Egyetlen ábrán a világ leglátogatottabb weboldalai

2024. augusztus 03. 20:28

A Google-t nem lehet letaszítani a trónról, Elon Musk pedig jó lóra tett, amikor megvásárolta az immár X néven futó Twittert – és ha már X, igen, a top 15-ben van pornóoldal is.

2024. augusztus 03. 20:28
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Több mint 5,4 milliárd ember használja rendszeresen az internetet, ami a világ népességének 67,1 százaléka. A Visual Capitalist a SimilarWeb júniusi adatai alapján gyűjtötte össze és tette egyetlen ábrára azt a tizenöt oldalt, amelyet a legtöbben nyitottak meg eddig 2024-ben. 

A világ legforgalmasabb webhelye továbbra is a Google, amely a globális forgalom 18 százalékáért felel. Az Alphabet tulajdonában lévő oldalon naponta több mint 8,5 milliárd keresést kezdeményeznek, e szám mellett labdába sem rúghatnak mások. A második helyezett ráadásul a szintén az Alphabet-istállóhoz tartozó YouTube lett, 6,96 százalékos részesedéssel. 

Hasítanak a közösségi felületek is, a Meta két oldala, a Facebook (15 milliárdos havi felkeresés) és az Instagram (7 milliárdos látogatás) 3,41, illetve 1,55 százalékos forgalmat generál, az ötödik helyre pedig egyáltalán nem csendben megérkezett Elon Musk korábban Twitter, immár X néven futó oldala a maga havi 6 milliárd megtekintésével.  

A kínai keresőóriást, a Baidut (4 milliárd bekukkantás) a Wikipédia követi szintén 4 milliárd látogatással – helyezésének különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan oldal a listában, amely nem profitorientált webhelyként működik. 

A tízes rangsort a Yahoo!, az orosz Yandex és a szintén metás WhatsApp zárja havi 3-3-3 milliárd látogatóval, a 11. helyre azonban ugyanekkora felhasználási mutatóval megérkezett a ChatGPT, ami jól tükrözi az új technológia hihetetlen népszerűségét.  

 

A Reddit-felhasználók a tizenkettedik helyre repítették oldalukat, aztán jön a kakukktojás. A cseh Xvideos a full felnőttartalmával a tizenharmadik helyet szerezte meg – havonta kétmilliárd látogatás zajlik a pornóbirodalomban. A TikTok a tizennegyedik helyen végzett, míg a listát az Amazon zárja. 

Az ábrán is azonnal látható az Egyesült Államok dominanciája: a tizenötből tizenegy pozíciót foglalnak el az amerikaiak, kínai ezzel szemben csak kettő szerepel rajta, ezek azonban együttesen a globális forgalom 1,49 százalékáért felelnek.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Ron Lach 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. augusztus 04. 10:43
"a Wikipédia követi szintén 4 milliárd látogatással – helyezésének különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan oldal a listában, amely nem profitorientált webhelyként működik." De nem is fizet semmit sem a dolgozóinak.
paperfellow
2024. augusztus 04. 03:53
Valaki beveszi azt, hogy a tic-toc csak kétmilliárd letöltést hoz össze egy hónap alatt? Tehát egy átlag kínai havonta csak másfél videót néz meg? És akkor a nyugati találatok még sehol? Tulajdonképpen akkor miért is akarják betiltani?
Akitlosz
2024. augusztus 04. 03:08
Nem mondanám. A youtube videókból rengeteget lehet tanulni. Nyelvet, programozást, történelmet, rengeteg praktikus dolgot. Sok az oktatóvideó. És persze kultúrát is közvetít sokat. A facebook és a hasonló oldalak nem közösséget építenek, hanem kapcsolati hálót.
Akitlosz
2024. augusztus 04. 03:05
Miért pont TOP 15? Miért nem 10 vagy 20?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!