Fagyhalál, lavina, orkán: nem először szedtek magyar áldozatot a hegyek

2023. május 30. 13:13

A hegymászó annak tudatában vág neki a hegynek, hogy megvan az esélye annak, hogy soha többé nem tér vissza. Ezek voltak a magaslatok magyar szerelmeseinek tragédiái.

2023. május 30. 13:13
null

Suhajda Szilárd tragédiáját megelőzően majdnem napra pontosan tíz éve halt meg Erőss Zsolt a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton.

Az erdélyi születésű hegymászó volt az első magyar, aki megmászta a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát, még 2002-ben. Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója, tíz 8000 méter fölötti csúcsot ért el sikeresen, kilencet kiegészítő oxigén nélkül (ebből kettőt műlábbal), amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült. 2013-ban hegymászótársával, Kiss Péterrel elérték a Kancsendzönga csúcsát, ám az oda való feljutás közel 24 órát és sok energiát vett igénybe, nem tudtak visszaereszkedni a 4. táborba.

A csúcs közelében tűnhettek el, Erőss Zsolt holttestét egy évvel később találták meg.

Irtózatos erejű lavina sodorta el Erőss tanítványát

„Szomorúan tudatjuk, hogy a 2012-es Magyar Annapurna Expedíció egyik hegymászója, Horváth Tibor halálos balesetet szenvedett ereszkedés közben. A 6800 méteres táborból lejövet, egy szombat délutáni rádiós helyzetjelentés után Tibor többet nem jelentkezett. A II-es és a III-es tábor között, az útvonal legveszélyesebb szakaszán egy irtózatos erejű jéglavina sodorta el” – adta hírül az expedíció hivatalos közleménye egy évvel Erőss Zsolt halálát megelőzően.

Horváth Tibor utoljára az útvonal legveszélyesebb részének számító sziklafolyosóból jelentkezett, elmondta, hogy rosszak a látási viszonyok, és van, hogy mellig ér a friss hó, és a kötél egy szakasza hiányzik, de bizakodó volt. Horváth végül sajnos nem érte el a II-es tábort.

„Balul sikerült cirkuszi mutatvány" - Itt vannak a legkeményebb nyilatkozatok Suhajda Szilárd ügyében

Az elmúlt napokban a magyar politika szereplői is megszólaltak Suhajda Szilárd tragikus esetével kapcsolatban. Most összeszedtük a legerősebb megnyilvánulásokat a hegymászó ügyében. „Nekem ez nem sportteljesítmény, hanem egy balul sikerült cirkuszi mutatvány: egy artista halálugrása védőháló nélkül" - ezt írta Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke Suhajda Szilárd esetéről.

Orkán sodorta a mélybe a magyar expedíció orvosát

A Mount Everest áldozata lett 2001-ben Gárdos Sándor, a Milleniumi Magyar Expedíció orvosa is, akit egy 150 kilométeres sebességű orkán sodort le 7700 méter magasból, egy gerincről. A család kérésére a szerencsétlenül járt hegymászót – végakaratának megfelelően – ott helyezték örök nyugodalomra, ahol elhunyt.

2010-ben Klein Dávid akkori társa, Várkonyi László vesztette életét a Himalája északi nyerge környékén. Klein akkor azt mondta, utólag általában minden baleseténél tudja, mit lehetett volna másképp csinálni, hogy elkerülje a bajt, most azonban nem tudja, mi lett volna a megoldás. „Viszonylag könnyű terepen, a szabályokat betartva, rögzített kötélen haladtunk” – idézte fel az omlás előtti perceket a hegymászó, írta meg a Magyar Hírlap. Várkonyit egy leszakadó jégfal temette maga alá. Klein a lefelé hömpölygő jégtömegnek köszönhetően menekült meg, ami kidobta oldalra, végül

egy jégfalon lógva úszta meg a katasztrófát.

Karját összezúzta, végül serpák húzták fel.

Mindössze 24 évesen vesztette életét

Nemcsak a Himaláján, de a jóval kevésbé veszélyes Magas-Tátrában is vesztették életüket magyar hegymászók. Mindössze 24 éves volt az a sportoló, aki a Nagy Tarpataki-völgy sziklafalán járt szerencsétlenül még 2001. augusztusában. A fiatal kórházba szállítás közben halt bele sérüléseibe.

Suhajdát nem az emberiség előrehaladásáért érzett vágy, hanem személyes ambíciói hajtották

„Mindenki elmondta a véleményét a Suhajda Szilárd ügyről, így megteszem én is. Szeretném előrebocsátani, hogy természetesen én is sajnálom, ami történt vele, ugyanakkor azokkal sem értek egyet, akik felmagasztalják akár Suhajdát, akár a hegymászókat általában. Attól az érveléstől meg végképp kiver a víz, amikor valaki azzal jön, hogy "ha nem lettek volna a Suhajdához hasonló, bátor emberek, még mindig a technikai középkorban élne az emberiség".

Szintén a Magas-Tátrában vesztette életét egy magyar, és sérült meg súlyosan másik kettő egy lavina-balesetben a Lomnici-csúcs alatt még 2011. február 6-án. Összesen négyen voltak,

a völgy felső részében érte, majd görgette le őket egészen a völgy alsó feléig a lavina.

Nekifutottak az ismeretlennek, nem tértek haza

Nem tért vissza a Zsen Csong Feng-csúcsról négy magyar hegymászó, akik egy hatezer méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuanban 2009. októberében. A mentésüket nehezítette, hogy a terep ismeretlen volt, ráadásul az időjárás körülményei sem kedveztek: esett az eső – számolt be a Reggeli Újság.

„Nagyban valószínűsíthető, hogy a hegymászócsoport tagjai azonosak azokkal, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Cseng Feng expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő ember még nem járta 6079 méteres csúcsra. A Zsen Cseng Feng nem hivatalos neve a csúcsnak, a Minya Konkától, Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától délre található” – írták.

Nyitókép: Suhajda Szilárd Facebook-oldala 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bögre
2023. május 30. 19:24
Arkadas58 Egyre több embernek változott meg az agyműködése még 50 méteres tengerszint feletti magasságnál is az utóbbi időben. A kovidvallásúaknak, akik védőoltás beadatása után is rikácsolták hogy megfertőzik őket az oltatlanok. Aztán Putyin 22 február 22.-én megállította a vírust.
Bögre
2023. május 30. 19:20
sersem4 Milyen népességcserére gondoltál? Kifejtenéd?
simonvitéz
2023. május 30. 18:33
Csak egy halk kérdés: akiknek nem tetszik, hogy Suhajda Szilárdrol és az ő tragédiájárol ennyi írás születik, azok mit keresnek itt? Hahó, nem kötelező ám kattintani, még a mandira sem! Kurvara unalmas a nyavajgásotok és az a fajta hozzáállásotok, hogy "hát meghalt, meghalt, lépjünk tovább!"
Igazszó
2023. május 30. 17:31
Pont leszarom. A balfasz öngyilkost is. Ez a sokszázadik bőr, amit lehúznak a hullájáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!