Akkor még egyszer, hogy a Magyar Jelen újságírója is megértse: ezért volt jogos Csoboth Kevin piros lapja! (VIDEÓVAL)

2023. augusztus 01. 15:04

Nem kis vihart kavart korábbi írásunk!

2023. augusztus 01. 15:04
CSOBOTH Kevin
Vámos Tamás

Közvetlenül az Újpest – Fehérvár mérkőzés után szakmai tényekkel indokoltuk meg, miért volt jogos a hazai közönségkedvenc, Csoboth Kevin kiállítása a mérkőzés 31. percében. Ezek után reflektált írásunkra Horváth Tamás a Magyar Jelen hasábjain.

A szerző (igazolt labdarúgóként) először abba a mondatunkba kötött bele, hogy fizikai kontaktus során nincs különbség vétlen vagy szándékos szabálytalanság között. Mindezek megerősítésére kiollózta a Labdarúgás Szabálykönyve 99. és 100. oldalán található XII. szabály egy részletét, mely szerint háromfajta elbírálás létezik egy szabálytalanság elkövetésekor: 

– gondatlan (nem jár érte figyelmeztetés)

– felelőtlen (sárga lappal kell figyelmeztetni a vétkes játékost)

– túlzott mértékű erőbevetés (minden ilyen esetben azonnal ki kell állítani a vétkes játékost)

E tételek felsorolása kapcsán jeles munkát végzett Horváth kolléga. Csupán azt hagyta figyelmen kívül, hogy mindez nem válasz arra az állításunkra, hogy a szabálykönyv nem tesz különbséget vétlen és szándékos szabálytalanság között, mindkettőt szankcionálni kell. (Kivételt képez a karját természetes testhelyzetben tartó védő kezezése vagy annak a támadónak kezezése, aki nem közvetlen gólszerzési lehetőség előtt érinti a labdát – de ezekbe ne is menjünk bele részletesen, nehogy megzavarjuk a Magyar Jelen jeles szerzőjét.)

Ráadásul a szabálykönyvben, éppen a Horváth által említett 100. oldalon az is olvasható, hogy 

a túlzott erőbevetés alkalmazása azt jelenti, hogy a játékos túllépi a szükséges erőbevetést és/vagy veszélyezteti ellenfele biztonságát. A vétkes játékost ki kell állítani”.

Ezek után térjünk vissza arra, hogy akár szándékos egy szabálytalanság (például egy apró gáncsolás), akár vétlen (a támadó a stoplijával az ellenfél vádlijába talpal), mindkettőt büntetni, azaz szankcionálni kell.

Nem véletlen hoztuk fel e két esetet (apró, de szándékos gáncsolás és vétlen, de ellenfele testi épségét veszélyeztető szabálytalanság), ugyanis, mint azt eredeti cikkünkben leírtuk, az Újpest – Fehérvár mérkőzésen – akár tetszik ez Horváth Tamásnak, akár nem – éppen az utóbbi történt: a hazaiak válogatott tehetsége, Csoboth Kevin a tizenhatoson belül belépett a fehérvári védő, Kasper Larsen elé, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fizikai kontaktust kezdeményezzen vele, és így tizenegyest harcoljon ki.

Csoboth azt nem kalkulálta be, hogy e mozdulatsort megzavarja a dán védő becsúszó lába, és ennek következtében (véletlenül!) rátapos ellenfele vádlijára, a szabálykönyv szerint súlyos szabálytalanságot elkövetve.

Itt álljunk is meg egy pillanatra: Horváth kolléga ugyanis arról elfelejtett említést tenni (hiába tette le több éve a játékvezetői vizsgát, és hiába több mint 15 éve igazolt labdarúgó), hogy a Labdarúgás Szabálykönyve nem csupán a gondatlanul, a felelőtlenül, valamint a túlzott mértékű erőbevetéssel elkövetett között tesz különbséget, hanem súlyos szabálytalanság és erőszakos cselekedet között is, amelyekért mindkét esetben azonnali piros lap jár.

CSOBOTH Kevin
Csoboth Kevin sem értette, miért kapott piros lapot Fotó: fehervarfc.hu

Csoboth vétsége tehát (bármennyire vétlen volt is és bármennyire fáj is a Magyar Jelen nyilván elfogulatlan és nyilván nem az Újpesttel szimpatizáló szerzőjének) abszolút kimerítette a súlyos szabálytalanság fogalmát, ugyanis stoplijával rátaposott a dán védő vádlijára (sérülésveszélyt kialakítva). Az már külön szerencse, hogy a remek fizikai adottságokkal rendelkező légiós nem fetrengett az eset után, hanem fölpattant, és tudta folytatni a mérkőzést.  

Tehát zárásként: a VAR-csapat vezetője, Kulcsár Katalin teljesen jogosan kérte meg Karakó Ferencet, hogy vizsgálja meg az esetet, a FIFA-játékvezető pedig teljesen jogosan állította ki (a nemzetközi gyakorlatot alkalmazva, hiszen a FIFA és az UEFA évek óta különös gondot fektet a játékosok testi épségének a védelmére) az Újpest válogatott támadóját.

(A szerző több mint 37 éve aktív labdarúgó-játékvezető)

Nyitókép Csoboth Kevin (balra) nagy harcban a fehérvári védőkkel Fotó: fehervarfc.hu

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. augusztus 14. 14:43
A bíró azért van ott, hogy döntsön! A többit meg lehet beszélni a kocsmában hazafelé, a szurkolóknak.
paal77
2023. augusztus 03. 02:57
A fegyelmi bizottság el is döntötte a vitát az 1 meccses eltiltással. Azonnali piros lapért ritkán adnak 1 meccset, ha a szerzőnek igaza lenne, akkor itt 3-4 meccses eltiltásról jött volna hír. Ezek alapján elég valószínű, hogy valóban hibás döntés volt a piros lap, amivel majdnem sikerült Karakóéknak belenyúlni a meccsbe.
MagyaryF
2023. augusztus 02. 16:07
Érdemes ehhez felidézni azt a szituációt, amelyik a Honvéd első osztályból való kieséséhez vezetett. Mi vezette a VAR-szobában lévőket oda, hogy ezt az esetet ne vizsgáltassák ki? Ezek nem feltétlenül szakmai kérdések, hozzájárulnak társadalmi sztereotípiák, előítéletek, vagy egyszerűen szimpátia vagy antipátia kérdések. Ezt pedig a Honvéd százmilliói bánták. Karakónak és az MLSZ JB-nek pedig Újpesten (és néhány más klubnál is) csinos előéletük van. De nagyvonalúan lépjünk át a történteken, innentől az MLSZ JB-nek és a bértollnok újságírásnak a jövőbeli ténykedésére figyelünk. De egy strigula már van!
MagyaryF
2023. augusztus 02. 16:05
Hogy miért állítja a szerző azt, hogy direkt be akart lépni Csoboth egy büntető reményében a védő elé, nem tudjuk. De mivel tiszteljük a tényeket, félre is tesszük a feltételezéseket. Maradjunk viszont annyiban, hogy a felvételen is jól látszik, hogy Csoboth igyekszik átlépni a védőn, aki viszont éppen csúszik előre, így lép rá Csoboth. Annyit azért mondhatunk, hogy egy ilyen feltételezés alapján, ami valahogy leképződött Karakó és a szerző agyában, nem jár büntető. A szerző, ahogy írja, 37 éve játékvezető. Ez azonban semmit nem jelent. Erről a 37 évről azokat a csapatokat kellene megkérdezni, akiknek vezetett. Lehet, hogy megvan a rutin, szabályismeret, de a helyzet értékeléséhez más képességek kellenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!