NB I-es visszatekintő: a debreceni vereség Peter Stöger állásába került!

2021. december 13. 19:34

A Loki elleni végzetes kudarc mellett kitérünk arra, miért nem bírta ki kapott gól nélkül újra a Honvéd, és mi lehet a látványos futballt játszó Paks tartós visszaesésének az oka?

2021. december 13. 19:34
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A forduló a Paks – Gyirmót mérkőzéssel kezdődött, és csak idő kérdése volt, hogy mikor szerzi meg a vezetést a hazai csapat. Az első játékrész ritka gyengére sikeredett, de a másodikban legalább már potyogtak a gólok. A 48. percben – Medgyes Zoltán révén – még majdnem a vendégek szerezték meg a vezetést, ám a kapufára Baluta is egy kapufával válaszolt. Az 53. percben aztán egy egészen amatőr hibát követett el a Gyirmót: Karacs rossz hazaadást Slagveer csípte el, és a kifutó Hársfalvi mellett a kapuba gurított. Innentől kezdve összeomlottak a vendégek: előbb a válogatott Nagy Zsolt beadását értékesítette Corbu, majd Slagveer ezúttal egy látványos találatot szerzett. A gyirmótiak számára tanulság: csak akkor maradhat tavasszal esélyük a bennmaradásra, ha a mérkőzések első percétől az utolsóig maximális koncentrációval játszanak.

Kispesten addig ne számítsanak előrelépésre sem a szurkolók, sem a szakmai stáb, sem a csapat, amíg a védekezést nem teszik végérvényesen stabillá. A múlt heti, paksi diadal után a ZTE ellen reális esély lehetett volna a győzelemre, és az élcsoporthoz csatlakozásra, a gólzsák Lukics és Zsótér találataival össze is jött kétgólos előny, ám ismét következett a feketeleves: a védelem bizonytanságát kihasználták a zalai támadók, és hiába védett bravúrosan Szappanos Péter, ismét csak egy keserédes döntetlen jött össze. A zalaiak pedig igazolták:

a Waltner Róbert vezette szakmai stáb legalább olyan harcos csapatot hozott össze, mint amilyen erényeket csillogtat a kispadon a betegségéből visszatérő szakember.

Aki a mérkőzés után azt nyilatkozta: elégedett a döntetlennel, de kétgólos hátrányban is abban bízott, hogy megfordítják a meccset. Mester! Ebben a kijelentésben nincs egy kis barokkos túlzás?    

Több szempontból is pikáns mérkőzésre lehetett számítani a Hungária körúton, hiszen az MTK Budapest az 1500. élvonalbeli győzelmére készült, másrészt a Székesfehérvárról tavaly februárban elküldött Márton Gábor most meccselt először korábbi csapata ellen. S ezzel még nem volt vége, hiszen a MOL Fehérvár két másodedzője, Juhász Roland és Torghelle Sándor évekig volt az MTK-publikum kedvence. Szabics Imre a mérkőzés előtt elmondta: már az első pillanattól kezdve úgy szeretnének játszani, mintha hazai környezetben lépnének pályára. Ennek megfelelően a Vidi került mezőnyfölénybe, és a 20. percben Dárdai beadását a meglehetősen magányosan kapu elé érkező Kenan Kodro be is fejelte; vajon miért hagyták ennyire szabadon az immár nyolcadik találatát jegyző játékmestert az MTK védői? Szünet után hamar döntésre akarta vinni a Fehérvár, ám a játékrész első nagy helyzete mégis az MTK előtt adódott: a vendégek gólja előtt a magát könnyen megadó Palincsár beadását Miovszki alig fejelte mellé, Kovács kapus csupán imádkozni tudott azért, hogy a labda elkerülje a kapuját. Sikerrel tette… Válaszul a fehérváriak először egy Nikolics-kapufával villantottak, majd nem sokkal ezután ismét a válogatott támadó került helyzetbe: Petrjak beadása után ahelyett, hogy a labdát juttatta volna a hálóba, ő esett a kapuba. A találkozó végén aztán felforrósodott a hangulat: már a hosszabbításban jártunk, amikor Várkonyi Bence elől a 16-oson belül gyanús körülmények között mentett Fiola (kéz, nem kéz?), és mivel a labda nem került játékon kívülre, az akció tovább ment,

és ekkor következett be a játékvezetők rémálma: az ellentámadásból gólt szerzett a vendégcsapat.

A VAR-protokoll szerint ugyanis csak ezután kezdték el a tizenegyesgyanús szituációt vizsgálni a videószobában (ha helyt adnak a büntetőnek, akkor vissza kellett volna vonni a Vidi találatát), de mivel nem csak Bognár Tamás, hanem a technikai segítséget kezelő játékvezetők is úgy látták, hogy a válogatott védő nem szabálytalankodott, így a hazai büntető helyett érvényben maradt a vendéggól, 2-0-ra nyert a MOL Fehérvár, megszerezve első idegenbeli győzelmét ebben a bajnokságban.  

Bár az előző fordulóban, az MTK ellen balszerencsés körülmények között kapott ki (a 87. percig vezetett) az Újpest, az utóbbi hetekben határozott javulást lehetett felfedezni a csapat játékában és eredményességében. Ugyanez nem mondható el a Paksról, hiszen bár Bognár György együttese továbbra is az NB I üde színfoltja (a csak magyar játékosokból álló együttes toronymagasan a legtöbb gólt szerezte, 38-at), ezzel együtt az utolsó kilenc meccsen csupán öt pont jött össze. Így hiába életveszélyes a Böde Dániel - Ádám Martin duó, amíg a védelem lyukas, akár a kiesés szele is meglegyintheti a tolnaiakat. Ami pedig az Újpestet illeti: bárki is jön tavasszal (hallani magyar és ázsiai befektető érkezéséről is), a szezon utolsó harmada igazolta: sokkal több van a csapatban!

Jogos a hajdúsági öröm: két csapást is mértek a Fradira! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Jogos a hajdúsági öröm: két csapást is mértek a Fradira! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A forduló előtti beharangozónknak nem véletlenül adtuk a következő címet: képes lesz-e a Loki megtréfálni a Fradit? Hiszen hiába verték meg Laidouniék bravúrosan a már csoportelső Bayer Leverkusent az Európa Ligában, valahogy benne volt a levegőben, hogy pontokat veszíthet a Fradi a Nagyerdőben. Mint ahogy az is nyílt titok volt, hogy Peter Stögertől sokkal többet várnak a Ferencváros vezetői (joggal), éppen ezért az őszi idény végén már az utódján gondolkodnak. A debreceni kudarcra ezzel együtt senki nem számított az Üllői úton, ám

a váratlan vereség annyira felbőszíthette a Fradi illetékeseit, hogy a szakember azonnali kirúgásáról határoztak.

Igaz, hogy Stöger elődjét, Szerhij Rebrovot sem láttuk soha teátrálisan viselkedni a kispadnál, ám az osztrák mintha nem érezte volna át, hogy Magyarország legnépszerűbb, legeredményesebb klubja vezetőedzőjeként dolgozik, és éppen ezért nem teheti meg, hogy egykedvűen vegye tudomásul a győzelmeket és a vereségeket. Ha pedig megteszi, azzal a vesztébe fut…

A Kisvárda ezúttal Mezőkövesden rukkolt elő olyan taktikus és érett játékkal, amely a közvéleményt már – egyáltalán nem lepte meg. S bár a Fradi egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, senki nem számított arra, hogy a magyar élvonal legütőképesebb állománnyal rendelkező együttese az őszi idény vége előtt egy fordulóval éppen a rétköziekkel szemben lesz egypontos hátrányban. Mesinovicék remek teljesítménye azt is felveti: Joao Janeiro távozása után valóban érdemes-e Adrian Mutuval vagy más külföldi nagyágyúval tárgyalni, amikor helyben van az igazi érték, a klubot és a játékosokat régóta jól ismerő, és remekül, dolgozó Erős Gábor?!   

A Mandiner sport szerkesztősége már napokkal ezelőtt feszegette Peter Stöger státuszát, amikor a Ferencváros őszi idényét vette górcső alá a Jobbfelső: pipa  legutóbbi podcastjában.

Hallotta már mit mondott akkor Hajnal Tamás?

 

Nyitókép: Herr Stögernek lesz ideje  elgondolkozni a gyenge szereplés okain Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. december 17. 13:43
Ha a Fradi táborral le lehetett nyeletni a totális multikultit, akkor alighanem csak idő kérdése, és a magyar vidékkel is le lehet.
laikus19
2021. december 14. 11:39
A cikk címével szemben (a Debrecen elleni vereség az állásába került), inkább az utolsó csepp volt a pohárban.
Tiszafa
2021. december 14. 11:39
Azt is ki kéne rúgni a Fraditól, aki (Hajnal) összeveszett hiúságból, meg farokméregetés miatt Rebrovval, aki egy kiváló edző, s még volt a szerződése értelmében egy éve a Fradinál. Biztos, hogy kijutott volna másodszor is a BL-be, ami irdatlan bevétel lett volna a klubbnak. De nem, Hajnalkának a farokméregetés az fontosabb volt... No meg azt is ki kéne rúgni , aki idehozta ezt a "tedd ki hadd hűljön", semmieredményekkel rendelkező figurát. Hogy ez konkrétan ki volt, azt nem tudom, de nagy hibát követett el. ennek az edzőnek papíron nem voltak nemzetközi eredményei...Hát nem nézték meg?
Lotti
2021. december 14. 07:41
Ha a négerek nem fociznak elég jól, kirúgják a labancot....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!