Fel is menthetik a testi sértéssel gyanúsított Szalai Ádámot, ha beigazolódik, hogy testvérét védte – büntetőjogász a Mandinernek

2023. június 28. 18:54

Ifj. Balsai István ügyvédet kérdeztük a labdarúgó ügyének részleteiről és arról, milyen esélyei vannak a magyar válogatott korábbi csapatkapitányának.

2023. június 28. 18:54
null

Már nem csak garázdasággal, hanem súlyos testi sértés kísérletével is gyanúsítja a rendőrség a közelmúltban visszavonult Szalai Ádámot, a  a magyar válogatott egykori csapatkapitányát egy 2022-ben történt utcai konfliktus miatt. A labdarúgó jogos védelemre hivatkozik, állítása szerint a testvérét próbálta megvédeni egy támadástól. Ifj Balsai Istvánt, az ügytől független ügyvédet, büntetőjogászt kértük meg, hogy segítsen értelmezni az ügy részleteit. 

Súlyos testi sértés kísérlete? - újabb fordulat jöhet Szalai Ádám ügyében

Panasszal élt az ügyészségnél a labdarúgó; szerinte sem az új gyanúsítás, sem a történtek jogi minősítése nem elfogadható.

A napokban megjelent hírek szerint panaszt nyújtott be az ügyészséghez a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Szalai Ádám, akit egy tavaly év végén történt konfliktus miatt már nem csak garázdasággal, hanem súlyos testi sértés kísérletével is gyanúsítanak. Milyen jogi eljárás ez az úgynevezett panasz?

Egy kicsit messziről kell kezdenem a dolgot, mert a magyarázathoz fontos, hogy pár jogi fogalmat egyértelműsítsünk. Az ügyben büntetőeljárás van folyamatban, amelyben Szalai Ádám terhelti minőségben vesz részt, és jelenleg nyomozati szakaszban van. Ez azt jelenti, hogy a nyomozó hatóság – jelen ügyben ez a rendőrség –megállapítja, hogy történt-e bűncselekmény, és ha igen, megpróbálja megállapítani, hogy ki a potenciális elkövető, és összegyűjti az ezekre vonatkozó bizonyítékokat. Amennyiben a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy véli, hogy megalapozott a gyanú, azaz megállapítja, hogy a bűncselekmény megtörtént, és azonosítható elkövető is, akkor meggyanúsítja ezt a személyt. A hírek szerint

tehát az, hogy „olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen”, de súlyosabb bűncselekmény nem valósult meg. A jogi gyakorlat az, hogy amennyiben könnyű testi sértésnél, vagyis nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel járó nyilvános konfliktus történik, az garázdaságnak minősül, tehát ilyen esetben a könnyű testi sértés „beolvad” a garázdaságba. Most azonban a rendőrség egy újabb kihallgatás során közölte vele, hogy emellett még súlyos, vagyis nyolc napon túl gyógyuló testi sértés kísérletével is gyanúsítják. Ez ellen az újabb gyanúsítás, és a történtek ilyetén jogi minősítése ellen nyújtott be panaszt a labdarúgó. A panasz azt jelenti, hogy a gyanúsított és a védője vitatják, hogy a gyanúsítás törvényi feltételei fennállnak, vagyis azt, hogy rendőrség döntése megalapozott volt. 

Hogyan történik a panasz elbírálása, és mi lehet a következménye?

A panaszt a nyomozásért felelős, helyileg illetékes ügyészség fogja megvizsgálni, majd megállapítja, hogy történt-e a gyanúsítás közlésével kapcsolatban valamilyen eljárási szabálysértés, illetve a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megalapozott volt-e a gyanúsítás megváltoztatása.  Mindennek két kimenetele lehet: amennyiben alaposnak találják a panaszt, előírják, hogy a gyanúsítást módosítani kell, ha pedig nem, akkor elutasítják azt.

Miért gyanúsíthatták meg azzal, hogy súlyosabb cselekményt követett el?

Ennek a döntésnek az okát a nyilvánosság előtt nem ismerjük. A gyanúsításban történt változásnak két oka lehet. Az egyik, hogy a nyomozás alatt előkerült bizonyítékok szerint egy olyan cselekményt – például egy újabb rúgást, vagy ütést – is Szalai Ádám terhére rónak, amiben benne volt súlyosabb sérülés lehetősége. A másik pedig, hogy az a cselekmény, amivel eddig is gyanúsították, alkalmas volt a súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására. A testi sértés gyanúját felvető ügyekben a nyomozás során

a rendőrség igazságügyi orvosszakértőt rendel ki, annak megállapítására, hogy a sértett sérülései mennyi időn belül gyógyulnak meg.

Lehetséges, hogy a kirendelt szakember véleménye szerint az elszenvedett sérülések alapján az ezeket okozó magatartás járhatott volna nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel, ezért gyanúsíthatják súlyos testi sértés kísérletével.

A bűncselekmény, és az erre irányuló kísérlet büntetési tétele közt lehet különbség?

Nem, a bűncselekmény kísérletére és a befejezett bűncselekményre ugyanazokat a kiszabható büntetési tételeket kell alkalmazni. A bűncselekmény kísérlete azt jelenti, hogy az elkövető a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be, mert például nem következik be az eredmény. Egy ilyen esetnél ez például azt jelenti, hogy bár az okozott sérülés gyógytartama végül nem haladja meg a nyolc napot, de annak reális volt a lehetősége.  Az, hogy kísérleti szakban maradt az elkövetés, mérlegelési szempont lehet a büntetés kiszabása során.

Milyen büntetési tételekkel büntethető azok a cselekmények, amelyekkel Szalai Ádámot gyanúsítják? 

A garázdaság legfeljebb két évig,

a súlyos testi sértés kísérlete legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető,

amennyiben nem merül fel egyéb minősítő körülmény. A halmazat esetén a kiszabható büntetés a súlyosabb bűncselekmény büntetési tétele felső határának felével növekszik, de így sem érheti el a két bűncselekmény büntetési tételeinek együttes mértékét. Ez a jelen esetben összesen legfeljebb négy és fél évig terjedhet. Bűnösség megállapítása esetén a bíróság természetesen kiszabhat a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett büntetést, de jelentős enyhítő körülmények esetén akár pénzbüntetés is lehet az ítélet.

Milyen esélyei vannak Szalai Ádámnak az ügyben?

Úgy tudom a védekezésében Szalai Ádám jogos védelmi helyzetre hivatkozik, vagyis nem tagadja a fizikai kontaktussal járó konfliktus tényét. A rendőrség rendelkezésére álló bizonyítékok szerint valószínűleg megállapítható, hogy a garázdaság megtörtént.  A jogos védelmi helyzet azonban büntethetőséget kizáró tényező. Tehát

ha beigazolódik, hogy Szalai Ádám saját vagy mások személye ellen intézett, vagy ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadást hárított el, akkor nem büntethető az ügyben,

még akkor sem, ha cselekménye az említett bűncselekmények tényállásának megfelel. A kérdés ezért az, hogy a testvérével szemben ténylegesen jogtalan támadás valósult-e meg. Ezt azonban nehéz megállapítani – az segíthet, ha egy térfigyelő kamera felvette a teljes eseménysort, hiszen, ha jogos védekezés történt, azt jogtalan támadásnak kellett megelőznie. Ez a történet sajnálatosan egy „tucatügy”, kizárólag az érintett sportoló személye miatt övezi ekkora érdeklődés. Az, hogy Szalai Ádám egy példamutató pályafutást maga mögött tudó eredményes sportoló, a bűnössége esetleges megállapítása esetén a bíróságon igen jelentős enyhítő körülmény lehet. Úgy vélem, amennyiben bíróság elé kerül az ügy, és kimondják a bűnösségét, akkor legfeljebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés lehet a büntetése, de mivel a bíróság a büntetés kiszabásakor többféle büntetési nem közül választhat, akár pénzbüntetést vagy közérdekű munkát is kiszabhat ebben az esetben.

Nyitókép: Ronny Hartmann/AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
digitalisjolet
2023. június 29. 00:01
„Úgy tudom a védekezésében Szalai Ádám jogos védelmi helyzetre hivatkozik,” Kimaradt egy vessző, de most az egyszer segítek: Úgy tudom, a védekezésében Szalai Ádám jogos védelmi helyzetre hivatkozik,...
need-info
2023. június 28. 23:10
Lábbal mellen rúgta. Nem tudom, de, ha provokálták is, elég gyorsan felkapta a vizet. Talán nem így kellett volna...
Draco Paladin
2023. június 28. 22:21
Karatejozott a faszhuszar.
Player1
2023. június 28. 22:02
A térfigyelő kamerát átprogramozták, ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!