Megjöttek a legfrissebb KSH-adatok: olyan mutató nőtt most nagyot, ami miatt kilőhet a fizetése

2024. augusztus 23. 12:14

Kedvező képet fest a munkaerőpiac helyzete, de nemcsak ez a jó hír a friss adatok szerint.

2024. augusztus 23. 12:14

Nyitókép:  Getty Images/Manuel Augusto Moreno

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Továbbra is összességében kedvező képet fest a munkaerőpiac helyzete. A májusjúliusi időszakban 4 millió 746 ezren dolgoztak Magyarországon a 1574 éves korosztályban, ami több mint 18 ezer fős bővülést jelent a megelőző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatok alapján a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban tetőzhetett. A gazdasági növekedés lassulása, a külső kereslet gyengélkedése, valamint a belső kereslet a háztartások óvatossági motívuma miatt vártnál lassabb helyreállása visszafogja a vállalatok munkaerőigényét. 

Egy év, 26 ezer fős emelkedés  

A májusijúliusi időszak esetében is elmondható, hogy a foglalkoztatás éves alapú növekedése elsősorban a hazai elsődleges munkaerőpiacon ment végbe. Itt a foglalkoztatás egy év alatt 26 ezer fővel emelkedett, a rendelkezésre álló második negyedéves adatok alapján elsősorban a szolgáltató szektorban, amelyet a külső kereslet gyengélkedése kevéssé érint. 

Nőtt emellett a külföldi telephelyen dolgozó, azonban magyarországi háztartásban élők száma is kismértékben, azonban 109 ezer fős létszámuk továbbra is érdemben elmarad a koronavírus-járvány előtt tapasztalt szinttől, vagyis hasonlóan a nemzetközi turizmushoz, lassú visszarendeződésről beszélhetünk ezen a téren is. 

A közfoglalkoztatás elérte a kitűzött célját  

Tovább csökkent ellenben a közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma. A KSH felmérése szerint a májusjúliusi időszakban már csak közel 57 ezren dolgoztak a közfoglalkoztatási programok keretében. Ez 2013 eleje óta a legalacsonyabb létszám. Az adatok azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatás elérte a kitűzött célját: nagyszámú, korábban inaktív munkaerőt tudott bevonzani az elsődleges munkaerőpiacra egyrészről a munkalehetőség biztosítása, másrészről pedig a képzések révén. Ezzel együtt is szükség lehet a programok további fenntartására, tekintve hogy jelentős, sok esetben alacsonyan képzett, bevonható munkaerő áll még rendelkezésre a gazdaságban, illetve az ország egyes területein az elhelyezkedés továbbra is érdemi akadályokba ütközik, így a közfoglalkoztatás átmeneti megoldást tud jelenteni. 

Aktivitási trendek 

A foglalkoztatással párhuzamosan az aktivitás fokozódása is lelassult az elmúlt hónapokban, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest még így is 30 ezer fővel nőtt a munkaerőpiacon foglalkoztatottként vagy munkanélküliként megjelenők száma. A jelenlegi 68,0 százalékos aktivitási arány több mint 3 százalékpontos növekedést jelent a koronavírus-járvány előtti időszakhoz és nagyságrendileg 11 százalékpontosat 2010-hez viszonyítva, ugyanakkor az északi uniós országokhoz viszonyítva 3-4 százalékpontos bővülésre még lehet tér a munkaerőkínálatot illetően. 

Folytatódott ezen felül a munkanélküliségi ráta mérséklődése is. A 1574 éves korosztályban a májusjúliusi időszakban a munkaerőpiacon megjelenőknek már csak a 4,2 százaléka nem rendelkezett álláshellyel, amely 210 ezer főt jelent.    

Mi várható idén a munkaerőpiacon? 

Várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma a következő hónapokban lassú ütemben, de tovább emelkedhet, aminek köszönhetően a munkanélküliségi ráta is tovább tud majd mérséklődni, azonban idén éves átlagban még 4 százalék felett maradhat az állástalanok részaránya.

Jövőre a gyorsabb gazdasági növekedés, valamint a zajló nagyberuházások nyomán tovább fokozódhat a munkaerő iránti kereslet, miközben a gazdaságban lévő munkaerő-tartalék kiaknázása csak fokozatosan mehet végbe. Ennek eredményeként ismét erősödhet a munkaerőhiány a gazdaságban, ami így a bérek további emelkedésének ad majd támaszt, miközben a munkanélküliségi ráta is 3,8 százalékra mérséklődhet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. augusztus 31. 18:14
A libbcsikommcsik baszhatjak ostoba politikájukat. Messiásukat! Magyar Rácuppanós Péter a TISZA párt őrjöngő elnökével együtt!! .. nyihahahehehihihu...✓
llnnhegyi
2024. augusztus 31. 18:10 Szerkesztve
Minden téren szépen fejlődik, hasít a NER! Érik a libbcsikommcsik 2026-s újabb 2/3-s veresége. Ez így nagyon rendben van! Piros a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy,nem hátra! ==================✓ A libbcsikommcsi politikusok, szakértők, újságírók,trollok keseregnek jajonganak! Taccson maradnak 2030-ig!
gekk
2024. augusztus 24. 14:04
Győzelmi jelentés ostoba orbitcsicskáknak. Orbiték persze habzsidőzsiznek, hiszen közpénzből emelgetik naguknak a meg nem érdemelt fizetésüket. Akár még vészhelyzet idején is.
Skywalker_bp
2024. augusztus 23. 15:12
Szerencsére az emberek nem a Mandiner cikkei alapján mérik le az elbaltázott gazdaságpolitika árát. Hanem azon, hogy látják mwnnyire nem ér semmit a pénzünk sehol. De biztosan kilő. Max. Orbáné. Meg a minisztereié
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!