Bővül a boltok forgalma, de még óvatosak az emberek

2024. szeptember 05. 11:49

A kiskereskedelem egyelőre lassan bővül, főként mert a fogyasztók óvatosabbak a nem létfontosságú vásárlásokkal, és az olcsóbb online vásárlási lehetőségekkel is gyakrabban élnek.

2024. szeptember 05. 11:49

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A kiskereskedelmi forgalom éves alapon júliusban is bővült, 2,5 százalékkal a kiigazított adatok alapján, ugyanakkor a havi bázisú indexek szerint továbbra sem látható a várt felpattanás, összességében pedig április óta stagnál a forgalom volumene. 

Júliusban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi forgalom húzta az ágazatot, itt a volumen 3,8 százalékkal emelkedett egy év alatt,azzal együtt, hogy a havi index stagnálást mutatott. A nem élelmiszer-forgalmat továbbra is elsősorban a gyógyszerek, az illatszerek húzzák, illetve a csomagküldő és internetes vásárlások. A kiskereskedelmen belül ezt a szegmenset két tényező is visszafogja, egyrészről az óvatossági motívum nyomán a fogyasztók jellemzően a nem létfontosságú vásárlásaikat halasztják el, azokkal várnak ki, másrészről ezen a területen az online vásárlási lehetőségek bővülésével a háztartásoknak rengeteg lehetőségük van külföldről kényelmesen beszerezni a szükséges termékeket, több esetben a hazainál olcsóbban. 

Élelmiszer- és üzemanyag-forgalom 

Ezzel szemben az élelmiszer-forgalom bővülése júliusban lassabb volt, itt éves bázison 2,0 százalékos növekedést regisztrált a KSH, miközben havi alapon 0,7 százalékos mérséklődést. A határon túli vásárlások szerepe ezen szegmensben is megjelenhet, ugyanakkor kiemelendő, hogy az élelmiszer-forgalom a magas inflációs időszakban kevéssé esett vissza, így itt a bázis sem olyan alacsony. 

Júliusban az üzemanyag-forgalom sem tudott lendíteni a kiskereskedelmen, a turizmus élénkülése és a nyári utazások nyomán a forgalom havi alapon ugyan nőtt 0,4 százalékkal, azonban a magas üzemanyagárak itt is visszafoghatták a keresletet, és ez hozzájárulhatott az éves alapú 0,6 százalékos mérséklődéshez. 

Mi várható a következő hónapokban? 

A mai adatok alapján a harmadik negyedév kezdetével sem oldódott fel az óvatossági motívum, a kiskereskedelmi forgalom felpattanására továbbra is várni kell. Az infláció alacsonyabb szinten való stabilizálódása nem bizonyult elegendőnek, a felmérések alapján a háztartások még mindig magasabb inflációt érzékelnek, és ahhoz is időre van szükség, hogy alkalmazkodjanak a magasabb árszinthez, a vásárlások során használt referenciaárakat is az aktuális árakhoz igazítsák. Emiatt a fogyasztás kevéssé tudja támogatni a gazdasági növekedést és ellensúlyozni a külső környezet gyengélkedése nyomán visszaeső export-, illetve beruházási dinamikát. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. szeptember 05. 18:25
ujujuj sikító szellemből kifogyott a szellem és a szufla?
2024. szeptember 05. 16:51 Szerkesztve
Értjük egy szavú Orvbán, vállán a nemzetgazdaság növelése terhével, egy szavához hűen, fülön fogta, térdre, majd kétvállra kényszerítette az inflációt. De, ha ilyen pompás a helyzet, mi szükség is van a pénzügyileg tudatos VÁLASZTÓK adózott jövedelméből képzett megtakarításaik hozamát 13%-os szocho elvonással sújtani? Ami kiterjed, vagy nem terjed ki a Magántőke Alapokra és Kockázati Alapkezelőkre? Arról nem is beszélve, hogy a bankok és brókerek már különadót fizettek a náluk elhelyezett megtakarítások pénzforgalmi hozama után, ami csökkenti a hozamot ugyebár. ://www.portfolio.hu/gazdasag/20240709/igy-nez-ki-a-kormany-nyari-adoemelo-csomagja-697527 Ez lenne az Orvbáni FOLYTATJUK! jelszó alatt a középosztály felemelése, vagy inkább az Orvbán kompból kidobása?
Patika
2024. szeptember 05. 13:47
az hogy forintban több van a bolti kasszákban még nem forghalom növekedés. Azt egyefdül az eladott áruk mennyisége fejezhetné ki, de azt nem figyel senki. Nem véletlenül. Abból kiderülne hogy az idén kevesebb jut az emelt bérből az asztalra, mint a tavalyi kevesebből. Ez olyankor van, amikor kevesebbet kapsz, mint amit értük kérnek. Persze meglehet az is hogy ajtónyitás számlálókat szereltek fel és a kispénzűek többször mentek le a boltba kenyér helyett zsömlét venni.
Patika
2024. szeptember 05. 13:41
Az hogy névleg többet költenek forintban még nem forgalomnövekedés. Ekkora áremelések után azt csak az értékesített áruk mennyisége tükrözné, amit persze direkt nem figyel senki. (mert akkor kiderülne, hogy több pénzből kurvára (kb 40 %-al) kevesebb jut az asztalra, mint tavaly.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!