Irodai munkások lehetnek a mezőgazdászokból

2024. augusztus 14. 15:24

A mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban várhatóan évi 23,2%-os növekedést mutat 2022 és 2032 között, így a piac értéke 2032-re eléri a 14,6 milliárd dollárt. Az MI-technológiák, mint például a gépi tanulás és drónok, jelentősen növelik a termés hatékonyságát és segítenek minimalizálni a szélsőséges időjárás okozta veszteségeket.

2024. augusztus 14. 15:24
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

A mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazásai az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül, köszönhetően a technológiai innovációknak és a digitalizáció előrehaladásának. Az Allied Market Research jelentése szerint az MI a mezőgazdaságban várhatóan óriási növekedést fog mutatni a következő évtizedben, 2022 és 2032 között évi 23,2 százalékos összetett éves bővülési ütemmel (CAGR). Ez azt jelenti, hogy a piac értéke nyolc év múlva eléri a 14,6 milliárd dollárt. 

Piaci hajtóerők 

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik fő mozgatórugója a növekvő élelmiszerigény, amelyet a globális népességnövekedés táplál. Az MI-technológiák, mint például a gépi tanulás, a drónok, az automatizált gépek és az érzékelő technológiák javítják a termés és az állattenyésztés hatékonyságát, miközben minimalizálják az erőforrások, például a víz és a műtrágya pazarlását. 

Egy másik fontos tényező a klímaváltozás hatása, hiszen emiatt egyre gyakoribbak és intenzívebbek a szélsőséges időjárási események, mint például a hőhullámok, aszályok, árvizek és viharok. Ezek súlyosan károsíthatják a termést és az állattenyésztést, ami termeléskiesést és jelentős gazdasági veszteségeket eredményez. A hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok, amelyek nem számolnak az ilyen szélsőségekkel, gyakran nem képesek megfelelően védekezni ezek ellen, így a gazdák nagyobb kockázatnak vannak kitéve. 

 Az MI segíthet a gazdáknak az időjárási minták és a talaj állapotának előrejelzésében, valamint a kártevők és betegségek felismerésében, kezelésében. A különböző alkalmazások elősegítik a fenntarthatóbb gazdálkodási módszerek bevezetését, amelyek nemcsak a termés mennyiségét, hanem annak minőségét is javítják. 

Főbb szegmensek 

Az MI alkalmazása a mezőgazdaságban több területre is kiterjed, és ezek közül néhány különösen gyors növekedést mutat. A növénytermesztés és az állattenyésztés automatizálása az egyik legfontosabb terület, ahol a mesterséges intelligencia megváltoztatja a mezőgazdaság működését. A precíziós mezőgazdaság, amely az MI segítségével elemzi a talaj, a növények, az állatok állapotát, és ez alapján optimalizálja a termelést, különösen nagy figyelmet kap. 

Az MI-alapú rendszerek, amelyek a drónokkal és szenzorokkal együttműködve működnek, lehetővé teszik a mezőgazdasági területek valós idejű monitorozását és elemzését. Ez különösen hasznos a termés hozamának növelésében és a veszteségek minimalizálásában. Az adatvezérelt gazdálkodás egyre népszerűbbé válik, mivel lehetőséget ad a gazdáknak arra, hogy pontosabban kezeljék a termelési ciklusokat és optimalizálják a hozamot. 

Ezeken felül számos izgalmas feladatot is elláthat a technológia, ahol a mesterséges intelligencia a robotikával vegyül. Egyes robotok például képesek érzékelőkkel és kamerákkal azonosítani az érett gyümölcsöket, óvatosan leszedni őket a fáról, és precízen a csomagolórekeszekbe helyezni azokat. Ez a folyamat nemcsak gyorsabb, hanem kíméletesebb is, minimálisra csökkentve a gyümölcsök sérülésének az esélyét. 

A robotok másik érdekes alkalmazási területe a gyomirtás és a növényvédelem. Vannak olyan mezőgazdasági eszközök, amelyek képesek precízen azonosítani és eltávolítani a gyomokat anélkül, hogy kárt tennének a haszonnövényekben. Egyes robotok célzottan permetezhetik a növényvédő szereket, csökkentve ezzel a felhasznált vegyszerek mennyiségét, ami környezetkímélőbb és gazdaságosabb megoldás. Az alábbi videóban látható robot nem csupán kezeli a növényeket, de adatokat is gyűjt róluk. 

Sőt, nem csak a csomagolásban, a szüretelésben is aktívan részt vesznek. 

Az állattenyésztésben szintén egyre gyakoribb a modern megoldások használata, például az automatikus etetőrendszerek és fejőrobotok révén. A Lely Exos egy olyan innovatív rendszer, amely automatikusan lekaszálja, és közvetlenül a tehenek elé szállítja a friss füvet. Ez a szisztéma teljesen önjáró, így a gazdáknak nem kell a fű kaszálásával vagy szállításával foglalkozniuk. 

Bár nem klasszikus értelemben vett robotok, a drónok is rendkívül hasznosak a modern mezőgazdaságban. Feladataik közé tartozik a növényállomány légi megfigyelése, a tápanyaghiány azonosítása, a vízhiányos területek felderítése, valamint a precíziós permetezés. Vannak köztük, amelyek a vetést is elvégezhetik, szisztematikusan szórva a magokat a földek felett. 

Ilyen a 2022-ben megjelent DJI Agras T40, amely egy kifejezetten mezőgazdasági célokra tervezett drón. A gépet egy nagy teljesítményű permetezőrendszerrel szerelték fel, így ideális a nagyobb területekhez is. A T40-es modellnek 40 literes a tartálykapacitása, és egy töltéssel akár 21 hektárnyi területet is képes lefedni. 

Emellett fejlett szenzorokkal és kamerákkal látták el, amelyek fel tudják térképezni a földterületeket is. Ez lehetővé teszi a gazdák számára, hogy valós időben információkat gyűjtsenek a növények egészségi állapotáról, a talaj nedvességtartalmáról és egyéb kritikus tényezőkről. Az ilyen adatvezérelt megközelítés segít a gazdáknak abban, hogy optimalizálják a termelést, és időben beavatkozzanak, ha problémákat észlelnek, például tápanyaghiány vagy kártevők jelenléte esetén.

Kihívások és kilátások 

Annak ellenére, hogy az MI-nek óriási a potenciálja a mezőgazdaságban, számos kihívással is szembe kell néznie. Az egyik legnagyobb akadály a technológiai bevezetés magas költsége. Sok kis és közepes méretű gazdálkodónak nincsenek meg a szükséges erőforrásai ahhoz, hogy MI-megoldásokat integráljanak a gazdálkodási gyakorlatukba. Ezenkívül a technológia alkalmazása jelentős ismereteket és képzést igényel, ami további akadályt jelenthet. 

További kihívás a jogi és etikai kérdések kezelése, különösen az adatvédelem és a mesterséges intelligencia által hozott döntések átláthatósága. A gazdák adatainak védelme és az MI-rendszerek által hozott döntések megértése egyre fontosabb lesz a technológia elfogadása során. 

Mindezek ellenére a jövő kilátásai biztatók. Az MI integrálása a mezőgazdaságba nemcsak a termelés növelését, hanem a fenntarthatóság javítását is ígéri. Ahogy a technológia fejlődik és elérhetőbbé válik, várhatóan egyre több gazda fogja kihasználni az általa nyújtott előnyöket. 

Összességében az MI szerepe a mezőgazdaságban az elkövetkező években tovább nő, köszönhetően a technológia gyors fejlődésének és a globális kihívásoknak, amelyekkel a mezőgazdasági szektor szembesül. A piac 2032-re várhatóan eléri a 14,6 milliárd dollárt, ami egyértelműen jelzi, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása nem csupán egy trend, hanem alapvető átalakulást hoz ezen a területen. Az MI nemcsak a termelékenység növelésében és a költségek csökkentésében játszik majd kulcsszerepet, hanem hozzájárul a fenntartható és hatékony mezőgazdasági gyakorlatok kialakításához is. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/Rosta Tibor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 295 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. augusztus 14. 17:01
Leforditom magyarra: nincs aki dolgozzon
RasPutin
2024. augusztus 14. 16:42
A fidesz mit tett vízgazdálkodás ügyben 14 év alatt? Pl. van terv a Duna-Tisza csatorna folytatására?
Novicsok-5
2024. augusztus 14. 16:04
Magyarország előbbre tart, nálunk már a katona is taníthat elméleti testnevelés órát.🤣
Welszibard
2024. augusztus 14. 15:54
Erre a torz fejlődésre kell a Fidesznek értelmes választ adnia. Ez a túlhajtott intenzív termelés vezetett oda, hogy a termőtalaj a végsőkig ki lett zsákmányolva, s a mesterséges, vegyszeres pótlás miatt íztelen a legtöbb termék. Szörnyű látvány ahogy a vasketrecekbe zárt szarvasmarhákat zabáltatják, hogy tejet és húst "termeljenek". Ez szinte Madách Az ember taragédiája Falanszter jelenetét idézi. Ennél a Himalája lejtőin az Isten szabad ege alatt legeltetett tehenek bánásmódja is százszor emberibb és fenntarthatóbb,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!