Marco Rossi nem kertel: Ha nem hívom meg Negót és Fiolát, megadtam volna nekik a kegyelemdöfést!

2022. március 14. 16:37

A Szerbia (március 24. Budapest) és Észak-Írország (március 29. Belfast) elleni barátságos mérkőzések előtt a szövetségi kapitány kihirdette a válogatott keretét - jó néhány meglepetéssel!

2022. március 14. 16:37
null
Vámos Tamás

A bejelentés előtt Marco Rossi nem felejtkezett el arról, hogy az orosz – ukrán konfliktusról is említést tegyen:

„Szeretném kifejezni, hogy nem csak az MLSZ, hanem egész Magyarország nevében alig várjuk már, hogy ennek a háborúnak vége legyen, és újra békében élhessünk!”

Három újonc a keretben: Baráth Péter, Callum Styles és Ádám Martin

„Ígérhetem, hogy most is egyenes leszek, mint mindig, még ha nem is mindig kellemes az igazság. Kleinheisler Lászlónak személyes gondjai adódtak, ezért döntöttem Baráth Péter mellett, akink a meghívásáról kedd reggel döntöttem véglegesen. A tehetséges középpályás játékát már régóta figyeljük, aki az U19-es válogatottban is bizonyította képességeit. Okos játékos, aki rendszeresen és jól is játszik a Debrecenben. Az ő keretbe hívása egy üzenet is a Magyarországon játszó tehetségeknek: ha folyamatosan és jól játszanak, meghívjuk őket a válogatott keretbe. Ádám Martin már az előző szezonban is figyeltük, bár akkor még nem volt ennyire eredményes: 24 találkozón 23 gólt szerezni nemzetközi szinten is kimagasló érték, amióta Magyarországon vagyok, nem emlékszem arra, hogy bárki is ennyire eredményes lett volna.

aki természetesen továbbra is a csapatkapitányunk marad. Nagyon bízom benne, hogy a gólkirályjelölt a válogatottban is bizonyítja képességeit, nyilván más szinten kell teljesítenie, a rangos ellenfelekkel szemben, mint a bajnokságban. Örömmel látom rajta, hogy egy nagyon motivált srác, aki az első kapcsolatfelvételtől kezdve bizonyította ezt, ás ez számomra rendkívül fontos. Az angol másodosztályú Barnsleyban játszó Callum Styles-t már régóta figyeljük (a 22 éves középpályás már Angliában született, anyai nagymamája révén magyar származású, és Marco Rossi már több mérkőzésen is megtekintette őt – a szerk.), egy ideje már ő is nyomon követi a magyar válogatott eredményeit, és az MLSZ közbenjárására már magyar útlevéllel is rendelkezik. Mindhármójuk teljesítményét részletesen kiértékeljük a felkészülési mérkőzések és az edzések alapján”

Fiolát (középen) és Negót (jobbra hátul) vasárnap még sörrel locsolták a fehérvári szurkolók - a válogatottban szerezhetik vissza az önbizalmukat Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Fiolát (középen) és Negót (jobbra hátul) vasárnap még sörrel locsolták a fehérvári szurkolók - a válogatottban szerezhetik vissza az önbizalmukat Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Fiola Attila és Nego Loic meghívásáról

A tavaszt hét vereséggel kezdő MOL Fehérvár két játékosa meghívását a következőképpen indokolta a szövetségi kapitány:

„Ne felejtsük el: mindketten pályán voltak utolsó mérkőzésünkön, a Lengyelország elleni idegenbeli, győztes találkozón, és az elmúlt négy hónapban egyik játékos sem felejtett el futballozni, és az Európa-bajnokságon valamint a világbajnoki selejtezőkön sem volt senkinek sem kifogása a játékuk ellen.

így ezen a területen is dolgoznunk kell velük. De hogy egy egészen más légkörű környezetbe kerülnek, ez regenerálhatja őket, és a régi lelkesedéssel játszhatnak újra. Éppen ezért a válogatott most különösen fontos lesz számukra; mindig sokra értékelem egy játékos mentális képességeit, a pszichikai felkészültséget, éppen ezért úgy hiszem, ha most úgy döntök, hogy nem hívom meg őket, azzal megadtam volna számukra a kegyelemdöfést. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy érzik azt a bizalmat, amely megnyilvánul ebben a meghívásban.     

Szalai Ádám megújult az FC Basel mezében Fotó: fcb.ch
Szalai Ádám megújult az FC Basel mezében Fotó: fcb.ch

A csapatkapitány Szalai Ádámról

Köztudott, hogy a rutinos támadó a téli átigazolási szezon utolsó napján a Mainz együttesétől a svájci Basel csapatához szerződött. Vele kapcsolatban is elmondta a gondolatait Marco Rossi:

„Ádám számára ez a klubváltás rendkívül hasznos volt, hiszen folyamatosan játszik,, eddig öt mérkőzésen lépett pályára, és kétszer eredményes is volt. Nyilvánvaló, hogy a svájci élvonal nincs a Bundesliga szintjén, de egy színvonalas bajnokságról van szó, a Basel pedig egy nagynevű csapat, amely rendszeresen szerepel a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörében. Tehát erre a váltásra azt mondhatom: nem csak rendkívül hasznos, hanem tökéletes döntés volt! Amely természetesen nem csak Ádám, hanem a magyar válogatott számára is rendkívül előnyös”              

Az ellenfelekről

„Az Albánia elleni kettős vereség még mindig élénken él bennünk, ezért nem tehetjük meg, hogy ne a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a két felkészülési mérkőzésből. Azt kértük a szövetségtől, hogy neves ellenfeleket kérjen fel. Szerbiát jól ismerjük a Nemzetek Ligájából, rengeteget erősödtek, javultak az elmúlt két évben, és a vb-selejteztők során egyenes ágon jutottak ki a világbajnokságra, pótselejtezőre kényszerítve Portugáliát. Észak-Írország egy erős fizikumú játékosokból álló, kifejezetten kellemetlen ellenfél, amely hazai pályán nagyon megnehezítheti az életünket. Tehát egyértelműen embert próbáló feladatok elé nézünk.

De gondolom, nem csak én vagyok ezzel így, egyedül…”

A magyar válogatott kerete a Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzésekre

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (MOL Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)

Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Nagy Ádám (Pisa), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Barnsley), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencváros)

Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Varga Kevin (Young Boys)

 Nyitókép: A kép kissé csalóka, hiszen Marco Rossi bizakodva tekint a tavaszi mérkőzések elé Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. március 18. 14:38
Idegbeteg Fiolával mit lehet kezdeni?
Ildikó99
2022. március 18. 14:37
Én Ausztriába azt hallottam hogy Nigó Európa leggyorsabb játékosa jó futó
j.lukacs
2022. március 15. 00:43
majd, ha kialudtad magad, olvasd el újra
Málaga21
2022. március 14. 18:21
Nego ok, mert tegnap is nagyot harcolt, Fiola viselkedése viszont tragikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!