Nem csitul a vita Spanyolországban: szexuális zaklatás volt-e a szövetségi kapitány váratlan csókja?

2023. augusztus 31. 15:53

Tömegek követelik a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének lemondását, miután megcsókolt egy női futballistát a világbajnokság díjátadóján. Luiz Rubiales egyelőre ellenáll a nyomásnak, és egy videót is benyújtott a FIFÁ-nak, amely szerinte az ő ügyét erősíti.

2023. augusztus 31. 15:53
RUBIALES, Luis

Nem kis vihart kavart, hogy a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales augusztus 20-án a női futball világbajnokság aranyérem átadásakor szájon csókolta Jenni Hermoso női labdarúgót. Hermoso később azt mondta: nem élvezte a dolgot – számolt be a BBC

A negatív reakciót követően Rubiales bocsánatot kért, azonban a közfelháborodás nem csillapodott, és sokan, egyre többen már az RFEF-elnök lemondását követelték. 

Íme a csók:

 

A bocsánatkérés után néhány nappal Rubiales újra nyilatkozott és kijelentette: nem hajlandó lemondani, mivel a csók „közös megegyezésen” alapult. Ez a megjegyzés aztán még az addigi közéleti hullámokat is felülmúló, szabályos cunamit indított. 

Hermoso azonnal reagált Instagramon, ahol leírta:

ő nem egyezett bele, hogy Rubiales megcsókolja. 

A FIFA a múlt héten ideiglenesen felfüggesztette Rubialest, és a női csapat edzőcsapatának tagjai bejelentették felmondásukat, amíg az ügy „meg nem oldódik”. A spanyol szövetség azonban védekező pozíciót vett fel és perrel fenyegette meg Hermosót, amiért „hazugságokat terjeszt”

A Spanyol Labdarúgó Szövetség regionális elnökei viszont Luis Rubiales azonnali lemondását kérték, aki egyelőre ellenáll. Spanyolországban az ügyészség előzetes vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az eset

 szexuális zaklatás bűncselekményének minősül-e. 

Reakciók 

Spanyolországban továbbra is  ez az ügy uralja a közbeszédet, ahol a többség az elnök lemondását követeli. Andres Iniesta legendás labdarúgó is hozzászólt a vitához, a közösségi oldalán a következőt írta: 

„Azután, ami a héten történt, szeretném elmondani mennyire szomorú vagyok, mint ember, mint három lány édesapja, mint férj és mint focista.”

Iniesta hozzátette: tűrhetetlen, ami történt és Rubialesnek le kell mondania. A Sevilla futballcsapat a hétvégén a mezén jelezte, hogy követelik az elnök lemondását. 

Mindeközben Rubiales édesanyja, Angeles Bejar éhségsztrájkba kezdett egy templomban. Az idős hölgy hétfőn kezdte a tüntetést, de szerdán kórházba kellett szállítani. A hírek szerint már elhagyhatta a kórtermet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az interneten szélesebb vita alakult ki, hogy vajon a csók valóban szexuális zaklatásnak minősül-e.  Jenni Murray, a Daily Mail újságírója szerint a csók sértő volt, de ettől még az eset nem tekinthető szexuális zaklatásnak.

A vitát tovább tüzelte, hogy az internetre felkerült egy videó, amin az látható: Jenni Hermoso a csapatbuszon a csapattársaival együtt viccelődik a döntő után az eseten. 

 

A videón az is látható, amint 

Hermoso mémeket mutat a csókról a telefonján. 

A GiveMeSport fordítása szerint a buszon lévő játékosok skandálni kezdtek: „Csók! Csók!”, mikor az elnök is beszállt a csapatbuszba. Mire Rubiales tréfásan válaszolt: „Hagyjatok, pirulnom kell!” A videót Rubiales benyújtotta a FIFÁ-nak. Több cikk megvédte Hermosót, megjegyezve, a döntő utáni izgalomban lett felvéve a videó, és később már zaklatásként élhette meg a csókot. 

Nyitókép: MTI/AP/Europa Press/RFEF

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2023. szeptember 01. 08:38
Nem lehetne úgy elrendezni a dolgot, hogy ha az érintett játékos zaklatásnak éli meg, akkor foglalkoznak az üggyel, ha meg nem tekinti annak, akkor hagyják a picsába az egészet? Ja, ez így nem elég woke. Majd ők eldöntik, hogy te miért vagy áldozat, és miért nem vagy az.
seneca6
2023. augusztus 31. 22:17
Szar egy lapos történet ez. Először is nincs benne semmilyen kisebbség se. És ami főleg tűrhetetlen egy transz vagy egy nem bináris se volt a csapatbuszon. Mi ez itt a középkor?! Én is kurva ideges lennék a csapatkapitány helyében!
röviden
2023. augusztus 31. 21:03
Egy igazi Hermoso férficsaládtag kihívná párbajra Rubialest, és meg lenne mentve a leányzó szemérmes becsülete.
petya-806
2023. augusztus 31. 20:31
Még az "ántivilágban" történt hogy a vonaton egy fülkében ült egy idősebb nő, egy 18 éves lány, egy katonatiszt és egy közkatona. A vonat alagútba ért, egyszer csak a sötétben egy cuppanás, majd közvetlen utána egy nagy csattanás hallatszott. A vonat nemsokára kiért az alagútból, a négy utas elgondolkodva méregette egymást. Az idősebb nő gondolta: - Ó, ez a szegény baka megcsókolta ezt a kis libát, mire az pofon ütötte. A lány: - Szegény kis katona! Véletlenül ezt a vén tyúkot csókolta meg helyettem, aztán még egy pofont is kapott. A katonatiszt: - A fene vinné el ezt a büdös bakát! Megcsókolja a lányt, az meg engem üt pofon! A közkatona magában nevetgélve: - Jól kitoltam velük! Megcsókoltam a kezemet, és pofonvágtam a tisztet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!