Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Durva: tízből hat zöldenergia-projekt nem jut túl a tervezési szakaszon

2024. július 02. 14:11

Spekulatív megújulóenergia-projektek lassítják a zöldenergiára történő átállást – állítja egy friss brit tanulmány.

2024. július 02. 14:11

Egy brit, a megújulóenergia-beruházások életútját vizsgáló friss tanulmány szerint a tervezett projektek 63 százaléka a „kukába került”. Ezeknél vagy elutasították a tervezési engedélyt, vagy a kérelmet vonták vissza, vagy lejárt a 2023-ig szóló beruházási engedély. A fennmaradó kérelmeket jóváhagyták vagy módosították a Cornwall Insight tanácsadó cég kutatása szerint. 

Miközben a megújulóenergia-fejlesztő brit vállalatok gyakran panaszkodtak a projektekhez szükséges tervezési engedély megszerzésének nehézségeire – legyen szó tengeri szélerőművekről, szárazföldi naperőművekről vagy akkumulátoros tárolókról, közben kiderül: sokkal több az engedélykérelem, mint a valódi, érdemben megvalósítható projekt. Sokszor az is kifogás, hogy az ország elektromos hálózatához való csatlakozás több mint egy évtizedet vehet igénybe. 
A kutatás szerint Nagy-Britanniában egyetlen régióban sem volt magasabb a projektek engedélyezési aránya 20 százaléknál. A Cornwall Insight szerint a „spekulatív és duplikált” kérelmek részben hibákat is bőven tartalmaznak. 

Ezek az úgynevezett „fantom” vagy „zombi” energiaprojektek pedig végső soron akadályozzák a hálózat dekarbonizációját  

– írja a The Guardian. 

Tavaly a Centrica nevű kutatócég, a British Gas tulajdonosának megbízásából készült jelentése arra mutatott rá, hogy egyes fejlesztők kifejezetten olyan projektek hálózatra kapcsolását kérvényezték, amelyeknek még földhasználati jogai vagy tervezési engedélyei sem voltak! 

A National Grid és az iparági szabályozó, az Ofgem megpróbálta eltávolítani ezeket az ominózus „zombiprojekteket”. Azaz azokat, amelyeket jóváhagytak, de a fejlesztésük leállt vagy el sem indult.  

Lucy Dolton, a Cornwall Insight vagyon- és infrastruktúra-menedzsere szerint egyértelmű, hogy egyre több a spekulatív kérelem, amely növeli a csatlakozási sorban várakozó zöldenergia-projektek számát, ráadásul akadályozzák a nagyrészt már csatlakozásra kész projektek hálózati betáplálásának indulását. 

Az Egyesült Királyság eléggé jól halad a zöldenergia-termelés terén, hiszen a gáz- és szénerőművei által termelt áram mennyisége tavaly 20 százalékkal esett vissza, elérve a legalacsonyabb szintet 1957 óta. Mivel 2023-ban a megújuló energia biztosította a legnagyobb energiát, az energiamixben 42 százalékkal részesedve. Igaz, a gázerőművek még mindig 31 százalékot tettek ki tavaly. 

A zöldátmenet és a politikai szándékok 

A brit Konzervatívok célul tűzték ki, hogy 2035-re dekarbonizálják az országos elektromos hálózatot, míg a Munkáspárt 2030-ra tervezi ezt elérni. Ennek érdekében természetesen mindkét párt ígéretet tett a tervezési rendszer egyszerűsítésére, ha július 4-én megnyerik a választásokat. 

A Munkáspárt a kampány során be is jelentette, hogy frissíteni fogja a tervezési-engedélyeztetési rendszert, és további munkaerőt vesz fel a folyamatok gyorsítására. Mi több: a választási kampányának központi elemévé tette az energiapolitikát. Ezen belül ígéretet tett egy állami tulajdonú vállalat, a Great British Energy létrehozására. Ahogy említettük,  

célul tűzték, hogy 2030-ra megduplázzák a szárazföldi, megnégyszerezzék a tengeri szél- és megháromszorozzák a naperőművek kapacitását,  

A végső cél ezzel elérni, hogy teljesüljön az Egyesült Királyság nettó zeró vállalása 2050-re. Ugyanakkor a Munkáspártot februárban azzal vádolták, hogy letért a helyes útról, amikor elvetette azt a korábbi tervét, amely szerint kormányra lépése esetén évente 28 milliárd fontot fektet be a zöldenergiába.

Lucy Dolton, a Cornwall Insight szakértője így fogalmaz: a hálózatra csatlakozásra váró projektek összes kapacitása jelenleg jóval meghaladja azt a szintet, ami a nettó zéró kibocsátás eléréséhez szükséges. Azonban, tekintettel a projektek engedélyezési és hálózati csatlakozási folyamatának hosszúságára, valamint a sok sikertelen terv nagy arányára, a ténylegesen csatlakozó kapacitás valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz, mint amit a jelenlegi projektek száma sugall. 

A kampány során a Munkáspárt azt ígérte, hogy a megújulóenergia-fejlesztések viszonylag szerény „felpörgetése” is jelentős különbséget hoz. Ezzel összhangban áll, hogy a Friends of the Earth és az Exeteri Egyetem idei kutatása szerint Anglia 13-szor több megújuló energiát tudna termelni, mint jelenleg, miközben a területének kevesebb mint 3 százalékát használná fel – von konklúziót a The Guardian anyaga. 

(Forrás: The Guardian)

Kapcsolódó:

 Címlapfotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­p­­­u­n­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
balbako_
2024. július 02. 18:21
És milyen jó, hogy így van, mert a zöldek ordas nagy baromságai hihetetlen károkat tudnak okozni.
elbert-0
2024. július 02. 16:04
Még szerencse, hogy csak ennyi valósul meg ami pedig igen az pénzégetés szúrólánggal.
verkez
2024. július 02. 14:46
Cserébe legálisan lehet silányitani szinte bármit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!