A kutatók 28 különböző rizsfajtát vizsgáltak, és megállapították, hogy a megemelkedett CO₂-szint és hőmérséklet szinergikus hatással van a rizsszemek arzéntartalmára. A szervetlen arzén koncentrációja jelentősen nőtt, különösen az elárasztásos módszerrel termelt rizsben, amely vízben terem. A jelenség hátterében a talaj biogeokémiai tulajdonságainak megváltozása áll: a melegebb és magasabb CO₂-tartalmú környezet elősegíti az arzén redukált, mérgezőbb formáinak kialakulását, amelyeket a rizsnövény könnyebben felvesz.
A szervetlen arzén krónikus expozíciója (vagyis a mérgező elemnek való tartós kitettség) pedig súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A kutatás kiemeli, hogy
a jelentős és hosszú távú arzénbevitel növeli a tüdő-, a hólyag- és a bőrrák kockázatát, emellett összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, valamint immun- és idegrendszeri zavarokkal is.
Modellezték is a hatásokat
A kutatók hét jelentős rizsfogyasztó országra (Banglades, Kína, India, Indonézia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Vietnám) modellezték a klímaváltozás hatásait 2050-ig, és az eredmények szerint az arzénbevitel olyan mértékben nőhet, hogy az több tízmillió rákos megbetegedést és más jelentős egészségügyi problémákat okozhat. Az Inside Climate News cikke szerint