„Kulcskérdés, hogy Dominik hogyan tud megfordulni” – itt a nagy Szoboszlai-elemzés a lehengerlő sikerek hátteréről

2023. augusztus 09. 06:06

Nem is gondolnánk, milyen részleteken múlik, hogy a magyar játékos igazán sikeres tud-e lenni új posztján. Szoboszlai korábbi csapatainál elért eredményeit és azt, hogy mi kell a sikerhez a Mandiner kérésére Hegedűs Henrik, a Ferencváros vezető adatelemzője összegezte.

2023. augusztus 09. 06:06
Liverpool's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai and Karlsruhe’s Jerome Gondorf vie for the ball during the pre-season friendly football match between Karlsruhe SC and Liverpool FC in Karlsruhe, western Germany, on July 19, 2023. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)

Anglia-szerte és a nemzetközi szakportálokon is a látványosan berobbanó magyar játékos, Szoboszlai Dominik nevét tanulgatják gyors ütemben a labdarúgás szakírói. Ahogy beszámoltunk róla, egyre több értékelés, elemzés és rácsodálkozás tárgya a magyar válogatott csapatkapitányának eddig mutatott teljesítménye. Épp ezért az egyik legelismertebb hazai szakembert, 

Hegedűs Henriket, a Ferencváros vezető adatelemzőjét kértük meg, hogy segítsen megértenünk a Szoboszlai-titkot és azt, milyen értékek és adatok támasztják alá Dominik berobbanását már a Premier League felkészülési szakaszában. 

A 8-assal játszó magyar játékos mezszámához illeszkedve 8 témakörre bontottuk a legfontosabb elemzési területeket, ezeket vizsgálta meg mélységükben Hegedűs Henrik.

1. SZOBOSZLAI POSZTJA 

Szoboszlai Liverpoolban elfoglalandó posztja láthatóan más lesz, más lehet mint amit a Lipcsében vagy a válogatottban játszik. Kérdés, hogy melyik lehet számára a legvalószínűbb pozíció, és vajon állandósul-e ez majd Jürgen Klopp keze alatt.

A Liverpool középpályáról 2023 nyarán már távozott Jordan Henderson, Fabinho, James Milner, Naby Keita és Alex Oxlade-Chamberlain –idézi fel Hegedűs Henrik, aki szerint Thiago Alcantara kora (32), sérülékenysége, és a Liverpool játékrendszerváltása (4-3-3-ról 3-box-3) is amellett szól, hogy ha marad is a Liverpoolban, alapember már akkor sem lesz a csapatban. Épp ezért jelen állás szerint hat játékos van versenyben három középpályás posztért: Szoboszlai, Mac Allister, Curtis Jones, Harvey Elliott, Stefan Bajcetic és Thiago – véli a szakember.

2. A JÁTÉKRENDSZER

Mi is az a 3-box-3 felállás a Liverpoolban? 

„Az úgynevezett 3-box-3 formációt Pep Guardiola vezette be a Premier League-ben a tavalyi szezonban, és várhatóan így játszik majd a Liverpool is az előttünk álló idényben. A lényege, hogy labdabirtoklás esetén 3 középső védő mellett 4 középpályás (2 védekező, 2 támadó) játszik a háromfős csatársor mögött” – emelte ki a taktikai rendszer fontosságát Hegedűs Henrik.

A Liverpool várható játékrendszere a 2023/2024-es idényre
A Liverpool várható játékrendszere a 2023/2024-es idényre
Forrás: Hegedűs Henrik

3. AZ ÁLLANDÓSÁG 

 Mi kell ahhoz, hogy Szoboszlai a kezdőcsapat tagja legyen?

Arról, hogy Szoboszlai mely posztokon bevethető, ő maga beszélt a Liverpool TV-nek érkezésekor. 

Tudok mindkét oldalon támadó középpályásként játszani, tízesként, bevethető vagyok a pálya közepén és a széleken is” 

– mondta a játékos, de ezen posztok egy része csak a Lipcsében használt 4-2-3-1-ben értelmezhetőek, a Liverpoolban a jobb vagy a bal oldali támadó 8-as poszt jöhet számításba – idézte fel az adatelemző, aki szerint 

a várható felállást elnézve látszik, hogy amennyiben Szoboszlai jó teljesítményt nyújt, akkor nagyon biztos helye lehet a kezdőcsapatban, hiszen igazából nincs is természetes posztriválisa. 

„Henderson és Fabinho távozása miatt Curtis Jones egy sorral hátrébb került a felkészülés során, és várhatóan ő játszik majd bal oldali 6-osban, és ide lehet csere Bajcetic és Thiago is, hozzátéve, hogy tulajdonképpen bármelyikük bevethető Szoboszlai posztján is, de az már egyértelmű visszalépés lesz a csapat támadópotenciálját illetően. Lássuk akkor a posztokat! 

Szoboszlai Dominik a világ egyik legjobb 8-asa. 

A Bundesliga tavalyi szezonjában 90 percre vetítve 27,6 labdaérintése volt a támadó harmadban – ez több, mint amennyit bármely Liverpool középpályás produkált. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szoboszlai nem a támadások felépítéséért, hanem azok befejezéséért, a helyzetek kialakításáért felel, és ebben senki sem volt nála jobb a Bundesligában: tavaly 90 percenként 5,52 lövőhelyzetet alakított ki a csapattársak számára Lipcsében. Ő maga a támadások másodi hullámában érkezik, a lövései ennek megfelelően 61%-ban a tizenhatoson kívülről érkeznek. Ez Liverpoolban egyébként lehet előny és hátrány is a számára” – fogalmaz  Hegedűs Henrik. 

Liverpool Press Conference And Training
Szoboszlai Dominik az előszezonban megrendezett Liverpool - Leicester City összecsapáson  2023. július 29-én, Szingapúrban. 
Forrás: (Photo by Suhaimi Abdullah/NurPhoto) 

A Ferencváros adatelemzője kiemelte, hogy a Liverpool tizenhatoson kívüli lövéseinek száma (db) és aránya (%) 2017 óta folyamatosan csökken, 40%-ról egészen 28%-ra esett vissza. Ez megfelel a klubnál magas szinten zajló adatelemzései folyamatnak és a világtrendeknek is, hiszen egy-egy lövés xG értéke drasztikusan csökken, ahogy közeledünk a kapuhoz. Ezért – egészen mostanáig – a Liverpool nem is nagyon igazolt olyan játékost, akinek jó lenne a távoli lövése, most viszont rögtön kettőt is, hiszen

Szoboszlai mellett Mac Allister is kimondottan sokat vállalkozik a tizenhatoson kívülről (a lövései 63%-ban). A két játékos rúgótechnikája egy új fegyver lehet a Liverpool támadójátékában, 

de mivel alapvetően szembe megy a klub játékkoncepciójával, így nem biztos, hogy tényleg így is lesz – hangsúlyozza a szakember. 

Liverpool FC v Bayern Munchen - Pre-Season Friendly
Szoboszlai Dominik a Bayern München elleni előszezonos mérkőzésen a szingapúri Nemzeti Stadionban. 2023 augusztus 2-án. (Photo by Suhaimi Abdullah/NurPhoto) 
Forrás: (Photo by Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A felkészülési meccsek során – némileg váratlanul – Szoboszlai inkább bal oldali támadó középpályásként szerepelt a jobb oldal helyett. Ennek két oka lehet: egyrészt ebből a pozícióból jobban tudja használni az átlövéseit,

másrészt a jobb oldalon Trent-Alexander és Mo Szalah is direkt játékot játszik, aminek egyenes következménye a több labdavesztés, amit az itt játszó középpályásnak kell kontrollálni, és ebben Mac Allister jobb, mint Szoboszlai. A bal oldali 8-as ugyanakkor hagyományosan az a poszt a Liverpoolban, amely masszívan kiveszi a részét a támadások felépítéséből, így Szoboszlai szerepköre is módosulhat, mélyebbre kerülhet a Lipcsében látottakhoz képest – részletezte az adatelemző. 

4. A LABDÁVAL TÖRTÉNŐ JÁTÉK

Mekkora erény lehet Szoboszlai labdával történő játéka a Liverpoolban? 

Hegedűs Henrik szerint amennyiben mélyebbre kerül a vörösöknél a Lipcséhez képest, Szoboszlai passzkészsége mellett előtérbe kerül a labdavezetése is. A Bundesliga tavalyi szezonjában csak négy játékos vezette hosszabban (méter) vagy gyakrabban (db) a labdát, mint Szoboszlai, aki 384 labdás megindulással és összesen 4,403 méter labdavezetéssel zárta a szezont.

 Ami a munkabírását illeti, a 90 percre vetített futásteljesítménye 10,8 km volt tavaly a Bundesligában, amivel szintén a legjobbak között volt.

Liverpool V Leicester City - Pre-Season Friendly
Szoboszlai Dominik labdás képességei is  kimagaslóak. 
Forrás: (Photo by Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

5. A FIZIKUM

Dominik szezon elején mutatott kiváló fizikai teszteredményei Jürgen Koppot is lenyűgözték. De vajon segít-e ez neki abban, hogy amolyan jolly-joker pozícióba kerülhessen a Liverpool középpályáján?

„A Premier League-ben csak fizikálisan top szinten lévő játékosok tudnak jól teljesíteni. Szoboszlai a Red Bull csoport játékosa volt 16 éves korától, így a játék fizikai aspektusát, és – a Liverpoolnál kiemelten fontos – letámadást magas szinten elsajátította. 

A Bundesliga tavalyi szezonjában Szoboszlai 11. lett a 90 percre jutó sprintek rangsorában, 

képes magasan, dinamikusan labdát szerezni, enélkül nem lehetne a Liverpool játékosa. Ez, és a kiemelkedő játékintelligenciája 

segít neki abban, hogy az előszezonban 18 szabad labdát gyűjtött be, emellett pedig 11 megelőző szerelése volt (az adatok még a hétfő esti, Darmstadt elleni meccs előttről valók - a szerk.) Ez utóbbi a Liverpool kiemelt fegyvere, hiszen ezek a labdaszerzések a letámadásokból, és a passzsávok helyes zárásából adódnak, vagyis ezek tulajdonképpen labda, és nem ember ellen vívott párharcok, emiatt nem fizikai képességeket, hanem taktikai képzettséget és játékintelligenciát (a játék várható irányának olvasási képességét) mutatnak” – fogalmaz a szakember. 

Liverpool Press Conference And Training
Szoboszlai Dominik a Leicester elleni felkészülési mérkőzés előtti edzésen Szingapúrban. 
Forrás: (Photo by Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Kulcskérdés, hogy Szoboszlai kivívja a kezdőtagságát,

mert a klub csereemberei, mint például a tavalyi szezonban Milner, Jones vagy Elliott, állandóan változó körülmények között és változó posztokon játszanak, ez pedig csak azoknak a játékosoknak az erénye, akiknek nincs igazán kiemelkedő képessége, Szoboszlai viszont nem ilyen – teszi hozzá Hegedűs Henrik.

6. A FEJLŐDÉS TEMPÓJA

A Bundesligában Szoboszlai hihetetlen fejlődési mutatókat produkált, de kérdés, hogy a Premier League-ben fokozható, vagy fenntartható-e a fejlődés üteme.  

A világ labdarúgásában a „Bundesliga-tax” bevett kifejezés lett az elmúlt évtizedben. A kifejezés arra vonatkozik, hogy a Bundesligából igazolt játékosok teljesítménye kissé vagy drasztikusan, de többségében egyértelműen visszaesik a Premier League-ben – mondja a szakember. Az adatelemző ismerteti, hogyan alakult az elmúlt évek nagy igazolásainak teljesítménye a várható gólok (xG) és várható gólpasszok (xA) mutatói tekintetében:

Jadon Sancho: 0.66 —> 0.28, 58% visszaesés

Kai Havertz: 0.51 —> 0.43, 16% visszaesés

Luka Jović: 0.72 —> 0.65, 10% visszaesés

Christian Pulisic: 0.48 —> 0.49, 2% növekedés

Timo Werner: 0.81 —> 0.61, 25% visszaesés

Joelinton: 0.57 —> 0.27, 53% visszaesés

„Szoboszlai számára intő lehet a Premier League-be szintén a Lipcsétől érkező Timo Werner vagy Naby Keita esete, de akadnak pozitív példák is, mint Sadio Mané vagy Thiago Alcantara, bár az ő esete is összetett. Alcantara a Premier League-ben világklasszis teljesítményt nyújtott a középpályán, ugyanakkor játékpercekben meg sem tudta közelíteni azt a szintet, amit a Bundesligában elért, ahol több, bőven 2000 játékperc feletti szezonja is volt. Liverpoolban viszont folyamatosan csökkent a játékpercei száma: 1857 (2021), 1538 (2022) és 1254 (2023), ami részben a kora, részben a liga magasabb igénybevétele, és az azzal járó sérülések a magyarázat” – fogalmaz Hegedűs Henrik, aki azt is kiemeli, hogy 

Szoboszlai Bundesliga-karrierje egy komoly sérüléssel indult, a 2020/2021-es szezonban 5 hónapot kényszerült kihagyni. 

Az elmúlt két szezonjában viszont mindössze egyetlen meccsen hiányzott sérülés miatt a Lipcsében,

 miközben az elérhető játékpercek (9,180) 64%-ban a pályán volt (5,832). Ennél több időt csak Willi Orbán, Christopher Nkunku és Josko Gvardiol töltött a pályán.

7. A FEJLŐDÉS IRÁNYA

Miben kellene, ha lehetséges még fejlődnie Szoboszlai Dominiknek, hogy igazán eredményes legyen a PL-darálóban?

Hegedűs Henrik szerint a befejezések tekintetében van lehetősége előrelépni a magyar válogatott csapatkapitányának, sőt, mivel a Liverpool szintjéről beszélünk talán kénytelen is lesz fejlődni e téren.Szoboszlai az elmúlt két szezonban lejátszott 91 meccsén 38 gólban vállalt szerepet gólszerzőként vagy előkészítőként, ami 0,41-es meccsátlagot jelent. 

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik a Bayern München elleni felkészülési mérkőzésen. 
Forrás: SUHAIMI ABDULLAH / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A szakember szerint ebben segítségére lehet az is, hogy a klasszisát elsősorban a helyzetteremtési képessége mutatja: 

tavaly a Lipcse legjobb embere volt 161 helyzet kidolgozásával, de ha ebből kivesszük a rögzített játékhelyzeteket, akkor is 99-szer hozta helyzetbe a társakat, 

aminél csak a Chelsea-hez távozó Nkunku (132) teljesítménye volt jobb. Az nyilván magától értetődő, hogy minél jobb játékosokat hoz valaki helyzetbe, annál jobb lesz a gólpassz mutatója is, így az Liverpoolban emelkedhet.

Ha az előkészítéseket illetően a teljes ligát nézzük, Szoboszlai ott is a legjobbak között volt azt vizsgálva, hogy hány támadás felépítésében vett részt, amely lövéssel zárult.

 Joshua Kimmich (199), Jamal Musiala (181), és Jude Belingham (176) mögött a negyedik helyen végzett 163-as mutatóval, aminek megoszlása is egyenletes játékprofilt mutat: 49-szer ő maga lőtt kapura, 48-szor a társakat hozta lövőhelyzetbe, 66 alkalommal pedig részt vett abban a passz-szekvenciában, amiből a lövés megszületett – ismerteti a részleteket a Ferencváros elemzője. 

8. ÚJ KÉPESSÉGEK, „SKILLEK”

Kell-e Szoboszlainak új képességeket szereznie, hogy az új pozícióban sikeres legyen?

Hegedűs Henrik úgy fogalmaz: „ami a fejlődési lehetőséget/kényszert illetti, a liga játéksebességéből kiindulva az biztosan 

kulcskérdés lesz, hogy milyen hatékonysággal tud majd Szoboszlai megfordulni az ellenfél kapujának háttal felvett labdáival, különösen, ha több feladata lesz a támadások felépítésében, mint korábban. 

Ebben elsősorban az fog segíteni számára, ha alapvetően el is kerüli ezeket a helyzeteket, és félig nyitott testtartásban (half turn) veszi át a labdákat. A játék különböző szakaszai különböző testtartásokat (body orientation) igényelnek, ez határozza meg, hogy a játékos milyen előnyt tud szerezni önmagában a testpozíciójával, illetve azzal, hogy eközben milyen irányban néz”.

A támadók – így Szoboszlai – esetében is kiemelten fontos, hogy a játékos az átvételkor úgy fedezze a labdát, hogy az első érintésével minél könnyebben, gyorsabban folytatni tudja a támadást. Ezért fontos minél magasabb szinten megtanulni azt, hogy a játékos ne háttal vegye fel a labdát, mert így ugyan talán jobban tudja fedezni (cserébe a látótere jelentősen beszűkül), de biztos, hogy sokkal lassabban tud folytatódni a támadás.

 Ezért fontos, hogy a középpályás „félfordulattal” vegye át a labdát, miközben látja maga előtt a játékteret, és eközben ne egyik vagy másik kapu irányába nézzen. Ez a képesség különösen 6-os poszton, illetve a támadások felépítése során fontos.

– mondja a szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Hegedűs Henrik szerint Szoboszlai Dominik hétfő esti, Darmstadt elleni utolsó felkészülési mérkőzésén

szögletből szerzett gólpassza, valamint az egész szingapúri előszezon során mutatott teljesítménye alapján nagy várakozással tekinthet az új idényre.

 Csapatával, a Liverpool FC-vel ugyanis napokon belül megkezdi a 2023-24-es szezont, méghozzá idegenben, a Chelsea ellen vasárnap augusztus 13-án. 

Az olvasottak alapján kíváncsiak várjuk a Szoboszlai történet folytatását, ezúttal már a világ legerősebb bajnokságában. 

A Liverpool-Darmsadt felkészülési mérkőzés összefoglalóját itt tekintheti meg:

Nyitókép: Daniel ROLAND/AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. augusztus 10. 18:24
Dominik szorgalmas, igénye van a folyamatos fejlődésre. Adottságai jók, nem csak rajta múlik a siker titka. Hajrá Domi!
akkor ki
2023. augusztus 09. 19:49
Menjen már itt minden libsi a picsába! Rúg majd 25 méterről pontrúgásból egy baszott nagy gólt, oszt fél liverpúl lebénul! Nem kell károgni, jó lesz! És igen, kellenek a Dominik cikkek! Miket adjanak? Májkel Flepszet? Beszarok már! A magyar vagy nagyon örül vagy nagyon szomorú, de miért nem tudunk nagyon örülni, ha egy magyar fiú bekerül egy komoly nagy csapatba?! És Kloppnak az okoz dilemmát, hogy jobb vagy bal oldalon játszassa! Hajrá Dominik!
frankie-bunn
2023. augusztus 09. 13:18
Mondjuk ha valaki véleményére, elemzésére ma itthon érdemes figyelni, akkor az a Henrik.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 09. 12:56
Jöhetne már valami Mariana árokba könnyűbúvár felszereléssel merülő Darwin-díjas mélység rekorder magyar egy kicsit feldobni a mandiner sporthíreit, hogy ne csak mindig Szoboszlai szerepeljen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!