„Szoboszlai kimagaslik a Bundesligából, szinte biztosan a Premier League-be igazol” – a Kicker főszerkesztője a Mandinernek

2023. június 06. 13:15

Szoboszlai és a többi magyar légiós kimagasló teljesítményéről, a fake news-ról valamint a mesterséges intelligencia veszélyeiről beszélgettünk a piac egyik legmeghatározóbb sportszakmai lapját, a Kickert irányító Jörg Jakobbal, aki szerint a magyar légiósok a német bajnokság legjobbjai közé tartoznak. Jörg Jakob a Magyar Sportújságírók Szövetsége meghívására érkezett a budapesti Európa Liga-döntőre, ahol nyilatkozott nekünk.

2023. június 06. 13:15
null
Csisztu Zsuzsa

Kezdjük azzal – és most tényleg jó lenne egy igazi futballszakírótól udvariaskodástól mentes és valóban őszinte választ kapni –, hogy milyennek látja a Bundesligában szereplő magyar játékosok teljesítményét?

Őszinte leszek, így is gondolom:

minden magyar, aki a Bundesliga valamelyik első osztályú csapatában játszik, jelenleg a német bajnokság legjobb játékosai közé tartozik, tartozott ebben a szezonban.

Ez túlzás nélkül így van.

Ez nagyon szívmelengető értékelés.

Pedig csak tényszerű. Meg kell nézni melyik csapatban játszanak, hányszor lépnek pályára, mennyire meghatározó a játékuk a csapatban, és rögtön kiderül, hogy az összes statisztika őket igazolja! Ez igaz mindenkire

Orbántól, Sallain, Schäferen, a jelenleg sérült Gulácsin át természetesen Szoboszlai Dominikig, aki egészen kimagaslik most már a Bundesligából is. 

Egyetlen rossz szót sem hallottam egész szezon alatt a magyar játékosokkal kapcsolatban, sőt minden tekintetben – legyen ez a játéktudásuk, az elkötelezettségük, vagy a mentalitásuk – kimagaslót nyújtottak. És ez bizony egy erőteljes jele annak, ahogy a magyar labdarúgás fejlődik, ahogy a nemzeti válogatott is egyre magasabban jegyzett csapat lett.

Willi Orbán, az RB Leipzig csapatkapitánya, Christopher Nkunku és Szoboszlai Dominik a trófeával, miután 2-0-ra győztek a labdarúgó Német Kupa döntőjében az Eintracht Frankfurt ellen (kép: MTI/EPA/Filip Singer)
Willi Orbán, az RB Leipzig csapatkapitánya, Christopher Nkunku és Szoboszlai Dominik a trófeával, miután 2-0-ra győztek a labdarúgó Német Kupa döntőjében az Eintracht Frankfurt ellen (kép: MTI/EPA/Filip Singer)

És az említett magyarok Ön szerint jövőre is a Bundesligában játszanak majd?

Legalább két játékosról azt gondolom, hogy az angol Premier League-ben folytatja, közülük is

Szoboszlai távozását szinte biztosra veszem.

Ez egy teljesen természetes fejlődési folyamat egy olyan játékos életében, mint Szoboszlai Dominik, aki a szemünk láttára lett a német bajnokság meghatározó alakja és aki szintet akar lépni. 

Ezek szerint a Bundesliga presztízsben is az angol élvonal alatt van? És szakmai szemmel most hova tenné Európában a német bajnokságot?

A Premier League messzemenőkig a legértékesebb bajnokság Európában, és nem csak azért, mert a legdrágább és a legtöbb pénz van benne, hanem azért is, amely csapatok, s amilyen játékosok koncentrálódnak ott. Utána pedig a spanyol és a német bajnokság jön fej-fej mellett, a második helyen. Mindazok ellenére, hogy az olasz bajnokságból most öt csapat is részese az európai kupák elődöntőinek és döntőinek, mégis azt gondolom, hogy az olasz foci most lemaradóban van, még a francia is megelőzi, mert tartósan egyetlen csapat sem tud megragadni az európai legjobbak között. A itáliai labdarúgás nagyon nagy problémája a változékonyság.

Jakob Jörg, a Kicker magazin főszerkesztője. (kép: Kicker)
Jakob Jörg, a Kicker magazin főszerkesztője. (kép: Kicker)
Mennyire figyeli a labdarúgó szakma, a piac, hogy mit ír a Kicker? Szakmai berkekben igazodási pont tudott maradni ez a nagy múltú szaklap, ez a portál a maga összes új felületével?

Úgy érzem, hogy igen. Noha, miközben a legfőbb felületünk ma már a digitális újságírást szolgálja, illetve a Kicker applikáción keresztül is eljut a fogyasztóinkhoz, abban igenis sikeresek tudtunk maradni, hogy

mi nem a leggyorsabbak, hanem a leggyorsabb igaz híreket közlő felület akarunk lenni, és ezt értékelik az olvasóink.

Ez hatalmas erény a fake-news, vagyis az álhírek korszakában...

Igen, és ehhez kvalifikált újságírók kellenek, és a Kicker igen híres arról, hogy a kollégák nem váltanak tőlünk munkahelyet, sőt, azok az értékek, amelyeket képviselünk és védelmezünk a szakmánkban generációról generációra öröklődnek. Ez lehet, hogy egy kicsit „old-school”-nak tűnik, de...

Épp ellenkezőleg! Micsoda irigylésre méltó biztonságérzet egy újságírónak! Ezt szerintem mindenki csak áhítja, amikor elkezdi a szakmát. Ma már szinte kizárt a nyugdíjas állás újságíróként, olyan bizonytalan a piac szerte Európában. De ezek szerint nem a Kickernél.

Számos külföldi szakértőnk és partnerünk van, akiket nem szeretünk cserélgetni, bízunk bennük és

azt tartjuk fontosnak, hogy az információ, amivel minket segítenek, megbízható forrásból származzon,

ne csak nagyot szóljon!

Mit gondol arról a versenyről, amit a közösségi média teremtett a hagyományos újságírás konkurenciájaként? Vagy éppen arról, amit a klubok saját médiaműhelyei termelnek ki mint híreket. Ezek olykor inkább PR- és marketinganyagok, mint valós történetek, és legtöbbször mellőzik a kritikai hangot.

Igen, sajnos nem hazudhatunk magunknak, a piaci verseny nehezebb, mint valaha. Annyit tehetünk, hogy edukáljuk, és magas színvonalon szolgáljuk ki a fogyasztóinkat.

Szerencsére még most is sok olyan ember látok, akit nemcsak a szép és kellemes hírek érdekelnek,

hanem mélységében szeretnék követni kedvenceik sorsát, vagy egy-egy klubsztorit. Ők maguk szeretik levonni a következtetéseket, és végül kialakítani a saját véleményüket. Mi nekik dolgozunk és reméljük inkább nő a számuk, mint fogy, mert ugyanakkor hiába vagyunk a hírek igazságtartalmában konzervatívak, hiába tartjuk a hírforrás valódiságát fontosnak, minden másban modernek kell lennünk. Minden új platformot használnunk kell, ott kell lennünk az applikációk között, és az ott megjelenő tartalomban nagyon minőségi munkát kell végeznünk. Van a Kickernél audio- és videótartalmunk, több-kevesebb hangsúllyal ott vagyunk minden közösségi felületen, és a fiatalokat is megpróbáljuk megszólítani a legmodernebbeken, például a Tik-tokon. Sokszor a jogtulajdonos médiumokkal is harcban állunk, mert ha van elég pénzük, akkor

nem pusztán megveszik egy-egy sportesemény jogait, de szinte csak ők férnek hozzá a legfontosabb játékosokhoz és edzőkhöz,

elzárva ezzel a többi sajtóterméket és többi kollégát az információforrástól, ami valóban valós veszély. 

Ha már versenyhelyzetet említett, akkor mit gondol a mesterséges intelligencia újságírásra vonatkozó veszélyeiről?

Nos, ez valóban egy jelenleg beláthatatlan út, amin a tudomány navigál most minket. Mi is sokat foglalkozunk a lehetséges következményekkel, és egyelőre megpróbáljuk csak a hasznos dolgokat kivenni abból, amit az AI – a mesterséges intelligencia – nyújtani tud a Kickernek a cégmenedzsment területén. De bizonyosan nem lehet figyelmen kívül hagyni a várható hatásait a szakmánkra nézve. Egyelőre azonban annak örülök, hogy még most is olyasmivel foglalkozhatunk a Kickernél, ami elsősorban az emberi teljesítményről szól, hiszen a futball egy nagy játék, tele érzelmekkel, örömmel és bánattal, s amíg ennyi embert képes megmozgatni, addig még sokáig lesz dolgunk vele. 

Nyitókép: Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig játékosa, miután berúgta a győztes gólt a Werder Bremen ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. május 14-i mérkőzésén Lipcsében. A Leipzig 2-1-re győzött. MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2023. június 06. 19:00
az olasz foci egyértelmű hanyatlása kézzel fogható az elmúlt években: EB győztes, NL négyes döntő résztvevője, ahová nem szar csoportból jutott be, 8-ból 5 (Milan, Inter, Roma, Juve, Napoli) az EL és a BL legjobb négyesébe jutott, kettő döntőt játszik-játszott. Elismerem, az olajdollárral kitömött City et al. fog vinni mindent, de talán hagyjuk már azt, hogy lemaradóban van. Ez most a Kicker, vagy a Bild-Sport főszerkesztője? Németország szöllősi gyurija.
Zulu87
2023. június 06. 14:27
Középszerű és lassan már túlkoros. Ha komoly érdeklődő lett volna már eladnák. De nincs, salzburgból is a kora miatt rakták át, itt is ez lesz.
bunko_jobbos
2023. június 06. 14:22
"Ma már szinte kizárt a nyugdíjas állás újságíróként" Félreértelmezése a fogalomnak. A nyugdíjas állás azt jelenti, hogy nyugdíj jár érte. Ebből is látszik, hogy ez egy elég régi kifejezés, most már minden állás nyugdíjjal jár. A horthy-rendszerben pl. a vasutas, katona, csendőr volt ilyen.
Takagi
2023. június 06. 14:06
Sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!