Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A béremelkedés megtette a hatását, nőtt a kiskereskedelem

2024. július 05. 10:30

Az emelkedő reálbérek miatt a belső fogyasztás idén a gazdasági növekedés fő motorja lehet, mivel a gyors bérdinamika és a lassuló infláció javítja a háztartások jövedelmi helyzetét és kedvezőbbé teszik a gazdasági kilátásokat – véli a Makronóm Intézet elemzője a KSH friss, kedvező kiskereskedelmi adatait értékelve.

2024. július 05. 10:30

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene éves bázison 3,6 százalékkal emelkedett. Az éves alapú növekedéshez elsősorban az élelmiszer-forgalom járult hozzá, itt jelentős, 6,3 százalékos emelkedést regisztrált a KSH. Számottevő volt a havi bővülés is, 1,5 százalék. A növekedésben a reálbérek emelkedése játszik szerepet, amely a májusban éves alapon közel stagnáló élelmiszer-inflációval együtt jelentős forgalombővülést indukált. 

Ezek voltak a kiskertrendek májusban 

Májusban – éves alapon – nőtt a nem élelmiszer-forgalom is, mégpedig 1,8 százalékkal. Itt ugyanakkor üzlettípusonként jelentősen eltérő folyamatok látszódnak, a gyógyszer, gyógyászati termék vagy a használt cikkek esetében érdemi bővülést mért a KSH, miközben a ruházati cikkek, bútorok, műszaki cikkek forgalma a megelőző évi szintjén vagy annak közelében alakult, a könyveké pedig érdemben elmaradt attól.  

A forgalom alakulása itt azt jelzi, hogy a fogyasztói bizalom még mindig nem állt helyre teljes mértékben.  

Habár májusban a havi változás csökkenést mutat ezen kategória tekintetében, az üzlettípusok többségében nőtt a forgalom volumene áprilishoz képest. 

Visszafogta a kiskereskedelmi forgalmat az üzemanyag-kereskedelem is, itt éves bázison a volumen 0,7, míg havi alapon 2,1 százalékkal csökkent. 

Mi várható az év egészében?  

A bővülő kiskereskedelmi forgalomnak is köszönhetően a gazdasági növekedés motorja idén a belső fogyasztás lehet. A gyors bérdinamika és a lassuló infláció nyomán emelkedő reálbéreknek köszönhetően javul a háztartások jövedelmi helyzete, miközben a gazdasági kilátások kedvezőbbé válása is segíti az óvatossági motívum oldódását. 

 Forrás: KSH, 2024. 07. 05. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2024. július 05. 19:28
Dehogy is. Nincs ilyen.
sexykitty-118
2024. július 05. 15:25
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­e­­­l­d­ ­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­c­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
lauderstenonis-2
2024. július 05. 14:21
Áprilisban az akkumulátorgyártás mértéke 23%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
lauderstenonis-2
2024. július 05. 12:57
A KSH jelentésben ennél azért vannak érdekesebb dolgok is: 2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!