Csak lassan oldódik a vásárlók óvatossága

2024. augusztus 06. 10:53

A KSH friss adatai szerint a kiskereskedelmen belül az élelmiszer-forgalom volumene 3,2 százalékkal haladta meg a megelőző évi szintjét, míg havi bázison csak a nem élelmiszer-forgalom tudott érdemben növekedni. A Makronóm Intézet elemzője értékeli a ma közzétett kiskereskedelmi adatokat.

2024. augusztus 06. 10:53

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A kiskereskedelmen belül az élelmiszer-forgalom volumene 3,2 százalékkal haladta meg a megelőző évi szintjét, miközben havi bázison 0,9 százalékos visszaesés történt. Az élelmiszer-forgalom esetében is látható egy érdemi havi ingadozás, a júniusi havi alapú csökkenés is inkább a májusi 1,5 százalékos bővülés korrekciójának tekinthető, miközben a forgalom éves bázison már hosszabb ideje emelkedik a jövedelmi helyzet javulásának köszönhetően. 

Javultak a nem élelmiszer-forgalom mutatói  

Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelem némiképp gyorsabb ütemben, 3,6 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, és itt havi alapon is számottevő, 1,0 százalékos növekedést mért a KSH. Igaz, ezen kategória esetében, az élelmiszer-forgalommal ellentétben, májusban volt nagyobb visszaesés. A havi élénküléshez a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, valamint a textil-, ruházati és lábbeliboltok forgalma járult hozzá. Éves szinten is eltérő folyamatok látszódnak: a csomagküldő és internetes forgalom húzza továbbra is ezt a szegmenst, ami mellett a gyógyszer, gyógyászati termék és illatszer forgalmát kell kiemelni, de már a ruházati cikkek, bútorok, műszaki cikkek forgalma is növekedést jelez éves alapon. Ez tehát arra utal, hogy még ha lassan is, de fokozatosan oldódik az óvatossági motívum, a háztartások növelik a nem létfontosságú kiadásaikat, azonban ezzel együtt is a kereslet összességében visszafogottnak tekinthető. 

Jelenleg az üzemanyag-forgalom sem tudja támogatni a kiskereskedelmet, itt az éves index csupán 0,5 százalékos bővülést mutat, amelyre az előző évinél magasabb üzemanyagárak is befolyással lehettek. 

A háztartások továbbra is óvatosak 

A mai számok alapján a második negyedéves, vártnál kedvezőtlenebb GDP-adatban a külső kereslet mellett a fogyasztás is jelentős szerepet játszhatott. A háztartások továbbra is óvatosak, a béremelkedésből fakadó jövedelembővülésüket csak részben fordítják fogyasztásra, annak egy jelentős részéből továbbra is a tartalékaikat töltik fel. Kérdés továbbra is, hogy az óvatossági motívum mikortól kezdhet el érdemben oldódni, mikortól nő meg a fogyasztási hajlandóság, amely támaszt jelentene a növekedésnek is, ellensúlyozva ezzel a külpiacok irányából érkező lassulás hatását. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Róka László 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 07. 17:01 Szerkesztve
A pénztelenséget a nulla vásárlólrtékű pénzköltés visszafogását vásárlói óvatosságnak nevezni nagyfokú arcátlanság. Hiába van 20%-al több béred nominálisan ha az árszint meg az előző évi 200 %-át veri. Kevesebbet tudunk venni sokkal drágábban, így a pénzbevétel 4-5 %-os növekedése csalűádon belül kb 30-50%-al kevesebb asztalra tehető élelmet jelent... Csűrjétek, meg csavarjátok, de hiába zsonglőrködtök nem tele a hasunk, csak a hócipőnk. (akinek etz nagyon very verje bele a csóró Feri)
2024. augusztus 07. 15:47 Szerkesztve
Igaz az SZJA viszonylag alacsony, az ÁFÁ-hoz és kiegészítőihez képest, de sajnos Lölőnek, Szíjjnak, Mártha Imrének, Tóninak, Ádámnak és Barbarának is. ÁFA és kiegészítői a forgalom alapú adók, pl kiskereskedelmi külön adó, jövedéki adó, stb
Namond
2024. augusztus 07. 15:21
Valóban érdekes, hogy 2010-óta eltelt 15 év alatt megduplázódott - forintban - a GDP és az euró-forint árfolyam nem feleződött meg. Talán a zseniális adócsökkentő stratéga, pardon az extraprofit adót vállalkozásokkal beszedető zseni gazdasági kormányzatai következetesen exportálják - a Mercédeszekkel, akkumulátorokkal, gyulai kolbásszal, mézzel, stb - a forint vásárlóértékét is?
Namond
2024. augusztus 07. 10:59
Akitlosz 2024. augusztus 06. 14:33 "Az infláció nem béremelés." Viszont a minimál és garantált bérek inflációs kiigazítása, a vállalkozások béremelésre kötelezése pörgeti az ár-bér spirált. Ez növeli a fogyasztási adó bevételt és ezzel az inflációs nyomatékot, hígítva (gyengítve a vásárlóértéket), ezzel újabb inflációs nyomást (és bérigényt) előidézve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!