A sok munkában azért kódolt a siker...

2022. október 28. 09:36

Ez az, amitől a sport még mindig a mai fake-világunk ellenpontja, az önkezük által magukat felkentek görbetükre, a szájkaratésok egérfogója és most a FRADI IGAZSÁGA.  

2022. október 28. 09:36
null
Csisztu Zsuzsa

Bizonyosan van még a fanyalgók tarsolyában néhány megkopóban lévő érv, hogy még mindig miért NE ismerjék el a Fradi teljesítményét, hogy miért próbálják relativizálni az itt, vagyis a második számú európai kupasorozatban – tehát, a „senkinek se fontos, kiscsapatok” tornáján – megszülető csoportelsőséget.

Nyilván ők akkor is erre a kitört lábú hokedlire akarnak majd támaszkodni, amikor a Barcelona bukkan fel ugyanebben a kupasorozatban – már ha eljut idáig.

De mindazokat, akiket a tények idehaza nem zavarnak a tisztánlátásban, csak arra szeretném buzdítani, hogy lépjenek egyet most hátrébb,

kicsit hunyorítsanak és nézzék más perspektívából mindazt, amit a Fradi labdarúgócsapatáról eddig gondoltak.

Nyugodtan vegyék ide azt is, hogy igen, ez a csapat – mint a mai, modern futballban szinte mindegyik – egy nemzetközi, a professzionális labdarúgásból érkező gárda tudásösszessége –, amelyben mégis ott van a magyar tulajdonosi akarat, a magyar szurkolók rajongása, a klub vaskos, 123 éves története, a fejlődni akarás vágya, a konfliktusokon átívelő edzőkeresgélése, a szurkolói kultúra - igen kultúrát írtam - akár klubelnöknek is üzengetőkből tartós kitiltásokon átbukdácsoló megreformálása.

Ott van a hosszú évtizedekig a magyar fociban megkövülten elsumákolt edzésmunka újragondolása, a „vállveregetős, bratyizós” vezetői döntéshozás végérvényes hátrahagyása, az önkritika képessége, a mentegetés lassú, de látványos kiradírozása

és végre ott van a nélkülözhetetlen bátorság és az egészséges önbizalom hajtóereje a vesztett helyzetek megfordítására. Ott van a sportban nélkülözhetetlen szerénységre törekvés is, egy olyan erény, melynek hiányától oly sokáig szenvedett a múltból élni akaró generáció, s amely mégis a legbiztosabb alap az objektív helyzetértékeléshez. Pontosan ez az, amit külföldi futballkultúrákból érkező szakemberek kezdtek el megtanítani az ittenieknek, illetve az ott edződő magyar szakemberek hoztak haza és építettek szisztematikusan, apró téglánkként egymásra ahhoz, hogy ma egy nemzetközi szinten is elismerésre méltó eredmény születhessen. „Még nem vagyunk az elitben. Akkor tartoznánk oda, ha minden évben BL-csoportkörösek lennénk, majd onnan továbbjutnánk. Nem a pénz focizik, hanem a focival lehet pénzt keresni”- értékelt a meccs után Csercseszov, s ez megint egy jó időben érkező feltartott mutatóujj mindazoknak, akik most hajlamosak lennének elkalibrálni magukat.

Ami tény: a Fradi egy hatalmasat lépett előre a nemzetközi szintéren és igyekszik biztos alapokon tartani egy korántsem könnyen összerakható modellt, egy olyat, amelyet rajta kívül itthon, az utóbbi évtizedekben nemigen sikerült másnak.

A türelem, a tántoríthatatlanság és a munka mindenek fölött álló tisztelete a vezérfonal,

az, ami ma elemeli a Fradit a hamisak valóságától. Bravó, Ferencváros!

A nyitóképen: A Ferencváros játékosai ünnepelnek a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában játszott Ferencváros - AS Monaco mérkőzés után a Groupama Arénában 2022. október 27-én. Ferencváros - AS Monaco 1-1.MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2022. október 31. 12:29
Ez a nézőpont - a Csisztué - az igazságnak pontosan a fele, 50%-a. A másik fele az: az FTC - és nem Fradi -- mert ilyen néven nincs bejegyezve egyetlen sportszervezet sem, sehol (a Fradizás nem más, mint befolyásoló tanítás, indoktrináció), szóval az FTC lerabolja a megszerezhető magyar pénzek nagy részét, majd ebből az összegből Hajnal Tamásék 1-1 milliós idegen játékosokból hoznak létre egy vállalkozást, az európai kupaporondon elnyerhető, további, még magasabb összegű pénzek megszerzése céljából. EZ A MAGYAR FUTBALLT NEMHOGY ERŐSÍTENÉ, EZ MÉRHETETLENÜL ROMBOLJA MAGYARORSZÁG RÉG ELTEMETETT FUTBALLKULTÚRÁJÁT. Rendben, de ha ez sem jó, akkor mi a megoldás? Az MLSZ-nek úgy kell kezel i a teljes magyar futballt, mintha az egy, EGYETLEN NAGY KLUB LENNE. A legmagasabb szintű edzéselméleti; mentális, motivációs, technikai fejlesztési módszerek bevezetésére kell minden erőt mozgósítani, ami jelenleg is kb. 30%-ban működik- 70% MÍNUSZBAN VAGYUNK, Hollandia-Magyarország U17: a holland válogatott kihasználták a mieink hibáit - 2022. okt. 19. — HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 5–0. Amíg nincs országos hálózat szervezve, a legkisebb falu 10-12 éves gyerekéig elérhető egyszerű, világos tanulni valóval, addig magyar futball csak romlik és romlik. Újpest-szurkolóként - ha tehetném - így kezdeném: 1. Újpesti Dózsa Torna Egylet az UTE helyébe. Országos Dózsa-hálózat, minden megyében, 12-18 éves korig, a TAO-pénzekkel, de csak mérsékelten, itt nem a pénz, hanem az elhivatottság és a becsület a fontos. Nem Iváncsa focistáit kellene az FTC-nek - és nem a Fradinak, mert olyan klub NEM LÉTEZIK! - meghívni, hanem az idegenek 80%-át elküldeni és a helyükre 17-23 éves magyar fiatalokat meghívni, leigazolni és JÁTSZATNI. AMÍG NEM LESZ ÚJPESTI DÓZSA TORNA EGYLET - országos Dózsa-Egylet hálózattal - 14-18 ÉVES SPORTOLÓK részére edzés, felkészülés, mentális, motivációs alapanyag elérhetőségével: ADDIG NEM LESZ MAGYAR FUTBALL!
Amerigo
2022. október 30. 02:16
"Amíg nincs országos hálózat szervezve, a legkisebb falu 10-12 éves gyerekéig elérhető egyszerű, világos tanulni valóval, addig magyar futball csak romlik és romlik." Az ellenkezője igaz. Bármilyen kis közösség kérhet MLSZ támogatást. Aránylag gyorsan létesítenek egy műfüves pályát és hajrá! Más. Európában nem tudsz olyan top klubot mutatni, ahol csak "benszülöttek" adják a csapat gerincét. Az FTC csak követi a trendet, különben a magyar klubfutball eltünne Európában. Megértem a bánatodat, az újpestiek jobb csapatot érdemelnek. Én még láttam a Benét,Zámbót, Göröcsöt focizni, jó lenne, ha néhány éven belül ismét lenne egy ütős csapat.
Papamaci1957
2022. október 30. 02:13
Zöld sasok szárnyaljatok!
Peppa
2022. október 30. 02:12
Csercseszov még Rebrovnál is jöbb edző. Hajrá, Fradi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!