Musk életre kelti a sci-fi könyveket

2024. október 15. 10:28

Elon Musk legújabb bemutatója szerint a Tesla nemcsak a humanoid robotok fejlesztésében tett hatalmas lépést előre, de az önvezető autók terén is újdonságokkal rukkolt elő.

2024. október 15. 10:28
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

A Tesla bemutatóján Elon Musk és csapata felfedték legújabb fejlesztéseiket. A feltaláló-cégvezető a saját fejlesztésű önvezető taxijával érkezett a színpadra, ahol röviden ismertette a Cybercabben rejlő lehetőségeket, például hogy az autóban még pedálok sincsenek. Emellett a biztonságosságáról is beszélt, elmondása szerint az önvezető autók tízszer megbízhatóbbak, mint hagyományos társaik.  

A Cybercabról bővebben 

A Cybercab egy teljesen autonóm elektromos taxi, amely sofőr nélkül közlekedik, és kizárólag elektromos meghajtással működik. A Tesla ezzel a fejlesztéssel a városi közlekedés jövőjét kívánja megváltoztatni, olyan rendszert alkotva, amely fenntartható, kényelmes és hatékony alternatívát kínál a hagyományos taxizás vagy tömegközlekedés helyett.  

A Cybercabet a Tesla fejlett mesterségesintelligencia-rendszere vezérli, amely lehetővé teszi, hogy a jármű magától közlekedjen a forgalmas utcákon.

 A cég elképzelése az, hogy az utasok egyszerűen egy alkalmazáson keresztül hívhatják a taxit, ami aztán sofőr nélkül viszi őket a kívánt helyre. Mivel a jármű elektromos, a környezetre gyakorolt hatása is minimális, sőt, Musk elmondta, amennyiben az autonóm járművek elterjednek, a parkolóhelyek zöldövezetté alakíthatók. 

Kiemelte, hogy az autonóm járművek forradalmasíthatják a közlekedést, hiszen megszűnik a vezetési fáradtság, az emberek pedig jobban kihasználhatják az utazásra szánt időt – legyen szó munkáról, pihenésről vagy épp szórakozásról. Ezáltal – ahogyan a Tesla-vezér fogalmazott – a jármű gyakorlatilag visszahozza az árát, mivel az idő pénz – tette hozzá. Emellett a töltést is forradalmasítani kívánják, amit vezeték nélkül is meg lehet majd úgy, hogy elég lesz egy töltőállomáson leparkolni. 

Musk hozzátette, hogy reményei szerint már 30 ezer dollárért (körülbelül 11 millió forintért) hozzá lehet jutni a Cybercabhez, hiszen az alapvető alkatrészeken kívül gyakorlatilag már csak fejlett gépi látásra és mesterséges intelligenciára van szükség ahhoz, hogy jól működjön, így az előállítási költsége viszonylag alacsony. 

Elképzeléseik szerint jövőre Texasban és Kaliforniában már bevezetik a teljesen önvezető autókat, 2026-27 körül pedig már a Cybercab is szelheti az utakat. 

A taxi után bemutatták a Robovant is, amely egy limuzinszerű, akár húsz ember befogadására képes, igazán futurisztikus jármű.

Otthonunkba is beférkőzhet a Tesla fejlett robotja 

Az autonóm járművek mellett a Tesla egy másik újdonsággal is előrukkolt: a humanoid robotjaival. Bár a koncepció nem egyedi – hiszen mások is gyártanak humanoidokat – 

a Tesla Optimus 2-je nemcsak gyárakban vagy ipari környezetben, hanem otthonainkban is fontos szerepet tölthet be. A Tesla új robotja segíthet például a takarításban, a bevásárlásban vagy akár az egyszerűbb ételek elkészítésében is.

 Képzeljük csak el, hogy amíg mi dolgozunk, a robot kitakarítja a nappalit, vagy elpakolja az edényeket. Még a kertgondozásban is hasznos lehet: locsolhatja a növényeket, összeszedheti a lehullott leveleket, és megkímélhet minket az aprólékos kerti munkáktól. De az Optimus 2 nem csak ezekre képes. Különösen nagy hasznára lehet az időseknek vagy mozgásukban korlátozott embereknek, hiszen segíthet nekik felkelni, mozogni, emlékeztetheti őket a gyógyszerbevételre, és akár főzhet is számukra. De emellett akár besegíthet a gyermekek gondozásában, vigyázhat rájuk, taníthatja őket és játszhat velük, de a kutyát is megsétáltathatja, ha azt kérjük tőle. 

Musk elmondása szerint a robot 20-30 ezer dollárba fog kerülni, tervei szerint tehát olcsóbb lesz, mint a Cybercab.  

Az eseményen nem derült ki, pontosan milyen hosszú az Optimus 2 akkumulátorideje, de Musk elmondta, hogy kifejezetten odafigyeltek az energiahatékonyságra, sőt az akkumulátorok cserélhetők, így akár egész nap folyamatosan működhet. 

Musk és csapata nemcsak a színpadon állva vázolta fel a jövő technológiáit. Egy igen látványos bemutatón vehettek részt az ottlévők, ahol a Tesla robotok egy üvegfal mögött táncoltak. 

Emellett az esemény résztvevői közvetlen interakcióba is kerülhettek a Tesla-robottal, ami humorosan, gesztikulálva válaszolt a kérdésekre, szinte emberien.  

Összességében a Tesla bemutatója ismét bizonyította, hogy Elon Musk és csapata nemcsak a technológiai fejlődés élvonalában jár, hanem képesek olyan újító megoldásokat kínálni, amelyek valóban közelebb hozzák a jövőt. Legyen szó a Cybercabről vagy az Optimus 2-ről, a cég víziói valósággá formálják azt, amit korábban csak a sci-fi világában képzeltünk el. Ahogy ezek a technológiák egyre közelebb kerülnek a hétköznapokhoz, úgy tűnik, hogy a Tesla nemcsak az autóipart, hanem az életünk minden aspektusát forradalmasítani kívánja. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: X/Tesla

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. október 15. 12:17
Musk életre kelti a sci-fi könyveket Ez olyan
gilou-au-clavier
2024. október 15. 12:04
Nyilvánvaló, hogy a mérhetetlen városi és elővárosi autóáradat tarthatatlan.
pandalala
2024. október 15. 11:49 Szerkesztve
egyébként, ez hülyeség, nem? ... nemsokára, teljesen a virtuális valóságban fogunk élni ... ott nem lesz szükség fizikai helyváltoztatásra!! ---- :-DD egyáltalán, még ülni sem kell tudni, elég lesz hogyha kapaszkodás nélkül tudunk feküdni a földön, mint manapság egy enyhén ittas ember .. ;-))
2024. október 15. 11:48 Szerkesztve
Jobb lenne, ha azon törné a buksiját, hogyan lehetne az USA-át megállítani a bolygó felperzselésében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!