Egyelőre gyengébb az építőipar teljesítménye

2024. október 15. 11:08

Az augusztusi adatok arra utalnak, hogy az építőipar harmadik negyedéves teljesítménye várhatóan gyengébb lesz, mint az év első felében. A gazdasági bizonytalanság továbbra is fékezi a vállalati beruházási kedvet, ami nehezíti az ágazat kilábalását.

2024. október 15. 11:08

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Egyelőre kedvezőtlen képet mutat az építőipar augusztusi teljesítménye, az ágazat termelési volumene mind éves, mind havi alapon csökkent 6, illetve 2,1 százalékkal. Az éves bázisú visszaesés legnagyobb részben az egyéb építmények építéséhez kötődött, itt 10,2 százalékos volt a zsugorodás mértéke, de ebben a szegmensben a tavaly augusztus viszonylag magasabb bázist jelentett.  

A szektor vár az állami beruházásokra is 

Az egyéb építmények, mint a vezetékek vagy a közlekedési infrastruktúra építése nagyobb részben az állami szféra feladata, itt tehát az ehhez kapcsolódó beruházások elhalasztásának a hatása jelenik meg. Az ágazat kilátásai is vegyesek, augusztusban a megkötött új szerződések volumene 11,1 százalékkal csökkent éves alapon,  

ugyanakkor a szerződésállomány ezzel együtt is a felével meghaladja a megelőző évi szintjét, ami az előtte lévőhónapban megkötött nagy értékű útépítési szerződéseknek tudható be. 

Az épületek építése esetén ennél érdemben alacsonyabb, 3,2 százalékos volt a csökkenés. Ebben a szegmensben a lakossági és a vállalati szféra a domináns. Előbbi esetében a lakásépítések csak lassan futnak fel, miközben az otthonfelújítások hatása a teljes építőiparra összességében jóval kisebb.  

Óvatosak a vállalatok 

A vállalati szférában ezzel szemben az óvatosságot kell kiemelni: az elsősorban a külső környezetből fakadó gazdasági bizonytalanság rontja a beruházási hajlandóságot, ezért a vállalatok inkább kivárnak. Ezzel is magyarázható, hogy az épületek építésére kötött új szerződések volumene augusztusban 27,1 százalékkal csökkent éves alapon, ugyanakkor ezzel együtt is a szerződésállomány csak kisebb mértékben, 5,8 százalékkal maradt el az előző évi szintjétől. 

Mi várható a közeljövőben? 

Az augusztusi adatok alapján a magasabb április–májusi termelési szint miatt várhatóan az építőipar harmadik negyedéves teljesítménye már nem mutat olyan kedvező képet, mint az első fél évben, és vélhetően nem tudja ellensúlyozni az ipar gyengélkedését.  

Az ágazat kilátásait a gazdasági bizonytalanság mérséklődése tudná javítani, ami a vállalati szektorban is fokozná a beruházási hajlandóságot, miközben az eddig bejelentett intézkedések alapján jövőre a lakosság oldaláról jelentős kereslet érkezhet az ágazatba, de a kormányzati útépítési, vasútfejlesztési projektek is érdemi lökést adhatnak.   

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Pixabay

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abelzoli
2024. október 15. 11:59
Mi várható a jövőben? Már csak 15-30-50 évet kell várni és elérjük Ausztria szintjét :) már apámék is ezt hallgatták és úgy látszik nekünk is ez a sors jutott (Vajon Soros miatt? vagy a brüsszeli homokos háborúpárti péniszvakargató ballipsik miatt? Ki tudja...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!