta” a csókot adó spanyol elnököt – Borbély Zoltán ügyvéd az egyre dagadó botrányról

2023. szeptember 01. 13:25

A sportjogász aggódva szemléli, ahogy a FIFA, túlterjeszkedve saját hatáskörén, beleavatkozik az országokon belüli nemzeti labdarúgóéletbe is. Szerinte a játékosát megcsókoló Luis Rubiales klubelnök körül mostanra teljesen elfogyott a levegő, jobban tenné, ha lemondana.

2023. szeptember 01. 13:25
RUBIALES, Luis
Csisztu Zsuzsa

A sportteljesítmény már senkit nem érdekel

„Elképesztő, hogy az egyébként világraszóló sportteljesítményt mennyire képes felülírni ez az incidens” – kezdte értékelését a Sportrádiónak Dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportszakjogász, az MLSZ korábbi jogi igazgatója. „Ne felejtsük el, hogy a spanyol női válogatott azt az Angliát győzte le a női labdarúgó-világbajnokság döntőjében, amelyet ez válogatott emberemlékezet óta alig. Akkora értéke van ennek a női győzelemnek, hogy a vesztes csapat teljesítménye után is felmerült Angliában, hogy a női kapitány, Sarina Wiegman legyen a férfiak kapitánya, Gareth Southgate utódja az angol férfi labdarúgó-válogatott kispadján. 

Erről a teljesítményről ugyanakkor már nem beszél senki, mert mindent elnyom a Rubiales-botrány és ez igen sajnálatos irány, ha a sportszakmát nézzük” – kezdte az ügy értékelését a sportszakjogász. 

Én is megnéztem többször ezt az ominózus felvételt a csókról, és én úgy értékelem, hogy ami történt, az egy úgynevezett szituatív dolog, vagyis egy örömreakció volt” 

– fejtette ki a látottak alapján álláspotját az MLSZ korábbi jogi vezetője. 

Ezzel összevágna az is, amit a felek, Rubiales elnök és a megcsókolt középpályás, Jenni Hermoso nyilatkozott még frissen a történtek után, hiszen akkor még a természetes, spontán és kölcsönös gesztus kifejezésekkel értékelték a történteket, amiről később Hermoso – az talán sosem derül ki, milyen hatásokra, vagy netán nyomásra – már teljesen másképp vélekedett. 

„Erről kicsit az jut az eszembe, mint a régi viccben, hogy hazamegyek és megkérdezem a feleségem, hogy mi erről a véleményem,

de persze nem akarom elbagatelizálni a dolgot” – érzékeltette a nyilvánvalónak tűnő pálfordulást a Sportrádió kérdésére Borbély Zoltán. 

Ahogy a Mandiner is részletesen beszámolt, az nagyobb botránnyá dagadó ügy részleteiről Hermoso később azt mondta: nem élvezte a dolgot.

Ezt is ajánljuk a témában

A negatív reakciót követően Rubiales bocsánatot kért, azonban a közfelháborodás nem csillapodott, és sokan, egyre többen már a spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) elnökének lemondását követelik. A bocsánatkérés után néhány nappal Rubiales újra nyilatkozott. Kijelentette: nem hajlandó lemondani, mivel a csók „közös megegyezésen” alapult, amire Hermoso az Insagramon így regagált: 

ő nem egyezett bele, hogy Rubiales megcsókolja. 

„Más lenne az álláspontom ügyvédként és tanácsadóként” – Borbély Zoltán így látja

A belengetett lemondás, majd annak a visszavonása, a kétségbeesett küzdelem az elnöki szék megtartásáért persze számos kérdést felvet, amelyre Borbély Zoltán is kitért: „Ha én lennék Rubiales elnök ügyvédje, bizonyos, hogy a jelenet spontán és szituatív jellegére, a megbánást tanúsító bocsánatkérésre helyezném a hangsúlyt. 

Ha én lennék Rubiales tanácsadója mindenképpen arra bíztatnám, hogy inkább mondjon le, mert már túl sokan jönnek szembe és mostanra elfogyott körülötte a levegő. 

Azt sem tartom kizártnak, hogy ami most körülötte történik, az összefüggésben van a spanyolországi politikai választások után az országban kialakult légkörrel”– utalt egy tágabb összefüggésre Borbély Zoltán.

Valójában Rubialest jogi értelemben már „letartóztatta” a FIFA, 

hiszen azzal, hogy augusztus 27-én hozott egy határozatot, hogy az elnököt mindennemű nemzeti és nemzetközi labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől 90 napra eltiltja, 

gyakorlatilag ki is nyilvánította, hogy milyen döntést vár a spanyol tagszervezetétől”

– utalt a globális szervezet felfüggesztő határozatára Borbély Zoltán. „A FIFA-nak megvannak az ilyen jogkörei, s a történelemben láttunk már olyat, hogy egy tagszövetség a FIFA-nak nem tetsző határozatot hozott, de akkor a FIFA válaszul addig szankcionálta az adott nemzeti szövetséget, amíg az nem hozta meg a kívánt határozatot” – mutatott rá a globális szövetség működésének furcsaságaira az ügyvéd. „Őszintén szólva ez a korlátlannak tűnő hatalom és 

ez az elintézési mód, amit most a FIFA-tól vagy olykor a NOB-tól is láthatunk, engem jogászként kissé megriaszt” 

– tette hozzá Borbély Zoltán. 

A spanyolok 2030-as világbajnoki pályázata is sérülhet a Rubiales-botrány miatt?

A Spanyol Labdarúgó Szövetség regionális elnökei viszont Luis Rubiales azonnali lemondását kérték, aki egyelőre ellenáll. Spanyolországban az ügyészség előzetes vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az eset szexuális zaklatás bűncselekményének minősül-e.

Borbély Zoltán szerint a magyar Büntető Törvénykönyv szerint nem minősülne annak, hiszen a szexuális zaklatásnak minden esetben valamilyen nemi vágy kielégülésére kell irányulnia, de a spanyol büntetőjog mélyebb ismerete nélkül ezt nem lehet jelenleg most megítélni.

Továbbá egy spanyol kormányszerv, a Nemzeti Sporttanács (CSD) panaszt nyújtott be Rubiales ellen a jog betűje szerint alá tartozó, de tőle függetlenül működő sportbíróságon is (TAD). A TAD egyelőre nem döntötte el, hogy indít-e fegyelmi eljárást, hiszen a bíróság a hétfői, rendkívüli ülésén további dokumentumokat kért a döntése meghozatalához. Ha úgy dönt, hogy indít, 

akkor Rubiales 2 és 15 év közötti eltiltásra számíthat, 

a FIFA pedig állítólag már jelezte, hogy a legnagyobb kiszabható büntetés mellett fog lobbizni. 

A botrány miatt ráadásul veszélybe kerülhet a spanyolok pályázata is a 2030-as vb megrendezésére,

 azaz jelenleg minden jel arra mutat, hogy Spanyolországban mindent meg fognak tenni Rubiales eltávolításáért.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nozi03
2023. szeptember 11. 10:55
Azért én nőként finoman szólva nem díjaznám, ha bármely férfi főnököm, kollégám szájon puszilna akármilyen eufórikus állapotban vagyunk valami szakmai siker miatt. Azt sejtem, hogy azok a férfiak, akiknek van barátnőjük, feleségük, szintén nem díjaznák, ha ilyesmi történne a párjukkal. Legyinteni nem kell rá, de az más kérdés, hogy mennyire kell egy ilyen pillanatnyi botlásért valakit a földbe döngölni, ellehetetleníteni, vagy helyette működik-e a megbánás, bocsánatkérés, aztán tiszta lappal menni tovább.
bölcsuhú
2023. szeptember 01. 19:42
Kiváncsiságból utána néztem a két szó (puszi és csók ) elnevezésének: az angolban, németben, spanyolban, franciában, olaszban nincs különbség! Le lehet vonni a konklúziót!
KBA98
2023. szeptember 01. 17:18
Elmennek a bús p...ba! Ezek a nők nem normálisak! Ezek után pasi még a környékükre sem fog menni!
hatvanas
2023. szeptember 01. 16:10
Lám, a forradalom mindig felfalja a saját gyermekeit! Rubialesnek először akkor kellett volna utcára vonulnia, amikor a stadionokban az első szivárványos zászló megjelent, mint az abnormalitás jele. Utoljára pedig akkor, amikor a La Liga kitette az ukrán zászlót a képernyőkre, mint politikai állásfoglalást. Ahol amúgy srmmi helye. Most már késő. Az idióták hatalomra jutottak (általa is!), s egy érzelmes emberi gesztus miatt kinyírják őt is. Próbálom sajnálni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!