Felavattuk!

2022. január 14. 01:18

Új nézőcsúcs született csütörtök este Magyarországon: 20.022 szurkoló volt egy kézilabda találkozón. Az eddigi (nem hivatalos) rekordot a „műfajban” egy Debreceni Dózsa- Tatabánya mérkőzés tartotta 1978-ból, amikor a bajnoki címet eldöntő találkozón kb. 12.000-en szorongtak Debrecenben a nyitott, bitumenes pálya körül. Nagy utat járt be ez a sport azóta, és nemcsak hazánkban. Elég csak annyit mondani: 1978-ban még az Európa-bajnokság ötlet szintjén sem létezett, az első kontinenstornát 1994-ben rendezték.

2022. január 14. 01:18
null
Edvi László

Amíg a kék metró megteszi azt a kevés megállóját, amennyi jelenleg van neki, a kézilabda-rajongó emlékei közül felszínre törnek a sportág régi hazai eseményei. Meg azok helyszínei.

Emlékszik, hogy milyen irigyen nézett körül a kölni Lanxess Arénában, vagy a prágai O2-ben. De még a pozsonyi Zimny Stadionban is, mely manapság Ondrej Nepela nevét viseli. És az egyik helyszíne az idei kézilabda Európa-bajnokságnak. Ám nem a legnagyobb. Mert megépült Budapesten egy igazi XXI. századi csodacsarnok.

20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója
20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója
Három órával a kezdés előtt, fél hat körül a mostanában komoly fejlesztésen átment környékhez méltatlan aluljárót már megszállták az árusok. A választék nem nagy, de a keresletnek megfelelő. Kár, hogy nem gondolták annak idején, hogy itt egy 20.000-es csarnok lesz valamikor, mert lehetett volna egy-két kijárat az új létesítményhez, de így is könnyen megközelíthető. Beléptetőkapu rengeteg van, hatkor még nem kell várni. Akinek nincs FFP maszkja, annak adnak. Na, arra kíváncsi leszek, hogyan lehet ebben énekelni, de abban biztos vagyok, hogy fütyülni lehetetlen. Mázlista bírók!

A kezdés előtt is volt mivel tölteni az időt. A szerző fotója
A kezdés előtt is volt mivel tölteni az időt. A szerző fotója

Három szinten, szinte minden, ami ilyenkor kell. Kaja-pia-emléktárgyak. Belül is gyönyörű a csarnok, még fél hétkor sem kell sorban állni a büféknél. Az árak a kölnieket idézik, a kínálat „made in hungary”. Ez így van rendjén, egyék a Ruhr-vidékiek a kolbászukat, nekünk itt a szeretett szendvicsünk. Darabja 1.150, hot dog: 950, perec és chips: 690. Víz: 590, márkás üdítő: 690, sör: 790. A pohár betétes, de szép, és kedves emlék lesz. Ajándéktárgyat is lehet már 2.000-ért kapni, hűtőmágnest és kulcstartót, sapka-sál: 6.500, póló: 7.500, labda: 32.500. Plüss-Tricky: 5.000, így hívják a kabalát. „Mascot”, ahogy a hangulatfelelős hölgy mondja. Ő, és kiváló sportriporter, és műsorvezető társa két nyelven lelkesíti a közönséget, igaz, hogy a jelenlévők kb. 95% magyar, ám ez mégis egy világesemény. Bizonyára ezért hívják a szarvast is Trickynek.

Este fél nyolckor kezdődött a megnyitó. A szerző felvétele
Este fél nyolckor kezdődött a megnyitó. A szerző felvétele
A nyitóünnepség előtt egy nagyobb interjú Nagy Lászlóval. Csak angolul. Ennek nem biztos, hogy mindenki örül, de a szűk félórás show-műsor lebilincselő. Háromdimenziós, még légtornászok is színesítik, ettől tényleg lélegzetelállító. A megnyitó kezdetén olyan harmadház lehet, a végére már erős félház. Aztán özönlenek be az emberek, poharakkal a kezükben, a csapatok bemutatására már teltház van.

20.022 ember. Soha Magyarországon ennyi nem volt csarnokban szórakoztató programon.

Majdnem ennyi torokból szól a magyar himnusz, igazán felemelő érzés!

A mérkőzés elején még alig lehetett hallani a maroknyi holland tábor hangját. A szerző felvétele
A mérkőzés elején még alig lehetett hallani a maroknyi holland tábor hangját. A szerző felvétele

A magyar csapat teljesítménye egyáltalán nem az. Nem tudni, hogy a játékosok is meghatódtak a helytől, megijedtek a nagy tömegtől, vagy (reméljük nincs így… ) ennyit tudnak. A szakmai elemzést majd máskor, most annyit, hogy a közönségnek is kicsit idegen a helyzet. Nincs olyan hangulat, amilyen várható volt. Talán a válogatott visszafogott teljesítménye az oka ennek, talán a tény, hogy Budapesten évek (sőt, évtizedek) óta nincs minőségi férfi kézilabda. A csapat nem tudja lázba hozni a jelenlévőket, utóbbiak sem tudnak szárnyakat adni a játékosoknak. Messze nincs olyan atmoszféra, mint ami megszokott volt a B csoportos jégkorong vb-ken, az öt villamosmegállóval arrébb lévő „régi” csarnokban. Igaz, maszkokban nem is könnyű olyan hangulatot teremteni, és a mai szurkoláshoz kötelezően tartozó állandó ivászat közben sem lehet úgy „örjöngni”, mint pl. lehetett 1978-ban, amikor a büfé fogalma még nem volt ismert.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második félidő közepére, a kettős emberelőnyre kezd kialakulni olyan légkör, amilyen előzetesen várható volt, majd az utolsó öt perc már ilyen szempontból (is) felejthetetlen. „ Álljatok fel!” –zengik a leglelkesebbek, és ekkor már talpon van az egész csarnok…

Sajnos csak a kisebb, és a még kisebb narancssárga sziget boldog a lefújás után. Előbbinek kb. 80 tagja lehet, utóbbinak, meg hat. Hol van ez a nyári narancssárga tengerhez, mely elárasztotta a Puskás Arénánkat?

Ám akkor a hollandok lógó orr-ral távoztak, most még a lefújás után vagy 20 perccel is a helyükön ünnepelnek. A játékosok többször is visszajönnek hozzájuk az öltözőből, ezért irigyeljük őket.

A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától. Fotó: MTI/Kovács Tamás
A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy férfi kézilabdában újnak számító nemzet sajnos győzött az Eb nyitónapján, ezzel elkeserítette az ünnepre érkező magyar szurkolókat.

 

A nyitóképen: a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság megnyitója a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án.

MTI/Kovács Tamás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2022. január 31. 20:07
Ilyet én is tudok: 2008-ban nem álltak le teljes ellátási láncok a kereslet és kínálat teljes felborulása mellett. Lehet így dobálódzni, de ez alapján nem lehet összehasonlítani. Összehasonlítani az okozott változások alapján lehet, amit a világ országainak gazdasági mutatói megszenvedtek. Ezek most dőltek jobban, Az egész világban rekordokat dönt az infláció és még dőlnek egyebek is. Ami tény, 2004-es regionális éllovasból sikerült 2010-re nagyságrendi lemaradásba hozni az országot a régióhoz képest... Míg Európa gyakorlatilag 1 év alatt kilábalt a 2008-as válságból (persze a görögöket kivéve, őket jól megszopatta az EU)...
OberEnnsinnen
2022. január 31. 20:06
Hülyére hülyítésben a magyar világelső. Amihez a debil-idióta magyar sportsajtó hozzányúl, az válik szarrá. Nemzeti Sport, két nappal a meccs előtt: "20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak" Ebben a szakmaiság NULLA, pontosabban mínusz 20 ezer. Ha ezt írja: "20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak - de ez a nyomás össze is roppanthatja a csapatot" akkor ez egy korrekt begarangozó lett volna. De helyette az 1. oldalon öklömnyi betűkkel az emberek arcába, amit idéztem... A mérkőzés szünetében a helyszíni tv-kapcsolás alatt a hangosan beszélő torkaszakadtából végigugatta a 10 percet, az értékelésből egy szót nem lehetett érteni, szóval: Orbán Viktor - bármennyire elkötelezett és tehetséges - egyedül sem a magyar futballt, sem a magyar kézilabdát és sorolhatnám tovább - NEM FOGJA TUDNI FELEMELNI. Hiányzik a szakmai, a sportorvosi, a mentálhigiénés, a menedzseri szemlélet, a marketing háttér, hogy csak párat említsek. de legfőképp hiányzik: AZ EMBERI MINŐSÉG. És ez mindent meghatároz. Az ország tele van délszláv szakemberekkel, 4-5. rangú idegenlégiósokkal, egyszóval: totális csőd a magyar sportélet. Tisztelet a ritka kivételnek, oázis-szigetnek a magyar sportszahara végtelen homokjában...
Armageddon
2022. január 26. 09:05
Nem is beszélve arról, hogy gazdájuk még 2016 ban imígyen szóla: A miniszterelnök szerint nem elég a GDP-arányos államadósságot csökkenteni, hanem forintban számolva is mérsékelni kell. "Nem véletlenül alakult ki ez az igény, megmutatjuk. A kívánatos állapot az, hogy ha ma 100 forint adósságunk van, akkor holnap 98 legyen" - fogalmazott Orbán Viktor De Volt már itt olyan vérorbánista, aki simán letagadta ezt!
Armageddon
2022. január 26. 09:05
Csak egy. Most egy bank v tőzsde nem dőlt be. 2008 több száz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!