Marco Rossi, az aranylabdás Hriszto Sztoicskov és Ioan Lupescu Budapesten – a Football Forum 2023 Hungary ötletgazdája a Mandinernek

2023. május 25. 07:54

Sosem kapott meghívást még ennyi világhírű labdarúgó-szakember egyszerre Budapestre, mint ahányan jövő kedden a Football Forum 2023 Hungary vendégei lesznek a Groupama Arénában. Világhírű edzők, adatelemzők, scouting szakemberek osztják majd meg tapasztalataikat egy nappal a Budapesti Európa-liga döntő előtt, s a napot egy Rossi-Sztoicskov-Lupescu beszélgetéssel koronázzák meg a szervezők. Dudás Hunor ötletgazda-alapítóval beszélgettünk.

2023. május 25. 07:54
null
Csisztu Zsuzsa

Mandiner: Erre szokták a nagy fa és a fejsze hasonlatot hozni, pedig az eseményt szervező The Path Sportmanagement, amelynek Ön az egyik tulajdonosa, nem az első innovatív sportkonferenciát szervezi már Budapesten. A Football Forum Hungary 2023 kiket vonultat fel, és kiknek szól?

Dudás Hunor: Kezdjük onnan, hogy a jövő szerdai, Puskás Arénában sorra kerülő budapesti Európa-liga döntő egy páratlan labdarúgóünnep, és már ez megmozgatta sokunk fantáziáját, akik imádjuk a sportot és a minőségi focit. Szeretjük a komoly kihívásokat is, és tény:

soha nem járt még ennyi kitűnő labdarúgó-szakember egyszerre Magyarországon, de még Kelet-Közép-Európában sem, mint ahányan elfogadták a meghívásunkat jövő keddre

a Football Forum Hungary 2023 nemzetközi labdarúgó konferenciára és workshopra. Európában is ritka az, hogy egyszerre ennyi nagy tudású szakember bukkanjon fel ugyanazon eseményen és őszintén reméljük, hogy hagyományt teremthetünk és egyre jelentősebb szakmai központja lehetünk majd a hasonló tudást-megosztó eseményeknek. 

Mit kaphat, aki részese lehet ennek a szakmai csúcstalálkozónak? 

Négyféle szakmai célt fogalmaztunk meg a rendezvénnyel kapcsolatban: az egyik a tudás importálása, mert egyéb konferenciákon azt tapasztaltam, hogy a magyar, vagy a régióbeli szakembereknek olykor költséges és nehézkes elmenni itthonról külföldre, csak azért, hogy meghallgassák a legújabb szakmai trendeket. Ezért inkább idehozzuk, akit lehet! Továbbá, előfordul, hogy a nyelvtudás hiánya is akadály, s noha a mi konferenciánk nyelve is az angol lesz, folyamatos magyar szinkrontolmácsolás segíti azokat, akik jegyet váltanak. A kapcsolatépítést is legalább ennyire fontosnak tartjuk és a negyedik szempont, hogy

a magyar sporthoz és focihoz kötődő innovációk, startupok bemutatkozhassanak egy  nemzetközi közönségnek, tehát az üzletkötés is fontos cél.

Mindezek mellett az egyik szívügyem az adakozás, amelynek ez alkalommal fontos szerepet szánunk, hiszen a Sharityvel – a szintén díjnyertes magyar innovációval közösen – a törökországi földrengés áldozatainak szeretnénk segíteni, különös tekintettel azokra a török régiókra, ahol a futball és sportélet is megrekedt a katasztrófa miatt. Nagy örömünkre a török nagykövetasszony is megtiszteli a rendezvényünket személyes jelenlétével. 

A legnagyobb és legelismertebb nevek érkeznek az adatelemzés, a scouting, a menedzsment, az átigazolási piac és az edzői szakma háza tájáról. Tudományos alaposságú munka folyik ma már az öltözőkben és a stratégák világában, de még mindig van a szakmának egy olyan tábora, aki azt mondja, tudomány ide vagy oda, Messinek, Maradonának, Pelének vagy Puskásnak, tehát labdarúgó zseninek születni kell! 

 A zseni tényleg születik, de ha megvizsgáljuk, hogy a 2020-as nemzetközi adatok alapán

250 millió igazolt labdarúgó van a világon, abból azért jól látszik, hogy zsenik ritkán születnek, kevesen vannak és a többi játékost bizony alaposan képezni kell.

A posztokra történő játékosigazolás is ma már külön tudományterület.  Minél több pénzt invesztálnak a tulajdonosok egy klubba, vagy egy játékosba, annál jobban szeretnék megfejteni, hogy mikor hoznak jó döntést, és annál inkább szeretnék minimalizálni a várható kockázatot. Már a negyedik helyezésben is van kockázat, ha egy vezetőnek a csapatával a harmadik hely volt a cél, s mondjuk az utóbbi egy nemzetközi kupaindulást jelent. Vagyis igen,

a labdarúgás ma már sok-sok résztudomány szintézise,

s mi ezekből a diszciplínákból szeretnénk most minél többet mélységében is megmutatni a nálunk prezentáló nemzetközi hírű szakemberek jóvoltából.
 
Golden age, vagyis aranykor. Ezt a címet adták ez egyik, vélhetően legnagyobb közönségérdeklődést kiváltó záróbeszélgetésnek, amelyben Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a korábbi világhírű bolgár aranylabdás és aranycipős Hriszto Sztoicskov és a szintén szebb napokat látott román labdarúgás egy korábbi fenoménje, az UEFA és a Szaúd-arábiai Labdarúgó Szövetség (SAFF) korábbi technikai igazgatója, a Román Labdarúgó Szövetség korábbi vezérigazgatója, Ioan Lupescu is részt vesz majd. Melyik aranykort akarják megidézni?  

Valahol mindegyiket. Kis nemzetek vagyunk, és valóban az 1994-es világbajnokságon mind a román, mind a bolgár csapat nagyszerűen szerepelt és kitermelt olyan klasszisokat, mint Lupescu vagy a világklasszis Sztoicskov. Mára az az aranykor kissé leáldozott a másik két országban,

mi magyarok ugyanakkor szeretnénk azt gondolni, hogy a Marco Rossi-érában talán a magyar labdarúgás pedig elindult egy újabb aranykorszaka felé,

vagyis lesz mit sztorikkal, tapasztalatokkal és akár kedves, vicces történetekkel kibeszélni. Páratlan élményt remélünk ettől, s bízunk benne, hogy aki eljön a konferenciára, ahová még lehet jegyet vásárolni a weboldalunkon, az tényleg úgy érzi majd, hogy különleges élményben volt része és sok-sok újdonsággal és szakmai meglátással gazdagodott. 

A nyitóképen: Lupescu-Rossi-Sztoicskov. Mandiner grafika

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik