Itt vannak a számok: csúcson a foglalkoztatás, csökken a munkanélküliség

2024. szeptember 27. 10:38

A foglalkoztatottak száma 32 ezer fővel nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta a nyári hónapokban 4,3 százalékra mérséklődött, ami 0,4 százalékpontos csökkenés a téli csúcshoz képest. Továbbra is érdemi munkaerő-tartalék található, elsősorban a nők, a 25 éven aluliak, az 55 év felettiek és az alacsonyan képzettek körében.

2024. szeptember 27. 10:38

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A foglalkoztatottak száma a hazai elsődleges munkaerőpiacon érdemben, 43 ezer fővel bővült. Ezzel szemben éves bázison kismértékben csökkent a külföldi telephelyen dolgozó, de magyarországi háztartásban élő munkavállalók száma, miközben a közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma is közel 10 ezer fővel, 58 ezerre mérséklődött.

A szezonálisan kiigazított adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy a foglalkoztatás éven belül már tetőzött, hónapról hónapra csak kismértékben változik. Ebben szerepet játszik a munkaerőpiac szerkezetének belső átrendeződése: a közfoglalkoztatotti létszám csökkenése az elmúlt fél év során gyorsult fel, illetve a külföldi telephelyen dolgozók számának koronavírus-járvány utáni visszarendeződése is megállt a legfrissebb adatok alapján. Az ő létszámuk hónapok óta 110 ezer fő alatt alakul, amely több mint 10 ezerrel marad el a 2019 végi csúcstól. 

Hogyan alakul az aktivitás? 

A foglalkoztatáshoz hasonló képet mutat az aktivitás alakulása is, a korábbi időszak gyorsabb bővülése után az elmúlt hónapok itt is megtorpanást mutatnak, hónapról hónapra csak kismértékű elmozdulás látható az adatokban. Ez a folyamat ugyanakkor támogatja a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenését, ami az elmúlt időszakban elsősorban a munkaerőpiacra újonnan belépők miatt emelkedett meg, nem pedig az elbocsátások következtében. 

A munkanélküliségi ráta a nyári hónapokban 4,3 százalékra mérséklődött, ami 0,4 százalékpontos csökkenést jelent a téli csúcshoz képest. 

Mi várható az év hátralévő részében? 

A foglalkoztatás várakozásaink szerint az év hátralévő részében a jelenlegi szint környékén alakulhat, csak lassú ütemben emelkedhet tovább, ennek köszönhetően a munkanélküliségi ráta is csak fokozatosan tud tovább mérséklődni. Az állástalanok részaránya emiatt csak a jövő év első felében csökkenhet ismét 4 százalék alá. Ezt támogatja majd, hogy a gazdasági növekedés fokozódásával a munkaerő iránti kereslet is tovább élénkülhet, ennek nyomán ismét erősödésnek indulhat a magyar gazdaságban a munkaerőhiány, ez pedig újabb lendületet adhat a bérdinamikának. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy 

a magyar gazdaságban továbbra is érdemi munkaerő-tartalék található, elsősorban a nők, a 25 éven aluliak, az 55 év felettiek és az alacsonyan képzettek körében. Az ő munkaerőpiaci integrációjukat a kormányzati programok, mint például az Ifjúsági Garancia Plusz Program is támogathatja. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 27. 10:54
Statisztika.. annyit is ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!