Ő Szoboszlai új csapattársa a Liverpoolban

2023. augusztus 18. 15:17

Bár Európában kevésé ismert játékos, Wataru Endo lenyűgöző statisztikai mutatókkal rendelkezik

2023. augusztus 18. 15:17
Wataru Endo, a Liverpool játékosa

Az üzlet megköttetett, aláírta szerződését a Liverpool legújabb szerzeménye, a japán válogatott és a Vfb Stuttgart egykori csapatkapitánya, Wataru Endo. A 30 éves védekező középpályásért a hírek szerint 18 millió eurót fizetett a klub, de az átigazolási díj bizonyos feltételek teljesülése esetén még emelkedhet. A Liverpool korábbi kiszemeltjeihez képest azonban még bónuszokkal együtt is rendkívül „olcsó” megoldás volt a japán labdarúgó megszerzése, akinek játékjogát egyébként a mértékadó piaci portál, a Transfermarkt jelenleg 6,5 millió euróra becsüli. 

Meglepőnek tűnhet tehát, hogy Szoboszlai csapata ilyen játékost igazol, de Jürgen Klopp azért valószínűleg tudta mit csinál, amikor Wataru Endót választotta. A Liverpool edzője a klub honlapjának az alábbiakat mondta legújabb játékosáról: „Csak figyeljetek! Majd meglátjátok, hogy nagyon jó játékosról van szó!

Wataru egy tapasztalt labdarúgó, a japán válogatott és a Stuttgart kapitánya, jól beszél angolul, jó srác, családapa, a pályán egy gép,

és mindezen felül szenzációs hozzáállása van. Nagyon örülök, hogy itt van”.

Endo életkorával kapcsolatban Klopp elmondta, hogy a japán labdarúgó régóta szerepelt a „listáján”, de a Liverpool jellemzően nem igazol játékosokat ebből a korcsoportból. Jelen esetben viszont az ebben a korban már meglévő tapasztalat kifejezetten fontos volt, és lehet, hogy ha fiatalabb le sem igazolták volna. Kiemelte, hogy Endo tökéletes fizikai állapotban van, és biztos benne, hogy azonnal a csapat segítségére lesz, ami nagyon fontos, hisz a szezon már elkezdődött. „Már alig várom, hogy itt legyen, hamarosan megmutatja majd, mire képes a pályán!” – fogalmazott Klopp. 

Ezt is ajánljuk a témában

A japán sportoló labdarúgó-léptékkel mérve viszonylag idős korban, 25 évesen igazolt a belga Sint-Truidense VV csapatához, ahonnan egy évvel később került a Stuttgarthoz, amelynek később csapatkapitánya lett. Nyolc éve tagja a japán válogatottnak, amelynek színeiben 50 mérkőzésen két gólt szerzett. Jelenleg csapatkapitányként vezeti a nemzeti együttest, és kulcsszerepe volt benne, hogy Japán a legjobb 16 közé jutott a tavalyi világbajnokságon.

A Stuttgartban 133 mérkőzésen szerepelt, és ezeken 15 gólt szerzett, ám védekező középpályásként azonban nyilván nem ez a mutató a legérdekesebb, ha a teljesítményét szeretnénk értékelni. Endo statisztikái saját posztján viszont lenyűgözőek:

Az elmúlt években, pontosabban 2021 óta a Bundesligában játszó középpályások közül övé volt

  • a legtöbb labdaszerzés a pálya védőharmadában (254),
  • a legtöbb megnyert fejespárbaj (219),
  • a legtöbb tisztázás (175),
  • a legtöbb tisztázás fejjel (105),

valamint

  • a második legtöbb labdaérintés (6511),
  • a második legtöbb pontos passz (3940),
  • a második legtöbb labdaszerzés a támadóharmadban (404),
  • a második legtöbb szerelés (208).

Klopp kijelentése, miszerint Endo azonnal segítségükre lesz arra utalhat, hogy mégis a kezdőcsapatba szánja a japán játékost, ám ez nem jelenti azt, hogy ő lenne a Liverpool utolsó nyári igazolása, hiszen a keret még mindig nem elég mély egy több fontos idény végigjátszásához. A pletykák szerint a vörösök jelenleg is tárgyalnak a Fiorentinával Sofyan Amrabat leigazolásáról. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Liverpool FC Facebook

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2023. augusztus 18. 18:36
Kedves Mandiner. A focista neve Endou Wataru. (Vagy magyaros átírással Endó Vataru.) A japánoknál - hozzánk hasonlóan - előbb van a családnév és utána a keresztnév. Ha már csak le google fordítózzátok a cikket, néha ilyenre figyelhetnétek. Nem érdekel, honnét másoljátok, a magyar meg szokta tartani a külföldi személyek névsorrendjét, mert nem tapló angolok vagyunk. Egy igényes újságíró ezért utána néz ilyennek, ha nem tudja.
need-info
2023. augusztus 18. 18:13
Echte brit...
Medici
2023. augusztus 18. 17:07
Akkor ennek a fószernek külön mezt kell készíteni, amin feltüntetik, ő a koreaiak, kínaiak és filippínók előtt térdel. A szpíker pedig gyakoroljon, nehogy Wataru Ondónak nevezze.
Málaga21
2023. augusztus 18. 16:24
Japánoknál az életmódjuk miatt legalább öt évet nyugodtan le lehet vonni a valós életkorból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!