Djokovic és Nadal is utánozhatatlanul fordított a wimbledoni elődöntőért

2022. július 07. 10:43

A torna két fő esélyese, Novak Djokovic és Rafael Nadal is bejutottak a legjobb négy közé a wimbledoni teniszbajnokságon. Djokovic kétszettes, Nadal kétszer egyszettes hátrányból kényszerült megfordítani a negyeddöntőjét az olasz Jannik Sinner és az amerikai Taylor Fritz ellen.

2022. július 07. 10:43
null
Balázs Boldizsár

Novak Djokovic és Rafael Nadal is ki tudja hányadik alkalommal adta elő ugyanazt a mutatvány a wimbledoni teniszbajnokság idei negyeddöntőiben. A rájuk oly' jellemző fordításaik után már csak egy meccsre vannak az álomdöntőtől. 

Az első kiemelt és háromszoros címvédő, hatszoros wimbledoni bajnok

Djokovic ismét két szettes hátrányba került egy szinte tökéletesen játszó fiatal ellen,

amely szerepet ezúttal az olasz Jannik Sinnerre osztottak. A huszonegy éves Sinner életében először játszott a sportág elsőszámú szentélyében úgy, hogy a Királyi Páholyban a királyi család tagjai ültek, így igencsak megszeppenten kezdett az első férfi negyeddöntőben. Djokovicnak labdája volt az 5-1-es vezetéshez is, amikor az egyébként kimagaslóan hidegfejű Sinner egyszerre összerakta a szinte tökéletes játékát. Megfordította az első szettet, és a másodikat nagy fölénnyel nyerte. 

Sinner alapsebessége, a labdamenetet fenntartó ütésgyorsasága talán az egész játék történetében mindenkinél magasabb. Másfél szetten át úgy tűnt, ez a tempó már a minden-álló, mindent-tűrő Djokovicnak is sok. Az optimálisnál, aminek szinte mindig a közelében játszik a szerb, jóval gyakrabban kereste a kiutat a labdamenetekből ejtéssel – noha mindet elvesztette. Vagy mert már át sem mentek a labdák; vagy mert Sinner beérte őket, hiszen egyrészt félelmetesen gyors, másrészt egykori korosztályos olasz válogatott sízőként semmiféle gondot nem okoz neki az az egyensúlyzavar, ami a füvespályás irányváltással gyakran együtt jár.

Jannik Sinner felér a wimbledoni Center Court hálójához a címvédő Novak Djokovic labdájára.<br>Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP
Jannik Sinner felér a wimbledoni Center Court hálójához a címvédő Novak Djokovic labdájára.
Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP

A két szettes hátrányba kerülő és játékban is alulmaradó Djokovic kiment az öltözőbe. Belenézett a tükörbe, elmondta a mantráit valami belső lelki nyelven, üvöltözött magával kicsit szerbül; majd kijött a pályára és három szetten át hibátlanul teniszezett. Olyan hibátlanul, hogy a tavalyi Roland Garroson az első két szettet megnyerő fiatalok (Musetti és Tsitsipas) elleni meccsekhez hasonlóan megint nem merült fel, hogy elveszítsen még egy játszmát, amivel 2013, az Andy Murray elleni döntő óta először kapott volna ki a wimbledoni Center Courton.

A fordítás három szettje és

több mint két óra tenisz alatt Djokovic összesen négy labdamenetet vesztett első szerva mögött.

Ingyen pontot pedig Sinner gyakorlatilag nem kapott. Szinte minden szerva visszament, és soha egy lehetetlennél könnyebb labda sem a hálóba. Egy ízben Djokovic még a lehetetlen labdát is elütötte Sinner mellett, megteremtve pályafutása kvintesszenciális pontját:

Futtában-estében. Egy biztoskézzel végrehajtott fordítás végén. Az ellenfél beleköthetetlen pontját elragadva. Végleg kiszipolyozva minden reményt a meccsből. Azonnal humorához találva. Ez Djokovic.

A pénteki elődöntőben majd azzal a brit Cameron Norrieval találkozik, aki ki tudta használni, hogy orosz állampolgárságra illetve koronavírusra három-három (Medvegyev, Rubljov, Khacsanov ill. Berrettini, Čilić, Bautista-Agut) pont erre a szintre, a legjobb négyre esélyes tesztelt pozitívan.

Az urak negyeddöntőjéből utoljára Rafael Nadal jutott tovább. Ahogy Djokovic, ő is a legrégebbi mutatványával. Ez nála: a teste elleni hadakozás.

Nadal az amerikai Taylor Fritzzel találkozott, aki megszakította az év eleji váratlan, keménypályás győzelmi sorozatát. Akkor fáradásos bordatörése közepette kapott ki Nadal. Azóta nyert egy Roland Garrost némára nyugtatózott fájdalom-receptorokkal a lábfejében. A szerdai negyeddöntő során a hasfalával küszködött, olyannyira, hogy édesapja mutatta a lelátóról, „fiam ezt hagyd abba, nincs értelme.”

Nadal elvesztette az első szettet, majd az egyetlen működő ütésével, a tenyeresével kiegyenlített. Elvesztette a harmadik szettet is, ezzel Taylor Fritz a tavalyi Ausztrál Open után ismét egy szettre került attól, hogy legyőzze a teniszörténelem egyik legnagyobbját, akinek sérült a hasfala.

Miként másfél éve Djokovic, úgy tegnap Nadal ellen sem tudta megtenni a végső lépést Fritz.

Azzal, hogy az első három szettből egyet meg tudott nyerni, Nadalnak volt elég ideje, hogy gyakorlatilag újratanulja a legösszetetteb mozgásspektrumú sportág legkomplexebb mozdulatát, a szervát. A negyedik és az ötödik szettben néha már nem is látszott a sérülés, ami miatt a tulajdon apja akarta leléptetni a pályáról. (Egy ideig tudatosan nem is nézett a családja, edzői felé a pontok ünneplésénél, tudván, helytelenítik az egészet. A győzelemhez közelítve simultak a feszültségek.)

Bár a 0-1 és az 1-2 kevésbé veszélyes, mint Djokovic 0-2-je, Nadal azért közelebb került ahhoz, hogy kiessen. Háromszor kellett a meccsben maradásért szerválnia. De egyik alkalommal sem hagyott esélyt Fritznek. Végül a végső döntési módon, ötödik szett szuper-tiebrékben dőlt el a meccs. Afelé, aki tud nyerni.

Rafael Nadal, a nyernitudás. Fotó: Glyn Kirk / AFP
Rafael Nadal, a nyernitudás. Fotó: Glyn Kirk / AFP
Mindketten ugyanannyi pontot szereztek, és végül Fritzé volt a több gém. A végjátékban mégsem merült már fel más, csak a Nadal-győzelem. 

Az elődöntőben az ausztrál szerva- és trükkgép, Nick Kyrgios lesz az ellenfele, akinek két célja van pályafutásában: Wimbledon, illetve Nadal és Djokovic minél többszöri legyőzése. Három nap alatt egy életre belakhat.

(Jelenleg még nem lehet tudni, Nadal kiáll-e a holnapi elődöntőre. Mivel továbbra is versenyben van a naptári Grand Slamért, egyébiránt pedig ő Rafael Nadal, bizonyára azért megpróbálja.)

Nyitókép: Novak Djokovic a wimbledoni gyepen reagál élete egyik legemlékezetesebb pontjára. Fotó: Sebastien Bozon / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2022. július 07. 19:07
Még az a szerencse, hogy már nem kérik az oltást a teniszpályákon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!