Ön is fizetni fog, ha BL-meccset akar nézni! – 2024-től nagyon más lesz a Bajnokok Ligája közvetítése

2023. június 09. 19:10

Teljesen megváltozik a jövőben a nemzetközi labdarúgás közvetítése, így a meccsnézés is átalakul majd. A Bajnokok Ligája közvetítési jogai körüli versenyt megnyerte az RTL, de utólag még belebukhat.

2023. június 09. 19:10
null

Vége az ingyenes meccsnézésnek – legalábbis ami a labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzéseit illeti –, derült ki a versenysorozat közvetítési jogait nagy küzdelemben megnyerő RTL vezetőivel készült Forbes-interjúból. A televízió vezérigazgatója, Vidus Gabriella a lapnak elmondta, hogy a nemzetközi médiapiacon egyre elterjedtebb, hogy a sportközvetítések streamingszolgáltatáson keresztül elérhetők. Kijelentette: 

nem titok, hogy a Bajnokok Ligája-közvetítések üzleti modelljét az RTL+-ra, azaz a televízió fizetős online szolgáltatására találták ki.

Lesz valamennyi lineárisan, azaz televízión ingyenesen közvetített meccs, de a mérkőzések javát biztosan fizetős szolgáltatáson keresztül lehet majd megnézni. Az RTL egyelőre azt közölte, hogy később, a 2024/25-ös szezon kezdete előtt ad tájékoztatást arról, hogy lineáris csatornáin és az RTL+ streamingfelületén mely közvetítések lesznek láthatóak.

Az RTL nyerte a Bajnokok Ligája közvetítési jogáért folyó versenyt, de lehet, hogy ez egy pirruszi győzelem

Június elején kiderült, hogy az RTL nyerte az Európa legnépszerűbb labdarúgótornája, a Bajnokok Ligája közvetítési jogaiért kiírt tendert. A jelenlegi három szezont tartalmazó ciklusban (2021-2024) a közvetítési jogokat az MTVA, azaz a közszolgálati televízió birtokolta, és a meccseket az M4 sport közvetítette. 

Az UEFA a közvetítési jogokat többféle csomagban értékesíti. Az A1 és A2 csomag

a kedden és szerdán rendezett Bajnokok Ligája-mérkőzések első választási jogát (vagyis azt, hogy az egyszerre rendezett 9 mérkőzés közül melyiket közvetítik) tartalmazza

lineáris (tévés) és digitális (online streaming) platformra  – ez került a 2024 őszével kezdődő négyéves időszakra az RTL kezébe.

A televízió emellett megszerezte a B csomag (az első választáson kívül minden egyéb meccs) összes digitális közvetítési jogát, azaz gyakorlatilag az összes többi mérkőzést is kizárólag ő közvetítheti Magyarországon online.  A B csomag lineáris közvetítésének jogainak tulajdonosa pedig a következő négy évben is a Sport tv lesz. 

Tény, hogy a Bajnokok Ligája a legnépszerűbb labdarúgó-sorozat, mégis nagy kérdés, lesz-e megfelelő kereslet a streamingszolgáltatásra. Az RTL az interjú alapján azzal számol, hogy megtérül az üzlet. A sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint azonban a tv lépése kockázatos, hiszen ha a fizetős közvetítés nem vonz elég ügyfelet, az RTL rövid távon komoly pénzügyi veszteséget könyvelhet el. 

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint hosszú távon mégis nyerhet a fizetős BL-közvetítésen az RTL

Megkérdeztük az ügyről Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki úgy vélte, az RTL számolt, és az eredmény ismeretében bevállalt egy bizonyos kockázatot, ugyanakkor hosszú távon mindenképp nyerhet az üzleten. Lehet, hogy az üzlet rövid távon veszteséges lesz az RTL-nek, ugyanakkor mindez nem feltétlenül csak egy önmagában és reklámértékesítési szempontból is értékes médiatartalom megvásárlásáról szól – jegyezte meg. 

A sportközgazdász szerint 

a Bajnokok Ligája-közvetítések az RTL márkaépítését is szolgálhatják, hiszen a potenciális nézők ezen keresztül megismerhetik a televízió online streamingszolgáltatását,

felfedezhetik, hogy ott egyéb érdekes tartalmak is vannak. „Az RTL ezzel gyakorlatilag közönséget vásárol” – fogalmaz a szakember. De önmagában a tény, hogy erről beszélnek az emberek, óriási reklám az RTL-nek, hiszen pár héttel ezelőtt még csak nagyon kevesen tudtak arról, hogy a televíziós cégnek egyáltalán van online streamingszolgáltatása – jegyezte meg.

Dénes Ferenc szerint mindezeknél sokkal érdekesebb, hogy

valamiért az MTVA elszámolta magát.

Szerinte a köztelevízió nagyon biztos volt a dolgában, hiszen komoly pénzügyi háttérrel rendelkezik, jól felépített sporttévéjük és több tematikus csatornájuk van, ezért úgy vélték, nem lesz az övéknél jobb pályázat. Hozzátette, hogy az UEFA pályázatának elbírálásában szerepe lehetett, hogy az RTL a legtöbb célcsoportban nagyobb eléréssel rendelkezik, mint a köztévé. 

A BL-közvetítéseknek promóciós értéke is van, az UEFA-nak is jó az, ha az RTL minél nagyobb közönség számára promotálja, hogy a Bajnokok Ligája egy értékes termék. 

Az M4-en eddig mindenki ingyen nézhette a Bajnokok Ligája mérkőzéseit, ez most megváltozik

Az UEFA döntését követően az MTVA közleményt adott ki, amelyben kiemelték, hogy az elmúlt közel 10 évben ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető formát eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok.

„Az Országgyűlés jóvoltából – Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon – a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára.

Az MTVA közleményében azt írja, az RTL sajtóértesülések szerint olyan mértékben tornázta fel a közvetítési jogok árát, amivel a közmédia már nem tudott versenyezni. 

Hogyan működik a pályázat, mennyibe kerül a Bajnokok Ligája közvetítése?

A BL közvetítési jogaiért kiírt pályázatot 1992 óta az UEFA-hoz hasonlóan svájci székhelyű Team Marketing nevű cég bonyolítja le. A vállalat képviselői minden pályázóval zárt körben egyeztetnek, bemutatják a megvásárolható csomagokat és a változásokat – például azt, hogy most 20 százalékkal nő a mérkőzések száma.

A pályázati ajánlatoknak minimum értéke nincs, minden pályázó annyit ajánl, amennyit gondol. Ugyanakkor

a pályázók nem licitálnak a Bajnokok Ligája-közvetítések jogaira, klasszikus pályázati anyagot kell beadniuk.

Az egyes pályázók hivatalosan nem is tudhatják, mi áll a másik pályázatában, és jellemzően azért adják be az utolsó pillanatban a pályázati anyagot, hogy ez ne is szivárogjon ki. Sőt, elvileg azt sem ismerhetik meg, hogy kikkel versenyeznek. Magyarországon összesen hat szereplő pályázott.

Nem mellékes azonban, hogy a pályázat kétkörös volt, azaz időközben mégis értesülhettek a versenytársak arról, mennyit ajánlott a konkurencia. 

Az RTL tájékoztatása szerint az UEFA részletes tájékoztatást kért a közvetítési jogok felhasználásáról szóló tervekről, például arról, hogy mely mérkőzéseket milyen felületeken közvetítenék, ezeknek mekkora az elérésük, mely lineáris csatornákon lenne elérhető a BL, milyen digitális szolgáltatásaik vannak, milyen marketingkommunikációt terveznek a BL-lel kapcsolatban.

Ez alapján úgy tűnhet, a pályázat elbírálásánál a jogokért ajánlott pénz csak egy – és nem is feltétlenül a legfontosabb – szempont. És hogy mekkora összegről beszélünk? A BL-közvetítési jog a sorozat nézettsége miatt a tévés sportjogok piacán a legnépszerűbb termék, ezért az ár is magas. 

A 2021–2024-es ciklusra az MTVA 18,6 millió eurót (7 milliárd forintot) fizetett a BL, valamint 3,6 millió eurót (1,4 milliárd forintot) az Európa-liga, valamint az Európa-konferencialiga közvetítési jogaiért. 

Az általunk megkérdezett piaci szakemberek szerint az RTL idén nagyjából 8-10 milliárd forintért vásárolhatta meg a közvetítési jogot. 

Megváltozott a BL lebonyolítási rendszere is 

Az Európai Labdarúgó-szövetség május elején kiadott tájékoztatója szerint nagymértékben változik a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszere.

A két legfontosabb változás, hogy a 2024–2025-ös idénytől a labdarúgó Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok létszáma 32-ről 36-ra bővül, és hogy megszűnik a csoportkör.

Utóbbit egy közös alapszakasz váltja fel, melyben minden együttes nyolc-nyolc-nyolc meccset vív majd, nyolc rivális ellen. Minden gárda négy hazai és négy idegenbeli összecsapáson lesz érdekelt, az ellenfelekről pedig sorsolás dönt. Az alapszakasz végén a tabella első nyolc gárdája egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9–24. helyezett együttesek külön párharcot vívnak majd a legjobb 16 közé kerülésért.

A létszám bővítésével keletkező négy újabb hely közül az egyiket az aktuális UEFA-ranglista ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje kapja meg, a selejtező bajnoki ágáról pedig eggyel több győztes küzdhet majd a főtáblán. Ezen kívül egy-egy helyet kapnak azok az országok, amelyek csapatai az előző európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Az UEFA bejelentése szerint az Európa Liga és az Európa Konferencialiga egyaránt 36 csapatosra bővül, s küzdelmeik lebonyolítása is a BL-vel megegyező lesz,

az EL-ben nyolc, az EKL-ben pedig hat-hat mérkőzést vívnak majd a csapatok.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, s ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan tíz héten lesznek nemzetközi kupameccsek, ám 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót. 

Nyitókép: Az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou Bajnokok Ligája mérkőzésen, Pixabay

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. június 28. 20:03
Bojkottálni kell. Ki lehet bírni egy évet BL nélkül.. A rohadék retket meg bedarálhatná már a kormány..
DonCiccio
2023. június 11. 17:56
Mindenre vanokosság Ez ellen a fizetős BL ellen is lesz ha még nincs.... De még az is lehet hogy nem nézem, elolvasom az újságba oszt jónapot !
Almassy
2023. június 10. 14:44
Hát, akkor a szünetben mehetnek a szakállas-nő borotva és terhes-férfi betét reklámok, a többség érdekében... Ja és a győztes pályázók nem kaptak semmilyen belső segítséget a Hálózattól. Aki ennek az ellenkezőjét meri állítani azt bepereli a OSF.
Ninini
2023. június 10. 12:16
Egyszerűbb ez ennél. Nem nézzük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!