Bidennek mintegy 100 millió dollárja van még a kampányra – ez lesz a sorsa

2024. július 22. 08:48

Egyetlen zökkenőmentes megoldás létezik: ha valóban Kamala Harris lesz a befutó jelölt. Minden más esetben hosszas és drága bürokratikus huzavona kezdődik.

2024. július 22. 08:48
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Joe Biden visszalépésével kérdésessé válik annak a több mint 92 millió dollárnak a sorsa, amelyet utolsó (kötelező) bevallásakor kampányfinanszírozási adományként tüntetett fel a választási szervezetek felé. Ebben a pénzben benne volt az – a Demokrata Párt történetében rekordnak számító – huszonnyolc millió dolláros összeg is, amit George Clooney és Julia Roberts kalapozott össze neki júniusban, hogy aztán néhány nappal később a színész látványosan megtagadja és visszalépésre szólítsa fel az elnököt.  

Biden nyilvánvalóvá tette, hogy a stafétabotot alelnökének kívánja átadni, vagyis Kamala Harrist látja a legalkalmasabbnak az elnökjelölti és elnöki szerepkör betöltésére. Ez a megoldás kézenfekvő lenne, a kampánypénzeket ráadásul ebben (és kizárólag ebben) az esetben nem kellene megbolygatni. Harris ugyanis Bidennel közös listán szerepelt az elnökjelölti küzdelemben, vagyis a Biden-kampányra juttatott összegek egyben a Biden-Harris kampány összegei is voltak. Értelemszerűen tehát, ha Harris alelnökjelöltből elnökjelölté ugrik elő, a kassza kulcsa teljesen jogosan az ő kezében lesz. 

Más a helyzet másokkal 

Ha azonban nyílt verseny kezdődik, és Harris mellett más demokraták is beszállnának a versenybe, a pénz nekik egyáltalán nem járna automatikusan. Sőt: ebben az esetben a Biden-stábnak vissza kellene utalnia az összegeket az adományozóknak, akik természetesen dönthetnek úgy, hogy újra egy demokrata jelöltet tisztelnek meg bizalmukkal és csekkfüzeteikkel, ám az ide-oda utalgatás jogi háttere meglehetősen lelassítaná a folyamatot mindössze három hónappal a választások előtt.  

Abban az esetben, ha az elnök nem párt-, hanem csupán támogató szervezeteknek utalná a pénzt, egy teljesen új, Fehér Házon kívüli elnök-alelnök jelöltpáros a törvények értelmében mindössze néhány ezer dollárt tudna felhasználni az alapból, vagyis a legvalószínűbb forgatókönyv (amennyiben nem Harris lesz a jelölt) az, hogy Biden a pénzt a Demokrata Pártnak adományozza további felhasználás céljából. A fogós kérdés az, hogy onnantól a párt hogyan osztaná fel azt, ha nyílt versenyt engedélyez több indulóval az elnökjelöltségért. Ám még ebben a verzióban is csupán korlátozottan költhetnének pénzt egy outsider jelöltre: valamivel több mint 32 millió dollárt, a maradék összeg felhasználásába az új ember csapata már nem tudna beleszólni. 

Ha tehát pusztán a kampányfinanszírozást nézzük, kétségtelen, hogy Kamala Harris van a legnyerőbb helyzetben. Jelöltsége esetén a Biden  eddigi kampánypénze az utolsó centig a rendelkezésre áll – természetesen azokkal a pénzekkel kiegészítve, amelyeket még ez után fog összekalapozni az adományozóktól.  

*** 

Fotó: MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­i­ ­p­u­­­n­­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Szürke Testvérek
2024. július 22. 10:03
Joe Minchin szenátor lesz a demokrata jelölt, a többi vakítás. Kamala egy sötét bunkó, Mrs. Obama nem hülye ebbe beszállni, Barack most is az egyik legbefolyásosabb démoni krata, elég összeharácsolt vagyonnal.
Tasi János
2024. július 22. 09:45
Egyre inkább az tűnik valószínűnek, hogy Biden valójában a cionáci bankárklán belső ellensége; szétvert mindent, ami a Rothschildok világuralmi törekvéseit szolgálta és most Kamillát ajánlja maga helyett a klán totális kiiktatására! Én 100%-ig Harrist támogatom! Nyeríccsé! Oszt' röhögd ki őket Kamilla!
elfújta az ellenszél
2024. július 22. 09:12
Gyuribá egyik zsebéből másikba rakja a pénzt. Az dönti el a jelöltállítás kimenetelét, milyik lesz az a másik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!