Íme a világon legtöbbet eladott okostelefonok

2024. szeptember 21. 13:38

Röviden összefoglalva: Samsung az iPhone ellen. És nem az utóbbi áll nyerésre.

2024. szeptember 21. 13:38
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Folyamatos az öldöklő küzdelem a Samsung és az Apple között a globális okostelefon-piac legnagyobb szeletének megszerzéséért. A mérleg serpenyője még mindig a dél-koreai vállalat felé billen: a Samsung a világ 38 országában birtokolja a legnagyobb részesedést, megelőzve a 16 országban vezető Apple-t. A győztes olyan helyeken is átvette a vezetést, ahol előtte az Apple dominált, például Szingapúrban, Tajvanon és Hongkongban. Emellett változatlanul az élen áll (40 százalékos részesedéssel) az olyan „telefonfaló” országokban, mint Brazília vagy Chile. 

A Visual Capitalist ábráján a 2024-es második negyedévi adatok eladási számai, valamint a vállalatok piaci részesedése látható: a pillanatfelvétel képe azonban csalóka. A Samsung 53,9 millió eladott készülékkel ugyan a globális torta 18,9 százalékát habzsolta be, ám részesedése egy évtized alatt 24,8 százalékról csökkent idáig. Ez éppen az Apple globális jelenlétnövekedésének (45,2 millió eladott iPhone), valamint a kínai mobilgyártók előretörésének köszönhető. 

A verseny tavaly kiegyenlítődni látszott: 2023-ban az Apple (232 millió eladott iPhone-nal) először előzte meg a Samsungot (227 millió értékesített készülék) a globális piaci részesedésben, a trón visszavétele azonban gyorsan ment a dél-koreai cégnek. Az Apple a kínai kereslet gyengülésével magyarázza a visszaesést: idén először szorult ki az öt legnagyobb kínai gyártóval folyó versenyből.  

 

A harmadik helyen a kínai Xiaomi áll, amely a globális okostelefon-piac 14,8 százalékát uralja, 42,3 millió eladott készülékével. Ez azt jelenti, hogy a vállalat mindössze tíz év alatt háromszorosára növelte a globális piaci jelenlétét. Ezt követi két másik kínai okostelefon-óriás, a vivo és az OPPO, amelyek mindegyike több mint 25 millió darabot adott el 2024 második negyedévében. 

A jelen és a jövő már a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságáról szól. Minden vállalat igyekszik a leggyorsabban és a legötletesebben integrálni a csúcsmegoldásokat. Hogy hogyan alakul a verseny az elkövetkezendő években, azt nagy valószínűséggel ennek az igyekezetnek a sikere fogja eldönteni.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Trusted Reviews  

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. szeptember 21. 15:37
Helyes, Samsung vagy Apple, kínait nem veszünk. Jó lett voln, ha a Windows Phone is életben marad...
Ergit
2024. szeptember 21. 13:46
A nagy szemfényvesztők csatája! :)
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 13:41
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­­k­­­e­­l­­d­ ­­­a­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­n­­­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!