Arda Güler – „a török Messi”, aki a Barcelona helyett a Real Madridot választotta

2023. július 12. 13:35

A 18 éves török játékos nevét 2023 nyaráig csak a legnagyobb futball-fanatikusok ismerték, de ez most megváltozott. Arda Güler ugyanis a Barcelona ajánlatát visszautasítva a Fenerbahcétól a Real Madridhoz igazolt.

2023. július 12. 13:35
Arda Güler a Real Madrid 18 éves támadója
Ferkai Marcell

Nagyot futott az interneten a felvétel, amin azt látjuk, ahogy Arda Güler édesanyja a könnyeivel küzd. Érthető: épp 18 éves fia bemutatása zajlik, a világ egyik legnagyobb klubjánál, a Real Madridnál. A Barcelona és a Fenerbahce első embere eközben valahol dühében füstölög, hiszen hiába ez volt a terv, Lionel Messihez hasonlóan a „török Messi” sem a Barcelonát választotta.

Arda Güler, a török labdarúgó-válogatott 18 éves játékosa a lettt válogatott elleni Eb-sejetező mérkőzésen2023. július 16-án
A mindössze 18 éves Arda Güler a török válogatottban is letette névjegyét
Forrás: Anadolu Agency via AFP

A Barcát vezető Joan Laporta korábban optimistán beszélt a jobb oldali középpályásról. 

Arda Güler egy nagyon fiatal török játékos, és igen, már jó ideje ott volt a scouthálózatunk radarján. Most már minden európai nagycsapat őt akarja, mi viszont már tárgyalunk is a Fenerrel.”

Csakhogy a Barcelona ősi riválisa, a Real Madrid szép csendben akcióba lépett. Feltűnt a színen Juni Calafat, és minden megváltozott. Calafat a Real vezető játékosmegfigyelője, aki kulcsszereplő az átigazolásoknál, Jude Bellingham Madridba szerződésénél is ő bábáskodott. Feltehetően most is volt némi szerepe abban, hogy Arda Güler végül a Barca helyett a Real hívására mondott igent. 

Ez Laportán kívül a Fenerbahce első emberét, Ali Kocot érintette érzékenyen, 

 

a Barcelona ugyanis minden bizonnyal kölcsönben rögtön visszaadta volna Gülert a törököknek. A Real ilyesmit nem tervez. 

 

Güler törökországi népszerűségén az sem javított, hogy állítólag telefonon kijárta Florentino Pérez Real-elnöknél, hogy leendő klubja egy picit többet fizessen a kivásárlási áránál. Így 17.5 millió euró helyett 20 milliót utal el a Madrid, ez az összeg a különböző teljesítménybónuszokkal 30 millióra is felkúszhat.

A dolognak meglepő módon magyar vonatkozása is lehet, ugyanis Szalai Attila átigazolásához a hírek szerint már kizárólag annyi kell, hogy a Fenerbachce elnöke rábólintson. Kérdés, hogy Ali Koc bólintós hangulatában van-e Güler távozását követően...

Ezt is ajánljuk a témában

Célegyenesben Kerkez Milos és Szalai Attila klubváltásai

Szalai Attila a napokban aláírhatja szerződését az Union Berlinnel, ahol Schäfer András csapattársa lehet. Fabrizio romano szerint Kerkez Milos megegyezett a Lazioval, és a klub a közeljövőben ajánlatot tesz a magyar labdarúgóért. Átigazolási körkép.

 

Güler esetében talán nem kell félni az Ödegaard-effektustól

Láttunk már olyat, hogy a Real Madrid Ancelotti edzősége mellett szerződtetett egy tizenéves, szupertechnikás középpályást, és nem lett szép vége. A norvég Martin Ödegaard-ról van szó, aki mostanra az Arsenalban kiteljesedett, de ő valószínűleg túl korán jutott túl messzire. Tizenhat éves korában költözött Madridba, ahol nem sok lehetőséget kapott, leszámítva a második együttest, az ún. Castillát, ahol anno Szalai Ádám is focizott. Ancelotti a magyarul Csendes vezetés címmel megjelenő könyvében elárulta, Ödegaard Florentino Pérez PR-igazolása volt, amivel ő edzőként úgy volt: ha akarják, hozzák ide a norvég gyereket, úgysem fogom játszatni...

Most viszont már más időket élünk. 

A Real egyre inkább elment abba az irányba, hogy fiatal, tehetséges és aránylag olcsón elérhető játékosokba fektet. 

 Így érkezett az elmúlt években Vinícius Júnior (18 évesen ment a spanyol fővárosba), Rodrygo (18), Valverde (18), Tchouaméni (22), Camavinga (19) és legutóbb Bellingham (20).

A Real Madrid most vonzóbb lehet egy fiatalnak, mint a Barcelona

A fenti névsor miatt is abszolút magyarázható Güler döntése. Meg hát a Barcánál nem most a legjobb az anyagi helyzet. Lionel Messi is többek között azzal magyarázta korábbi csapata kikosarazását, hogy nem akarta, hogy miatta küldjenek el Barcelonából játékosokat, vagy akár csak csökkentsék valakinek a fizetését. A legújabb katalán szerzemény, Gündogan szerződése pedig úgy íródott, hogy egyből érvényét veszti, ha a klub nem tudja őt regisztrálni a bajnokságra a nyitófordulóig…

Szóval Messi után „A török Messiről” is lemaradtak a gránátvörös-kékek. Merthogy Gülernek ez a beceneve Törökországban. Igaz, oly sok mindenkit kikiáltottak már új Messinek, hogy szinte már fel sem kapjuk a fejünket egy ilyen címkére. Ettől még kétségtelen, hogy a török az egyik legtehetségesebb újhullámos focista, első edzője például úgy fogalmazott:

„Olyan, mintha a labda az egyik testrésze volna.”

Hamarosan meglátjuk, hányszor varázsolhat Real-mezben ezzel a bizonyos „testrésszel”.

Nyitókép:Kemal Delikmen / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!