Ukrajna mellett már Norvégia, Lengyelország, Észtország és Lettország is bojkottal fenyegeti a 2024-es párizsi olimpiát!

2023. február 01. 13:22

Az ukránok kezdték a bojkottal fenyegetést annak hírére, hogy érzékelhető paradigmaváltás megy végbe a NOB vezetésében és keresik a módját, hogy a háborús helyzet miatt eddig kitiltott orosz és fehérorosz sportolók valahogy, például semleges zászló alatt, de ott lehessenek a következő nyári olimpián. Most négy másik ország is bojkottal fenyeget!

2023. február 01. 13:22
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Hátraarc a NOB-tól? Bojkottal fenyegetés az ukrán oldalon? 

Érzékelhető paradigmaváltás zajlik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) házatáján ahhoz képest, hogy a lassan egy éve tartó orosz-ukrán háborúhoz köthető szinte legelső és kéretlen sportolitikai lépésként akkor a NOB septiben kitiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekről. Ráadásul a parasportolókkal kezdte a sort, hiszen emlékezzünk – a már Pekingbe, a téli paralimpiára megérkezett parasportolókat fordították akkor vissza, nem kis nemzetközi megrökönyődést okozva ezzel a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) cselekvését látva, akkor a NOB iránymutatásait követve.

A tavalyi év még olyan Thomas Bach-i nyilatkozatot is hozott, ahogy erről itt a Mandienren beszámoltunk, amely egészen

hajmeresztő érvelésnek bizonyult és legrosszabb hidegháborús időket idézte, mondván: az orosz és fehérorosz sportolók védelmében tiltják őket ki a nemzetközi versenyekről,

mert akkora nemzetközi nyomás és fenyegetettség ellenük. 

 

Mindennek élő cáfolata mindaz, ami a nemzetközi teniszvilágban zajlik – lásd Ausztrál Opent – ahol semleges zászló alatt tökéletesen megfértek egymással a versenyzők.

Valami ilyesmire törekszik most a NOB is, vagyis, hogy az olimpiai mozgalom legfőbb vezetői nyitottak az orosz és fehérorosz sportolók és tisztségviselők nemzetközi sportéletbe történő újbóli beengedésére, nagyon szigorú feltételek mellett - ahogy írja az insidethegames. Oroszországnak semleges zászló alatt kellene versenyeznie, és a nemzeti himnusz nem szólalhatna meg az éremátadó ünnepségeken.

Pozdnyakov - vívó olimpiai bajnok, az orosz olimpiai bizottság elnöke jobb feltételeket akar

Minderre válaszul Sztaniszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke, korábbi kardvívó olimpiai bajnok azt állította, hogy a sportolóik nyolc évig lesznek érintettek, ha nem tudnak versenyezni a Párizs 2024-es olimpián, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a lehetséges feltételekkel kapcsolatban, amelyekkel az ország sportolói kénytelenek lennének versenyezni, amennyiben engedélyezik számukra a párizsi 2024-es részvételüket.

Pozdnyakov azt is kifogásolta, hogy a 2024-es párizsi verseny egyik feltételeként szerepelhet, hogy a sportolóknak fel kell emelniük szavukat az ukrajnai háború ellen.

„Az oroszoknak ugyanolyan feltételekkel kell részt venniük, mint más országok sportolóinak" - mondta az ország hivatalos állami hírügynökségének, a TASZSZ-nak.

„Nem üdvözöljük a további feltételeket és kritériumokat, különösen azokat, amelyek valamilyen politikai komponenst tartalmaznak, ami az olimpiai mozgalom számára teljesen elfogadhatatlan".

Döbbenetes: az ukrán és orosz olimpiai bizottság elnöke egy csapatban nyert olimpiát 1992-ben – ma egymás ellen harcolnak

 

Igazi csavar az ügyben, hogy az oroszok és fehéroroszok visszaengedését legjobban támadó személy, nem más, mint

Vagyim Gutcájt, az ukrán olimpiai bizottság elnöke, és ukrán sportminiszter, korábbi szintén kardvívó olimpiai bajnok, aki egykor ugyanabban a csapatban versenyezve nyert olimpiát a mai orosz elnökkel, Pozdnyakovval együtt.

Ugyanis a Grigorij Kirijenko, Vagyim Gutcájt, Alekszandr Sirsov, Grigorij Pogoszov, Sztanyiszlav Pozdnyakov összeállítású FÁK (a Független Államok Közössége, a széthullott Szovjetunió jogutódja) válogatottja ezekkel a csapattagokkal nyerte meg a kardcsapatok versenyét a barcelonai olimpián.

Ez 31 éve történt, ám most az egykori  csapattársak, ma frontvonal ellentétes oldalán állnak és egészen mást akarnak az olimpiai mozgalom vezetőjétől.

Az ukrán sportvezető ráadásul, úgy tűnik, társakat is talál a rettenetes emlékeket idéző bojkottal fenyegetéséhez: Ukrajna mellett Norvégia, Lengyelország, Észtország és Lettország is ellenzi, hogy Oroszország részt vegyen a Párizs 2024-es párizsi versenyen.

Oroszország egyes befolyásos személyiségei úgy vélik, hogy az országnak nem kellene indulnia a 2024-es párizsi versenyen, ha semleges zászló alatt kellene részt vennie, de Sztanyiszlav Pozdnyakov figyelmeztetett, hogy ez komoly veszélyt jelenthet az ottani sportra. Pozdnyakov korábban azt írta Telegram-csatornáján, hogy ezzel csak elszigetelnék hazai sportolóikat az elkövetkező évekre.

A jövő évi francia fővárosi olimpia lesz a 10. évfordulója annak, hogy utoljára 2014-ben, Szocsiban teljes orosz csapat indult saját zászló és himnusz alatt olimpián.

Pozdnyakov azonban attól tart, hogy a 2024-es párizsi olimpia teljes kihagyása pusztító hatással lehet országa olimpiai jövőjére.

„Mindenkinek, aki most az olimpia bojkottjára szólít fel minket, függetlenül az indoklástól, tisztában kell lennie azzal, hogy ez a fajta demarche, vagyis egyenes út az összes hazai sportág elszigeteléséhez legalább két olimpiai ciklusra"

– írta a Telegramon.

„Azzal sem árt tisztában lenni” – írta Pozdnyakov – , hogy az olimpiai játékok bojkottálására tett kísérletek soha nem vezettek az olimpiának otthont adó ország sikeréhez. Felszólítjuk tehát ukrán kollégáinkat, hogy hagyjanak fel az ilyen bojkottgyakorlatokkal!”

A nyitóképen: Sztanyilszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, kardvívó olimpiai bajnok. Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

***

Az olimpiai bojkott és a párizsi olimpiai kérdésével részletesen is foglalkozunk a Mandiner hetilap jövő heti lapszámában, keresse majd az újságárusoknál!

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
390 ft
2023. február 09. 13:49
Ez a bojkott már hülyeség a köbön.
bakafánt
2023. február 09. 13:49
Persze,a "franciák"...Inkább Szenegál,Burkina Faso,Algéria,Dzsibuti,stb...És persze,a megnyitó tele lesz vén,trottyos buzikkal,tüllszoknyában....Különben szart sem ér az egész....
Csigorin
2023. február 09. 13:48
azokat kell kizarni akik politikat visznek a sportba mert ellentetes az olimpia szellemisegevel
Göby
2023. február 09. 13:29
Most is kioszthatnák az induló hoholoknak, hogy ne kelljen a frontról ilyen bagatel dolog miatt elvonulni ... vagy zselének odaadni mindet ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!