Durván fogy Európa népessége

2024. augusztus 19. 12:07

Magyarország népességfogyása egyáltalán nem kirívó abban az összeállításban, amelyet a minap az ENSZ közölt az 1990 és 2023 közti demográfiai folyamatokról. Térképen mutatjuk, hogy hol, milyen arányú volt a népességfogyás, és hogy mi van a trendek hátterében.

2024. augusztus 19. 12:07
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

A cikk szerzője a Makronóm elemzője.

Ha az elmúlt mintegy 30 évet népesedési szempontból elemezzük, azt láthatjuk, hogy 1990 és 2023 között a világ népessége több mint 50 százalékkal nőtt. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ez a világ minden országára érvényes: a migráció irányai, a ki- és bevándorlás alapjaiban határozta meg az egyes nemzetek népességének alakulását. Sem a növekedés, sem a népességfogyás nem volt ugyanolyan ütemű. 

A globális színtérről érdemes a fókuszt Európára helyezni. Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy a kontinens népessége az egyes országok esetében milyen arányban változott 1990 és 2023 között, mindezt az ENSZ World Population Prospects 2024 kiadványának adataira alapozva. 

 

 

A térképen kristálytisztán kirajzolódik, hogy a népességnövekedés és -csökkenés mennyire megoszlik Nyugat- és Kelet-Európában – az egykori vasfüggöny nyomvonalával néhol teljesen egybeesik. 

A nyugati országokban jelentős növekedés volt tapasztalható, még akkor is, ha a születési arányszámok a fejlett gazdaságokra jellemzően csökkentek: népesség bővülése a régióba irányuló nagyarányú, sok esetben kellő szabályozás híján illegális migrációra utal. 

Ha tovább böngésszük a térképet, azt láthatjuk, hogy Luxemburgban, Cipruson és Törökországban nőtt leginkább a népességszám, 1990 óta 74, 71, illetve 56 százalékkal. Itt azonban érdemes szűkíteni a fókuszt, és csupán az 1 millió főnél népesebb államokat górcső alá venni.  

Ebben a tekintetben már Törökország, Írország (48 százalék) és Svájc (32 százalék) regisztrálta a legnagyobb növekedést. 

Ha megnézzük azokat az államokat, ahol a népesség ez idő alatt fogyott, akkor jórészt Kelet-Európára kell tekintenünk. Oroszországban és a volt szovjet blokk több országában ma kevesebb ember él, mint 1990-ben, a berlini fal leomlásakor. A balkáni államokban szintén csökkenés tapasztalható, miután a térségből a jugoszláv háborúk után kivándorlási hullámok indultak meg. Ha sorrendet szeretnénk felállítani, Moldovában, Georgiában és Lettországban esett a legnagyobb arányban a népesség, 31, 30, illetve 29 százalékkal. 

Az IMF becslései szerint 1990 és 2015 között közel 20 millió kelet-európai hagyta el a régiót, ami nagyjából megegyezik Csehország és Magyarország lakosságával.  

***

Borítókép: Dreamstime

Kapcsolódó:

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

 

Összesen 638 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. augusztus 19. 14:17
Tasi János 2024. augusztus 19. 12:13 ..."De qrwajól néz ki ez a kubai utca!"... Látszik, hogy valamikor módos népek építették, amit a mostaniak is tisztelni igyekeznek...
Obsitos Technikus
2024. augusztus 19. 14:10
És Oroszország mióta nem Európa?
Akitlosz
2024. augusztus 19. 13:28
"Oroszországban és a volt szovjet blokk több országában ma kevesebb ember él, mint 1990-ben, a berlini fal leomlásakor." Mert a rendszerváltó rendszerek sem képesek európai életszínvonalat biztosítani a polgáraiknak, mint kommunizmus, miközben a határzárat lebontották. Az embereknek csak egy életük van. A jobb élet reménye vonzza őket. Közép-kelet Európában középtávon sem lesz jobb. Nyugat-Európát csakis úgy érheti utol, hogy Nyugat-Európa lezülleszti magát. 50 év és Kína felé fognak vándorolni a bevándorlók. Kína pár millió bevándorlót feltűnés nélkül képes elnyelni.
Akitlosz
2024. augusztus 19. 13:20
"1990 és 2023 között a világ népessége több mint 50 százalékkal nőtt." Na tetszik látni! Ez a baj! Nem kicsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!