Döbbenetes kudarc: feröeri csapat verte rommá a Ferencvárost

2023. július 19. 20:11

Erre senki nem számított, a Ferencváros az idegenbeli 0-0 után csúfos kudarcba szaladt bele a feröeri bajnok ellen.

2023. július 19. 20:11
Budapest, 2023. július 19.
A feröeri Kí Klaksvík játékosainak gólöröme, középen Luc Kassi, a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtezõ fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én.
MTI/Illyés Tibor
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ismert, az első mérkőzésen 8-10 fokos őszi idő és 1300 néző várta a zöld-fehéreket Klaksvíkban, Budapesten viszont 32 fok és 20 ezer lelkes szurkoló fogadta a csapatokat a Groupama Arénában. A szlovén David Smajc sípjelére a következő összeállításban kezdett a magyar és a feröeri bajnok.

Ferencváros: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic – Baráth, Gojak – Abu Fani, Zachariassen, A. Traoré  – Varga B. 

KÍ: Johansson – B. Petersen, O. Faero, Forren – R. Joensen, Andreasen, D. Pavlovics, Danielsen – Ar. Frederiksberg, Kassi, Kronberg

A mérkőzés előtt a Klaksvíkar Ittrotarfelag vezetőedzője, Magne Hoseth a találkozó előtt elmondta: „tudjuk, hogy mi kell a Ferencváros legyőzéséhez, csak a játékosainkon múlik, hogy ebből mit tudnak végrehajtani”. A Fradi mestere, Sztanyiszlav Csercseszov kiemelte: „hazai pályán játszunk saját szurkolóink előtt egy intenzív játékra számítok. Komolyan kell venni az ellenfelünket, éppen ezért maximális erőbedobásra lesz szükségünk”. A kezdőcsapatban három változás történt: Cissé helyett Knoester, Esiti helyett Gojak, míg Marquinhos helyett Abu Fani lépett pályára. Ezt Csercseszov elsősorban azzal indokolta, hogy „másféle mérkőzésre számítunk, és már az első perctől dominálni szeretnénk”

A mérkőzés kezdőrúgását a Nemzet Színésze, a köztudottan nagy Fradi-szurkoló hírében álló Bodrogi Gyula végezte el.

Az 5. percben meglepetésre a vendégek előtt alakult ki az első nagy helyzet: Frederiksberg bedobása után  Pavlovic 15 méterről lőtt kapura, a labdába még belestukkolt Kronberg, Dibusz óriási bravúrral hárított.

A veszély nem múlt el, sőt a következő percben, a 32 fokos hőségben igazi hideg zuhany érte a Ferencvárost: Civic rúgta fel Kronberget a 16-oson belül, egyértelmű büntető, amelyet a vendégek legjobbja, Árni Frederiksberg magabiztosan értékesített. Ferencváros - Klaksvík 0-1!

A 15. percben rúghatta első szögletét az FTC, amely után Knoester csak a hajszálával érte el a labdát...

A 20. percben láthattuk az első biztató hazai kísérletet: Botka beadása után Civic bólintott fölé.

A 23. percben harsant föl az első fütyszó a Groupama Arénában. Tény, a Fradinak eddig kaput eltaláló kísérlete sem akadt! 

Az első félidő ivószünetében pedig már „Ébresztő!”-t skandált a közönség,

 s hogy ez mennyire jogos volt, bizonyítja: 32 perc elteltével már két góllal vezetett a KÍ!

A félpályán Traoré vesztett labdát, mely után Pavlovic suta lövése éppen Frederiksberget találta meg, aki az elcsúszó Knoester mellett könnyedén gurított a bal sarokba. Ferencváros - Klaksvík 0-2! 

FERENCVÁROSI TC
Egyetlen ferencvárosi lövés sem ment be... MTI/Illyés Tibor

A második vendéggól után látszott először a Fradi játékosin, hogy rádöbbentek: akár ki is eshetnek a Bajnokok Ligájából! Egy kicsit nagyobb sebességfokozatra kapcsolt az FTC, de ez sem volt elég ahhoz, hogy az első játékrészben komoly helyzetet tudjon kialakítani a feröeri bajnok ellen...

Sőt - bármilyen hihetetlen! - a hosszabbítás második percében eldőlni látszott a továbbjutás: a félpályánál kiugró Kassi – két hazai védő kíséretében – 22 méterről, lesz, ami lesz alapon elrúgta a labdát, amely a visszafelé hátráló és késve vetődő Dibuszról a hálóba csorgott...  Ferencváros - Klaksvík 0-3! 

SZÜNET UTÁN   

Rögtön az első percben a csereként beállt Ben Romdan került egyből helyzetbe, de Civic beadása után mellé fejelt.

A 49. percben Abu Fani tekert mellé – még mindig nincs kaput eltaláló lövése a magyar bajnoknak!

Az 51. percben Knoester vesztett labdát a saját térfélen, ismét az elefántcsontparti születésű, de norvég állampolgár Kassi lódult meg, egy visszahúzós cselre is volt ideje, lövését nagy bravúrral védte Dibusz.

A 60. percben Civic szöglete után – Varga B. stukkolását követően – a csereként beállt Owusu fejelt mellé.

A 67. percben ismét Civic sarokrúgását követően egy feröeri védőről Samy Mmaee elé pattant a labda, végül Johansson vetődve hárította a lövését.

S láss csodát! A 71. percben Varga Barnabás ívelése után Ben Romdan fejese kaput talált, de tegyük hozzá: nem ez volt Johansson pályafutásának legnehezebb védése, mint ahogy ö perccel később ifjabb Lisztes beívelését is könnyedén húzta le a KÍ kapusa.

A ferencvárosi B-közép a 77. percig bírta: „Auf, Wiedersehen! Auf, Wiedersehen!” felkiáltással egyértelműen a mindig németül nyilatkozó orosz-oszét mesternek, Sztanyiszlav Csercseszovnak üzent,

és a ferencvárosi legenda, Lipcsei Péter nevét kezdte el skandálni. 

A Ferencváros szurkolói hátat fordítottak a csapatnak Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 83. percben egy újabb feröeri helyzet: Gussias lövését Dibusz nagy bravúrral hárította...

A 87. percben Lisztes keresztbe lövésébe Varga Barnabás ért bele, kapura lőtte a labdát, Johansson térddel hárított. Ez volt a mérkőzés utolsó említésre méltó jelenete.

Évtizedek óta nem látott csúfos kudarc a Ferencváros kiesése a Bajnokok Ligája első selejtező köréből, és amire senki nem számított: a Fradi nem a svéd bajnok, Häcken ellen folytatja a BL-ben, hanem az Európa-konferencialiga második selejtező körében az ír Shamrock Rovers ellen lép majd pályára.

A kérdés csak az, kinek az irányításával?

Sztanyiszlav Csercseszov: Le kell vonnom a megfelelő következtetéseket!

A mérkőzés után különösen érdekes volt, hogy miként értékeli e nem várt, súlyos kudarcot a Ferencváros mestere.

- Mindegyik játékos önmagában egy egyéniség, és egy csapat tizenegy játékosból áll. Sok új futballistánk volt a pályán, de ez nem magyarázat erre a játékra. Ha egy együttes ilyen teljesítményt mutat, a vezetőedző csak egyet tehet, amit meg is lépek majd. Nem a játékosokra, csak és kizárólag magamra vagyok dühös! Ez a kudarc az én felelősségem, éppen ezért nekem is le kell vonnom a megfelelő következtetéseket! 

A lefújást követően Kubatov Gábor közösségi oldalán bejelentette, hogy a jövőben nem dolgoznak együtt az orosz vezetőedzővel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: A feröeri Klaksvík háromszor mattolta a Ferencvárost és kiütötte a BL-ből a magyar bajnokot Fotó:MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. augusztus 04. 10:35
A delfinzabálók jól átverték a világot! Mindenkivel elhitették, hogy napi nyolc órát villanyszereléssel, kenyérsütéssel vagy éppen cet gyilkolással töltik a félamatőr játékosaik, miközben azok javarészt dán profik. Ezt nem csak a Fradi ette meg és fizetett rá, hanem lám a rokon svédek is, s jönnek a norvégok! A pályájuk úgy vak kialakítva, hogy azon nem tudnak kibontakozni az ellenfelek, idegenben meg kiválóan játszák a delfinvadászok az ellentámadásokat.
nekoashi
2023. július 20. 11:04
https://www.szabadeuropa.hu/a/foci-jatekosok-fizetes-ber/32489807.html "Az egyszerű becslés alapján egy Fradiban játszó labdarúgó átlagosan nettó 11 millió forint körül kereshetett havonta. "
nekoashi
2023. július 20. 10:59
Ebben a vereségben az a legfájóbb, hogy rengeteg közpénzbe került.... Feröer szigetek összlakossága nagyjából 55 ezer fő..... Vajon mennyi közpénzt költenek focira?
tikkadt-szocske
2023. július 20. 10:19
Nagyot esni csak nagy magasságból lehet. Ballibantak, örülés van, lehet pezsgőt bontani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!