Kovács Kokó Istvánnal járja a megújulás útját a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség

2021. július 02. 10:15

A szervezet új vezetősége Lausanne-ban számolt be az első fél év munkájáról.

2021. július 02. 10:15
null
Balázs Boldizsár

Nem lehetett tovább halogatni az (amatőr) boksz megújítását. Még 2019-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a világszövetségüket, és egy maga kijelölte csapatra bízta a tokiói versenyek lebonyolítását. A boksz-szervezetet annyira áthatotta a korrupció, hogy az újak élére egy teljesen friss embert, a Nemzetközi Torna Szövetség japán elnökét kellett kinevezni.

A NOB nyilvánvalóan nem volt feldobva az AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur) átláthatatlan pénzügyeitől, felhalmozott adósságától, bankszámláinak bejegyzésének gyanús szigeteitől és sokaságától. Ilyet persze látni másutt is, de nem csak a könyvelés, a valóság sem festett szépen: az igazságtalan bírói ítéletek hosszú múltja, a homályos versenylebonyolítási rendszerek tették elkerülhetetlenné a drasztikus beavatkozást.

Ilyen körülmények mellett rövidtávon is veszélybe látszott kerülni a sportág olimpiai tagsága. A sportágé, ami ugyan hiányzott az első két újkori olimpiáról, ámde ott volt az ókoriakon – ellentétben például akár az úszással is. Igaz, efféle szempontok a Kr.e. 708 óta minden olimpiára számot adó birkózás esetében sem voltak mérvadóak. Ők végül, vagy egyelőre, megőrizték helyüket a játékokon.

Új csapat

Az AIBA-t jelenleg irányító testületet ilyen sarokba szorított helyzetben választották meg. Az elnök 2020 decembere óta Umar Kremljov, mellette főtitkárként Kovács Kokó István dolgozik.

Kokó az új elnökség első hónapjairól szóló sajtótájékoztatóján elmondta, már az első egyeztetések alkalmával magával tudták ragadni Kremljov ma még alig hihetően hangzó víziói (két éven belül 50 millió dollár szponzori pénz becsatornázását ígéri), és alkalmasnak látta a személyiségét ezek megvalósítására. Egy hosszú budapesti beszélgetésük hatására vállalta el a Kremljov felkérését a főtitkári pozícióra.

„Hatalmas a felelősségünk, minden változtatásra szorul. A szervezeti felépítést, a versenyszabályzatot, a pontozást, a bírók pártatlanságának biztosítását, mindent újra kell gondolunk” - nyilatkozta Atlanta harmatsúlyú olimpiai bajnoka Lausanneban.

A szervezet 75 éves kora óvatosságot vár el, miközben az idő sürget: a sportág párizsi olimpia programjában való részvétele, illetve a szervezet ottani szerepe még idén eldőlhet.

Ocsmány csalások

Az elnökség munkáját többek között Roy Jones Jr., a '90-es évek egyik legnagyobb, a ringben pofátlanul íncselkedő profi bokszolója segíti – aki amatőr korában a játékok történetének egyik legnagyobb csalásának esett áldozatul.

Jones 1988-ban Szöulban az olimpiai döntőt egy hazai versenyzővel, Park Si-hunnal vívta. Egy egyoldalú meccsen az amerikai nagyjából kétszer annyit ütött, és majdnem háromszor annyiszor talált, mint Park. Csakhogy az öttagú zsűri Parkot hozta ki győztesnek. A dél-koreai közönség nem is ünnepelt. Később előkerültek bizonyítékok a nyilvánvalóra, hármukat lefizették. Park az esetben vétlen volt; már a ringben felemelte Jonest, majd a dobogón a magasba a kezét. Az olimpia után rögtön abbahagyta a bokszot, és tanárnak, majd évek múltán edzőnek állt. Lelkiismerete megnyugtatására – Távol-Keleten: a becsülete helyreállítására – azt találta ki, hogy valakinek becsületet ad: olimpiai bajnokká neveli. Jelenleg a Tokióra készülő dél-koreai válogatottat edzi. 

„A mai napig érzem a tehetetlen dühöt. 10 évig bunyóztam azért az aranyért, és mindenki szeme láttára elcsalták tőlem.” - mondta Jones a laussanne-i sajtótájékozatón.

„Nem magam miatt dolgozom, én azt már vissza ugyan nem kapom. Másokért, hogy ilyen soha többet történhessen meg.”

Soha többé, mostmár tényleg

„Hogy megesett-e velem hasonló? Volt rá példa,” - felelte Kokó - „de nem sokszor.”

„Nagyon fontos látni, hogy azzal, hogy én pozícióban vagyok, mostantól nem nekünk, magyaroknak fognak csalni a bírók. A cél az, hogy senkinek se.”

Eközben az elnök, Kremljov azt ígéri, rövidesen olyan jól működő szervezetté lesznek, hogy képtelenség lesz őket kidobni az olimpiáról. Oroszként azt a kanadai jogászprofesszort kérte fel a múlt ügyeinek átvilágítására, aki az orosz sportolók elleni boszorkányüldözés alapjául szolgáló McLaren-jelentéssel lett világhírű.

Úgy tűnik hát, hogy az eltökéltség megvan. Ahogyan azt a feladat herkulesi volta meg is követeli. Egy néha a hópelyhet is túl keménynek érző világban kell megtalálni a módját, hogy ne érezzék a TV-ben szórakozást keresők tömegei alantasnak azt a sportot, amit nem is olyan rég még a modern királyi családok tartottak egy fontos eszköznek a trónörökösök fejlődéséhez. Szellemi fejlődéséhez.

 

Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2021. július 04. 13:45
Több mint sportoló - példakép.
Knerten
2021. július 04. 13:45
Kokóról annyit, hogy megtehetné, hogy a Rózsadomb tetején vegyen villát, ehelyett egy teljesen szerény óbudai családi házban lakik, amelyen mindössze egy magyar címer jelzi, hogy nem akárki lakik benne. :)
BossN
2021. július 03. 21:10
Hajrá! A box az egyik legősibb sport.
McEmese
2021. július 03. 12:27
Chakón üdvözletét küldi, Kobra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!