Fontos döntés előtt áll a Netflix

2024. július 24. 05:52

Mit szólnának a felhasználók, ha a magát reklámmentes alternatívaként hirdető Netflix hirdetésekkel bombázná őket?

2024. július 24. 05:52
Fekete Kíra

A Netflix amerikai streamingszolgáltató továbbra is vezető szerepet tölt be a saját területén. A múlt héten újabb nagy előfizetői és bevételnövekedési negyedévet produkált, április és június között több mint 8 millió új előfizetővel bővült. A bevételek 17 százalékkal 9,6 milliárd dollárra nőttek, míg a nettó nyereség közel harmadával ugrott meg.  

A növekedéshez hozzájárult a tavalyi döntés a jelszómegosztás visszaszorításáról és az alacsonyabb árú, reklámokkal ellátott előfizetői csomag bevezetéséről.  

A különböző népszerű sorozatok, mint például a Bridgerton és a Baby Reindeer szintén rengeteg nézőt vonzottak be. Emellett a részvényei is ennek megfelelően mozogtak: az elmúlt 12 hónapban 35 százalékkal emelkedtek, és ebben a hónapban új csúcsot értek el. A Financial Times szerint azonban a jelszómegosztás korlátozásából eredő előfizetői hullám nem tarthat sokáig. A felhasználók számának növekedése lassulni fog.  

Lakatot tesz a számokra 

A streamingszolgáltató azt tervezi, hogy a jövő évtől kezdve nem számol be a negyedéves előfizetői számokról. Ez a lépés visszafelé is elsülhet. A számok nélkül a befektetők kénytelenek lesznek más mutatókra hagyatkozni. A Netflixnek így több pénzt kell majd keresnie a reklámokból, hogy megőrizze részvényeinek árfolyam-emelkedését. 

A probléma az, hogy a cég még mindig egy apróhal a reklámszakmában. Míg a YouTube és az Amazon jól működő reklámgépezetekkel rendelkezik, a Netflix még csak most kezdi kiépíteni saját reklámtechnológiai platformját. Az Emarketer elemzői szerint a Netflix idén 760 millió dollár reklámbevételt fog generálni. Ez mindössze 2,7 százalékos piaci részesedést jelentene a televíziós hirdetési üzletágban. A Hulu és a YouTube egyenként 12 százalékkal, míg az Amazon 11 százalékkal rendelkezik. A Netflix 277 millió előfizetőjéből 40 millióan az olcsóbb, reklámokkal támogatott csomagot használják.  

A cégnek tehát érdemesebb több hirdetést megjelenítenie, akár olyan helyeken is, ahol eddig nem. Az Amazon Prime Videónál alapvetően vannak reklámok, és külön, még többet kell fizetni azért, hogy megszabaduljunk tőlük. A Netflix ügyfelei valószínűleg kevésbé tolerálják majd a reklámokat, és azt, hogy többet kell fizetniük a reklámmentességért. (Főleg úgy, hogy évekig a hagyományos televíziózás reklámmentes alternatívájaként hirdette magát). 

Okosan csinálta a Netflix 

A Disney úgy döntött, idén több tévéműsort licencel a Netflixnek, ez pedig fordulópontot jelentett az onlinestreaming-dobogóért folytatott harcban. A veszteségek megfékezésére irányuló nyomás alatt a szórakoztatóipari vállalatok úgy határoztak, hogy több tartalmukat adják el a Netflixnek. Amikor először versenyeztek a streamingben, azzal kezdték, hogy felhalmozták a legnépszerűbb tévéműsoraikat és filmjeiket. Az olyan sikeres műsorok elvesztése, mint például a Jóbarátok, nagy nyomást gyakorolt a Netflixre, hogy saját katalógust építsen fel. Terjeszkedett a valóságshow-k, a romkomok és a nemzetközi sorozatok felé, miközben nagy összegeket adott át olyan ismert showrunnerek számára, mint Shonda Rhimes és Ryan Murphy. 2021-re a készpénzben kifejezett éves tartalomköltés meghaladta a 17 milliárd dollárt. Mindezért a tartalomért a csökkenő árrés és a súlyos, 14 milliárd dollárt meghaladó adósságteher volt az ár.  

Bár a járvány több millió új előfizetőt hozott, a verseny és az előfizetések számának csökkenése 2022-ben további visszaeséshez vezetett. A Netflix működési árrése meredeken, 21 százalékról 18 százalékra esett vissza. A vállalat piaci kapitalizációja a Disney alatt volt. A működési árréseket korrigálva azonban a Netflix visszatért. Megszüntette a jelszómegosztást, emelte az árakat, valamint reklámokkal tűzdel előfizetési lehetőséget is biztosított. 

Az igazi változást azonban a költségcsökkentés hozta, amit a hollywoodi írósztrájk is segített, amelynek köszönhetően leállította a produkciókat. Miközben a bevételek 6,6 százalékkal nőttek 2023-ban, a nettó nyereség 20 százalékkal emelkedett. Nemcsak a működési árrés állt helyre, hanem Spencer Neumann pénzügyi igazgató az idei évre akár 24 százalékos árrést jósol, ami új csúcsot jelentene a vállalat számára. 

A streaming továbbra is drága üzlet, alacsony előfizetőnkénti bevétellel. A YouTube még mindig népszerűbb, mint bármelyik streamingszolgáltatás. A Nielsen év eleji adatai szerint a YouTube az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban az összes tévénézés közel 10 százalékát tette ki, míg a Netflix 8,4-et, de így is az övé a legnépszerűbb előfizetéses szolgáltatás. 

 

 

Címlapfotó:unsplash.com 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­­a­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­­p­­u­­n­c­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
2024. július 24. 09:40 Szerkesztve
A torrent oldalakról "kölcsönzött" filmek és sorozatok nem tartalmaznak reklámot.
The Loner
2024. július 24. 07:42 Szerkesztve
A Netflix mikor kívánja jelezni a megnézendő filmek előtt, ha abban homoszexuális tartalom található ? Szeretném én eldönteni, hogy megszeretném nézni, vagy inkább kihagyom.
toro
2024. július 24. 07:39
Egyetlen fontos döntés lehet, hogy lehúzzák a redőnyt, és nem lesz több néger homokos pozitív hős.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!