Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Örökéletű a napelem? (X)

2024. május 31. 15:10

A napelemek nagyon hosszú ideig tartanak - többségében 25-30 évig. De mint minden elektromos berendezés, a napelemeket is le kell cserélni egyszer. Mit tehetünk akkor, ha tönkrement a régi napelem? Hová tegyük? A válaszokat Klinghammer Noah Jeromos, energetikai szakértő adja meg.

2024. május 31. 15:10
null
Fotó: Csányi István

"Egy ideális világban minden napelemet újrahasznosítanának. Sajnos jelenleg Európában nehéz újrahasznosítani a napelemeket, és a folyamat elég költséges" - kezdte Klinghammer. "Emiatt a legtöbb napelemet nem lehet teljes mértékben újrahasznosítani. Ehelyett az elromlott paneleket elektromos hulladékfeldolgozóba küldik, ahol kinyerik belőle, amit csak tudnak - általában az alumíniumot, üveget és réz részecskéket. A panel többi összetevőjét általában apróra vágják és szeméttelepre küldik" - magyarázta a szakértő. 

Az EU-ban a napelem gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy a paneleket megfelelően újrahasznosítsák, anélkül, hogy ezzel a tulajdonosának költséget okozna.

"A megfelelő napelem-újrahasznosítás számos okból fontos. Természetesen nem akarjuk, hogy régi napelemek halmozódjanak fel a szeméttelepeken. Ez nemcsak káros a környezetre, hanem a napelemekben található ólom és más mérgező anyagok miatt is veszélyes" - ecsetelte Klinghammer. 

A napelem-újrahasznosítás lehetővé teszi az értékes anyagok, például ezüst és szilikon visszanyerését és újrahasznosítását. Az Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint 2024-re az elromlott napelemekből visszanyerhető nyersanyagok kumulatív értéke meg fog egyezni azoknak a nyersanyagoknak az értékével, amelyekre körülbelül 60 millió új napelem gyártásához van szükség. 

Ha a napelemei közel járnak az élettartamuk végéhez, a szolgáltató akitől vásárolt segíthet a cseréjükben, így nem kell visszatérnie az áramfogyasztáshoz a hálózatról. Optimalizálják, hogy milyen jól teljesített a rendszer az élettartama során, és milyen problémái voltak. Valamint milyen változások álltak be az áramfogyasztásában azóta, hogy először telepítette a napelemeket, például elektromos autótöltő telepítése vagy egy pezsgőfürdő hozzáadása. Ezután tervezzenek és telepítsék egy új, otthoni napelemrendszert, amely megfelel az aktuális igényeinek.

Mi történjen a régi panelekkel, hova kerüljenek? "Egyeztessen a lakcíméhez legközelebb eső veszélyes és speciális kezelést igénylő hulladék feldolgozókkal. De a legjobb választás, ha a kivitelezőt bízza meg az elszállítással" - szögezte le Klinghammer. 

 

(X)

Címlapkép: canva