A japán kormány rendkívüli állapotot hirdet Tokióban negyven napra

2021. július 08. 07:08

Korábban az olimpia szervezői azt mondták, nem zárják ki, hogy rendkívüli állapot bevezetése esetén a helyi lakosokat sem engedik be a sporteseményekre.

2021. július 08. 07:08
null

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt rendkívüli állapotot hirdet a japán kormány negyven napra Tokióban; ebben az időszakban tartják meg a nyári olimpiai játékokat a japán fővárosban – jelentette be a kormány járványügyi intézkedéseit irányító gazdasági miniszter a járványügyi szakértői bizottság csütörtöki ülésén. A rendkívüli állapot július 12-étől augusztus 22-éig tart.

Nisimura Jaszutosi közölte: Tokióban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma, terjed az indiai eredetű delta vírusmutáció, és közben a nyári időszak miatt a lakosság is egyre tevékenyebb.    

A miniszter elmondta, hogy ugyanerre az időszakra meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Okinava prefektúrában, illetve a valamivel enyhébb korlátozásokkal járó, fokozott járványügyi intézkedések rendjét a Tokióval szomszédos Csiba, Kanagava és Szaitama, illetve a délnyugati Oszaka prefektúrában.        

A hétfőtől újra bevezetendő rendkívüli állapot idején – július 23-ától augusztus 8-áig – tartják meg a tokiói nyári olimpiai játékokat, jóllehet egészségügyi szakértők és a polgárok zöme ezt ellenzi. Korábban az olimpia szervezői azt mondták, nem zárják ki, hogy rendkívüli állapot bevezetése esetén a helyi lakosokat sem engedik be a sporteseményekre.

A tokiói városvezetés, Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei a nap folyamán döntik el, hogy hány nézőt engednek be a lelátókra.    

Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint Tokióban szerdán 920 fertőzéses esetet regisztrálták, 206-tal többet, mint egy héttel korábban. Ennyi fertőzéses esetet utoljára május 13-án vettek nyilvántartásba.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. szeptember 05. 22:51
Így mennyivel jobban mennek a dolgok.
Jack Reynor
2021. július 10. 00:23
Érdekes módon Szabó Dezső 1936-ban ugyanezt írta az olimpiáról.
DoomGuy
2021. július 08. 18:13
Azért abban legyünk biztosak, hogyha Japánban rendkívüli állapot lesz, akkor azt be is tartják. Eleve bentről fakad, hogy követik az utasításokat, de a betartatásban is jók... Ha valahol, akkor ott ez működni fog. Ha ez tud védeni egy góc ellen, akkor azt 101%-ra végrehajtják. Már előre várom, hogy a sok nyugati sportoló nehezen viseli majd a korlátokat és bezártságot..
az ember
2021. július 08. 16:18
15% 2 oltás 25% legalább 1 oltás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!