Magyarország a kitörési pont előtt: több lehetőség rejlik ebben a szektorban

2024. augusztus 26. 21:48

A mesterséges intelligencia és a digitális átalakulás jelenleg az egyik legjelentősebb téma, amely hatalmas befolyást gyakorol mind a gazdaságra, mind az államigazgatásra. Ezeket a kérdéseket helyezi középpontba a szeptember 24-én megrendezendő szakmai konferencia.

2024. augusztus 26. 21:48

A bevezetőben szereplő, szeptember második felében megtartandó konferenciát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint a Magyar Projektmenedzsment Szövetség közösen szervezi. Az esemény helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lesz, ahol a digitális jövővel kapcsolatos kérdésekre keresik a választ a szakma vezető képviselői. 

Kitörési pontok az ország számára 

A gazdaság digitális átállása, valamint az MI egyre kiterjedtebb alkalmazása fókuszterületként jelenik meg mind a hazai, mind az európai pályázati források elosztásakor. A konferencia célja, hogy bemutassa, milyen eszközökkel ösztönzi az állam és a szakpolitika a gazdaság szereplőit az MI alkalmazására, és hogyan járulhat hozzá a mesterséges intelligencia az államigazgatás hatékonyságának növeléséhez. Emellett az esemény fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Magyarország számára számos lehetőség és kitörési pont rejlik e szektorban. 

Kiemelt programok és előadók 

Az esemény nyitó előadását Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora tartja, aki köszöntőjében a digitális átállás, valamint az MI jelentőségét emeli ki. Ezt követően Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár ismerteti a szakpolitikai preferenciákat a digitális átállás támogatásában. Előadásában a frissen közzétett program szerint rávilágít arra, hogy az állam hogyan tudja ösztönözni a gazdasági szereplőket az MI alkalmazására, valamint bemutatja a legújabb szakpolitikai irányelveket. 

Dr. Szabados Zsuzsa, az NKFIH vállalati innovációért felelős elnökhelyettese az MI-fókuszú támogatások gyakorlatát mutatja be. Előadásában arról is beszél, hogy az NKFIH hogyan segíti a vállalkozásokat abban, hogy a digitális átállás során a lehető legnagyobb mértékben kihasználják az MI nyújtotta lehetőségeket.  

A délutáni programban Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője a mesterséges intelligencia szerepéről beszél az államigazgatási folyamatok hatékonyságának növelésében. Kiemeli, hogy az MI hogyan segíthet az adó- és vámügyek kezelésében, illetve milyen új technológiai megoldások állnak rendelkezésre ezen a területen. 

MI a tudományban és a gazdaságban 

A konferencia második felében Jakab Roland, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke az MI és a tudomány kapcsolatát elemzi. Előadásában bemutatja, hogy a legújabb tudományos eredmények hogyan használhatók fel a mesterséges intelligencia terén, és milyen hatással lehet ez a társadalomra, illetve a gazdaságra. 

A konferencia záróeseménye egy több résztvevős kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol a hozzászólók az MI-projektek támogatási, pályázati és gazdasági aspektusait vitatják meg. A beszélgetést Tóth Miklós, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője moderálja, a résztvevők között pedig olyan neves szakemberek szerepelnek, mint Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár, dr. Barta Gergő, a Deloitte Zrt. kockázatkezelési üzletágának vezető menedzsere, Charaf Hassan rektor, Belényesi László európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Boros Áron, a Stradamus Consulting vezérigazgatója, aki a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökhelyettese is. 

A részletes programtervezet: 

 

Az esemény időpontja: 2024. szeptember 24., 13 óra 

 

Érkezés, regisztráció: 12.30-tól  

 

Az esemény helyszíne: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Q épület, IV. emeleti előadó (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.) 

 

A konferencia részletes programja (tervezet, a szervezők a változtatás jogát fenntartják)  

 

13:00–13.10 Köszöntő 

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora 

 

13:10–13:30 Szakpolitikai preferenciák a digitális átállás támogatásában 

Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, KIM 

 

13:30–13:50 MI-fókuszú támogatások az NKFI Hivatal gyakorlatában 

Dr. Szabados Zsuzsa vállalati innovációért felelős elnökhelyettes, NKFI Hivatal 

 

13:50–14:10 Az MI szerepe az államigazgatási folyamatok hatékonyságának növelésében 

Mizsányi Attila főosztályvezető, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Központi Irányítás, Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztály 

 

14:10–14:30 Kávészünet 

 

14:30–14:50 MI és tudomány 

Jakab Roland, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke 

 

14:50–15:10 Kérdések és válaszok

 

15:10–15:15 Technikai szünet 

 

15:15–16:15 Kerekasztal-beszélgetés: MI-projektek támogatási, pályázati, gazdasági fókusszal 

Moderátor: Tóth Miklós szakmai vezető, Mesterséges Intelligencia Koalíció 

 

Kerekasztal-résztvevők: 

 

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár, NGM 

 

Dr. Barta Gergő kockázatkezelési üzletágvezető menedzser, Deloitte Zrt. 

 

Charaf Hassan rektor, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 

 

Boros Áron CEO, Stradamus Consulting; elnökhelyettes, Magyar Projektmenedzsment Szövetség 

 

Belényesi László európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár 

A szervezők kérik, hogy részvételi szándékát mindenki legkésőbb 2024. szeptember 23-án 16.00 óráig szíveskedjen jelezni az alábbi linken: 

https://pmsz.hu/jelentkezes/?event=pmsz-innovacios-tagozat-2024-szeptember  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Mohai Balázs

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. augusztus 27. 11:09
Ez nettó propaganda egy disztópikus embertelen technokrata közigazgatás mellett. Semmilyen kitörési pont nincs ebben az országnak, az embereknek egyénenként pedig pláne nem.
szemlelo-2
2024. augusztus 27. 10:42
"Kiemeli, hogy az MI hogyan segíthet az adó- és vámügyek kezelésében" Mi az, hogy "segíthet"? A NAV már évek óta használja. Folyamatosan hozzátanítják az adócsalások profiljaihoz.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 27. 10:25
A libsi uralom kiterjedése ellen is jól felhasználható.
jandor
2024. augusztus 27. 01:04
Bárki mehet oda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!