„Ünnepelni kell a Fradit, hogy eljutott idáig” – Dénes Tamás a Mandinernek

2023. március 20. 18:00

Milyen teljesítményt nyújtott a Fradi az EL-szezonban? Reális lett volna a továbbjutás? Jó-e a magyar focinak az, hogy a Ferencváros ennyi pénzt keres? Megnyeri-e a jelenleg rossz formában lévő csapat a bajnokságot? Miért nincs több magyar labdarúgó a Fradi kezdőjében? Erről, és még sok egyébről beszélgettünk a Szepesi-díjas sportújságíróval.

2023. március 20. 18:00
null

A Ferencváros a Bayer Leverkusen elleni nyolcaddöntő mérkőzéssel búcsúzott az Európa Ligától. A vereség ellenére nagyon komoly eredmény, hogy idáig jutott a klub egy európai kupában. Ilyesmire Magyarországon utoljára 2004-ben, azaz közel két évtizede volt példa. A Fradi eredményeiről, a csapat és a magyar foci jövőjéről Dénes Tamás Szepesi-díjas sportújságíróval, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkárával, az Inforádió főmunkatársával beszélgettünk. 

A Ferencváros kettős vereséggel, 0-4-es összesítéssel kapott ki az Európa Liga nyolcaddöntőjében a Bayer Leverkusentől. Milyennek látta a párharcot? Reális az eredmény, vagy több volt ebben a kupaszereplésben? 

A Fradi európai kupaszereplését két aspektusból kell vizsgálni. Az egyik a Bayer Leverkusen elleni két mérkőzés, a másik pedig a teljes szezon értékelése. Az Európa Ligában az egész szezonban nyújtott teljesítmény abszolút elismerésre méltó, hiszen óriási dolog, hogy egy magyar klub 2004 óta először eljut egy európai kupában a kieséses szakaszba. Ennek ráadásul van egy komoly financiális része is, a csapat rengeteg pénzt keresett az EL-szerepléssel, ami nekik nyilván pozitív. Hogy a magyar focinak is az-e, az egy más kérdés. A lényeg, hogy 

magyar csapat húsz éve nem ért el ilyen sikert, és még sosem keresett ennyi pénzt a nemzetközi porondon.

Ez egy kiemelkedő szereplés volt, kiemelkedő anyagi vonzattal. A Leverkusen elleni párharcot illetően balszerencséje volt a csapatnak, hogy az egész sorozatot tekintve épp a nyolcaddöntőre, a legfontosabb szakaszra került a legrosszabb állapotba. De persze az is igaz, hogyha korábban jön el ez a mélypont, lehet, hogy el sem jutottak volna idáig. 

Amennyiben a sérült játékosok rendelkezésre álltak volna, reális lett volna a továbbjutás?

Nem hiszem. Én nem álltatnám magam azzal, hogy ha Nguen Tokmac, Samy Mmaee vagy épp Pászka Loránd játszik, elvárható lett volna, hogy továbbjusson a csapat. 

Továbbjutásra akkor lett volna reális esély, hogyha a Fradi önmagához képest százötven százalékot teljesít, a Leverkusen pedig nagyon gyengén játszik. 

Szerintem reális eredmény született.

Játsszunk el a gondolattal, hogy továbbjutott a Fradi. A folytatásban lett volna esélye valamelyik csapat ellen? 

Talán a belga Union Saint-Gilloise az amelyiktől nem dobnánk hátast, ha ellenfélnek kapná a Ferencváros. De a többi csapat, a Manchester United, a Juventus, a Sevilla, a Sporting, a Feyenoord és a Roma is teljesen más szintet képvisel.

Szerintem ünnepelni kell a Fradit, hogy eljutott idáig, 

hogy tudott egy olyan meccset játszani, amelyre több mint ötvenezer néző kilátogatott. Ilyenre nagyon régen volt példa. Igaz, a Paks elleni kupadöntőn is volt majdnem negyvenezer néző, de ez akkor is nagyon nagy dolog, hiszen a kettős rangadók óta nem voltak ennyien klubmérkőzésen Magyarországon. 

Amikor nyár végén kisorsolták a Fradi csoportbéli ellenfeleit, számított arra, hogy a csapat továbbjut?

Szerintem a sorsolást követően senki nem számított arra, hogy a Ferencváros továbbjut a csoportból. Semmiképpen sem a magyar csapat volt a csoport esélyese. A legerősebbnek egyértelműen a Monaco, a francia bajnokság akkori harmadik helyezettje látszott, de talán még a Trabzonspor, és a Crvena zvezda is erősebbnek tűnt a Fradinál. Ehhez képest a Fradi megnyerte a csoportját. 

Mi volt a csoportgyőzelem kulcsa?

Szerintem egyértelműen a Monaco elleni idegenbeli győzelem. Ugyan matematikailag nem ezen a meccsen, hanem az itthon a franciák ellen elért döntetlenen múlt a csoportgyőzelem, de ez számított leginkább. Összesen két idegenbeli győzelem született a Fradi csoportjában (a Fradi Monacoban, a Monaco pedig a Crvena Zvezda otthonában nyert - a szerk.). Mindenki elsősorban a hazai meccsekre koncentrált, ez pedig nagyon felértékelte a legerősebb csapat elleni idegenbeli sikert. Összességében egyébként elég kiegyenlített volt a csoport, amit bizonyít az is, hogy a Fradi a negyedik fordulót követően úgy állt, hogy még utolsó is lehet, de meg is nyerheti a csoportot. 

Mit értett az alatt, hogy nem biztos, hogy a magyar focinak is jó, hogy a Fradi ennyi pénzt keresett az Európa Liga-szerepléssel? 

Először is fontos megjegyezni, hogy a Fradi által keresett pénz csak a magyar labdarúgásban számít komoly összegnek. Európai léptékben ez messze nem olyan sok pénz. De ez a Fradi szempontjából nem csökkenti a jelentőségét. A magyar labdarúgásban viszont ez azt jelenti, hogy egyre nagyobbra nyílik az olló a Fradi és a többi magyar csapat között. Eddig is nagy volt a különbség, de mostanra nincs valódi vetélytársa a Fradinak a bajnokságban. De ez nem a Ferencváros bűne! 

Egycsapatos bajnoksággá vált az NB1?

Igen. Ezzel az a baj, hogy 

a sport halála az, ha kiszámíthatóvá válik. Ha nincs meg az izgalom, hogy „vajon ki fog nyerni?”

A Forma 1-nek bizonyíthatóan rosszat tett az az időszak, amikor mindenkit tudta, hogy amennyiben nem történik valami drámai fejlemény, akkor Michael Schumacher fogja megnyerni a világbajnokságot. Marketing szempontból az NBA-nek sem tett jót, amikor tudtuk, hogy ha Michael Jordan végigjátssza a szezont, akkor a Chicago Bulls nyeri meg a bajnokságot. De ugyanez igaz a Bundesligára is, aminek szintén nem jó a Bayern München egyeduralkodó mivolta, vagy volt a Serie A-ra, amikor évekig a Juventus nyerte a bajnokságot. Ezek a helyzetek egyik ligának sem tesznek jót. Az NB I-nek sem. 

De ez a helyzet a Fradinak sem kedvez, hiszen nincsenek elég erős ellenfelei, nem tud minden héten olyan iramú mérkőzéseket játszani mint azok a nagyobb csapatok, amelyekkel az európai kupákban találkozik.

Ezzel egyetértek, de a Fradinak nem az az érdeke, hogy ő szürküljön bele megint a magyar mezőnybe, hanem hogy legyenek erősebb ellenfelei.

Úgy tűnik most azért akadt egy, a Kecskemét nagyon nagyot megy az idei bajnokságban. Épp nyolc pontra megközelítették a Fradit.

Ez igaz, de ez egy egyedi jelenség. Nagyon régen volt ilyen kicsi a Fradi előnye a bajnokságban. A valóság viszont az, hogy

a Kecskemét az elmúlt időszakban erején felül teljesített, a Fradi pedig jóval erején alul.

Én nem gondolom, a Kecskemétnek reális esélye lenne, hogy ledolgozza ezt a hátrányt. A Fradi játékosállományát tekintve továbbra is messze kiemelkedik a mezőnyből, de tény, hogy a csapat bűnrossz formában van. Korábban sokan beszéltek róla, hogy a Ferencváros B csapata is megnyerné a magyar bajnokságot, de szerencsére azért ez a tavasz bebizonyította, hogy ez nem így van. Ennek ellenére, ha a Fradi elmegy bármelyik csapathoz idegenbe, és döntetlent játszik az ma is bombameglepetés, ha nyernek az a papírforma. Ha a Kecskemét nyer Debrecenben az viszont meglepetés. 

Mi lehet a megoldás az egyesélyes bajnokság problémájára?

Ez az egész kérdés szerintem felveti egy lehetséges közép-európai liga vagy bajnokság gondolatát. Közép-Európában szinte minden bajnokságban vannak kiemelkedő csapatok. Szlovákiában ott a Slovan, de esetleg ide sorolható még a DAC is, a horvátoknál a Dinamo Zagrebnek nincs igazi vetélytársa, és sorolhatnám.

Ez lenne az új KEK? Kupagyőztesek Európa Kupája helyett Közép-európai Kupa?

Valami olyasmi! (nevet) Ezek a csapatok jellemzően nem jutnak tovább a nagyobb európai kupák csoportjaiból, így a tavaszuk jellemzően már üdülés. Ez az általános jelenség. A Fradinak most az a problémája, hogy motivációt kell találniuk a bajnokságban. Valljuk be, itt most nem az a kérdés, hogy nyernek-e, hanem az, hogy mennyivel. A Fradi most azt a luxust is megengedheti magának, hogy csak a fiatal magyar játékosokat játszatja, mert nincs tétje. Egy ilyen kupában normális tétért, normális minőségű mérkőzéseket játszhatnának a régió legjobb csapatani, köztük a Ferencváros is.

A Fradit sokan bírálják azért, mert kevés magyar játékos van a kezdőcsapatban. Mi a véleménye?

Mindenki, aki szereti a magyar labdarúgást, azt szeretné, hogy a legtöbb magyar csapatban, főleg a bajnokcsapatban minél több magyar labdarúgó játsszon. A valóság azonban az, hogy

bármennyit keresett a Fradi az elmúlt években, azok a magyar játékosok, aki erősítést jelentenének, megfizethetetlenek.

A magyar mezőnyben, még a közvetlen riválisoknál sem nagyon látok olyan játékosok, akikkel a Fradi érdemben erősebb lenne. El kell dönteni, hogy mi a szurkolók vágyálma. Ha az, hogy a kezdőcsapatban legalább 8:3 legyen a magyarok és a külföldiek aránya, az megvalósítható, és elég lehet a magyar bajnoki címhez. De egy ilyen csapattal nem fognak az Európa Liga főtáblájának közelébe kerülni. Biztos vagyok benne, hogy a Ferencváros vezetősége örülne a legjobban, hogyha haza tudnák csábítani Szoboszlai Dominikot, Sallai Rolandot, vagy Szalai Attilát. Csak hát ez ma nem reális lehetőség. Most viszont eljött a szezonnak egy olyan része, amikor a bajnokságban lehetne játszatni minél több fiatal magyar játékost. 

Nyitókép: A Ferencváros játékosai a Himnuszt éneklik a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában játszott, Ferencváros - AS Monaco mérkőzést követően, MTI/Illyés Tibor

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 31. 10:49
A topligákat leszámítva egyetlen ország bajnokcsapatában sem a hazájuk első vonalas játékosai játszanak. Mert azok a topligákba mennek sokkal több pénzért és a magasabb színvonalért. Már egy holland/portugál focistának sem az a célja, hogy egyszer Eredivisie/Liga NOS-ban játszon, hanem hogy a topligák valamelyikének top csapatában játszhasson és ott bajnokságot és BL-t nyerhessen (ahogy ez az álma a földkereskség szinte valamennyi focistájának is). Az akadémiák is a külföldi akadémák beszállítói akarnak lenni, mert ott az a trend, hogy 15-17 éves korban viszik el tehetségeket és manapság csak az lesz értékelt labdarúgó, aki valamelyik jegyzett akadémia/utánpótlásban kapja meg a megfelelő képzést. Természetesen enne is a pénz az oka, a fiatal tehetségeket szotyiért lehet megkapni a valódi értéknövekedés pedig az ő zsebükben marad. A Fradi odáig jutott, hogy 0.5 milliós játékosok értékét tudja feltornázni 3-4-5 millióra. Ennyi a maximum jelenleg, hogy ez az érték növekedjen, ahhoz további évek kellenek hasonló eredményekkel. De még abban is benne van, hogy ők nagy csapatként mindig drágábban vásárolnak és adnak el majd. Az egycsapatos/1-2 csapatos bajnokság problematikáját pedig meg kell oldani valahogy. Legalább itt a környéken. Mert egy tavaszi regionális sorozatnak valóban lehetne értelme, a hisztik elkerülése végett az UEFA égisze alatt. Mondjuk a résztvevő országok egy minitornán kiválasztanák a saját indulójukat, akik valamilyen rendszerben megmérkőznek. A győztes jutalma egy BL főtáblás hely jövő összel a második EL, harmadik EKL. A klubfutballt kicsit vissza kell adni mindeninek, mert azt talán túlzás, hogy hiába van 3 európai sorozat, azokat ugyanazok a topligás csapatok fogják megnyerni.
matyi ludas II
2023. március 24. 07:29
Milyen Fradi?Afrika válogatott!!! Ne fikázz,nem vagyok bolsi csak a tényeket nézem.
Igazszó
2023. március 21. 21:30
Kevés megalázóbb dolog van annál, mint amikor pár magyar gyerek mellett az afrikai nyugdíjasklub tagjait bújtatják zöldfehérbe. No annyit is érnek.
Takarító
2023. március 21. 20:12
Gyújtsunk tüzet? Szavazzunk Finn-S mindent kivédő SVÉD-ekre. Éltessünk minden Orbánt akár Vily akár Vitya. Ebben köztetek ne legyen vita. Hajrá Fradi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!