Az építőipar a második negyedévben is hozzájárult a gazdasági növekedéshez

2024. július 15. 11:46

Éves alapon 7,2 százalékos növekedést könyvelhet el az építőipari termelés. Igaz, májusban 3,8 százalékkal csökkent a termelés volumene az előző hónaphoz képest, ez leginkább az áprilisi bővülés korrekciójának tekinthető.

2024. július 15. 11:46

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzőjének kommentárja

Májusban az építményfőcsoportok közül elsősorban az épületek építése húzta az ágazatot, itt 11,2 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH. Ebbe a kategóriába nagyobb részben a vállalati szféra, illetve a lakossági fejlesztések tartoznak, vagyis az építőipar kedvező teljesítményét májusban a versenyszféra aktivitása eredményezte. Az egyéb építmények esetében csak kismértékű, 1,1 százalékos volt a bővülés üteme az év ötödik hónapjában. Ide nagyrészt a költségvetési területhez kapcsolódó projektek tartoznak. 

Az új szerződések száma ugyan mérséklődött, de így is meghaladja a tavalyi arányt 

Vegyes képet mutatnak az ágazat jövőjét illetően a rendelési adatok. A megkötött új szerződések volumene kismértékű csökkenést mutatott, ezen belül ugyanakkor eltérő folyamatok látszódnak. Az épületek építésére vonatkozóan 5,0 százalékkal nőtt a megkötött kontraktusok volumene, miközben az egyéb építményekre vonatkozóan 9,0 százalékos volt a mérséklődés. 

Az új szerződések csökkenése ellenére az építőipar hó végi szerződésállománya 6,0 százalékkal meghaladta megelőző évi szintjét,

 ezen belül az épületek építésére 2,5, míg az egyéb építményekre vonatkozóan 9,3 százalékos emelkedés adódott. 

A vállalati szféra húzza az ágazatot 

Az adatok összességében azt jelzik, hogy az építőipari termelés továbbra is jelentős volatilitást mutat hónapról hónapra, ugyanakkor már látható egy felívelő trend. Ezt elsősorban a vállalati szférához köthető beruházások húzzák úgy a termelési, mint a szerződési oldalról. Az április-májusi adatok már előrevetítik, hogy – hasonlóan az első negyedévhez – az építőipar a második negyedévben is támogatta a gazdasági növekedést. Erre a gazdaság egésze szempontjából is szükség van, tekintve, hogy 

az építőipar jelentős mértékben beágyazódott a gazdaság működésébe, komoly keresletet teremt például az iparban is, így pedig az ágazat fellendülése a gazdaság széles rétegeiben fejti ki kedvező hatását.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Veres Nándor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. július 15. 13:16
"danubius 2024. július 15. 13:12 Döntsétek már el, csökkent avagy nőtt az ipari termelés az első fél évben?" Ipari, feldolgozóipari vagy építőipari termelés?
danubius
2024. július 15. 13:12
Döntsétek már el, csökkent avagy nőtt az ipari termelés az első fél évben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!